Kiemelkedően hatékony eszközöket használ a Körber a munkahelyi wellbeing területén

Az elmúlt évtizedben gyökeresen átalakult a munkaerőpiac. Gyakran előfordul, hogy a nyitott pozíciókra nemhogy nem állnak sorban a jelentkezők, hanem az állásra pályázók válogathatnak a sokféle lehetőség közül. Ezzel együtt egyre fontosabbá váltak az olyan értékek a munkáltatók és a munkavállalók számára, mint a munkahelyi jóllét és az önmegvalósítás. Hazánkban is egyre növekszik azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek különböző wellbeing programokat kínálnak a náluk dolgozó munkatársaiknak. Ilyen vállalat a Körber Hungária is. A náluk működő programokról Zalay Budával, a cég HR és Kommunikációs szegmensvezetőjével beszélgetett Dobos Elvira, a Magyaroszági Coach-szervezetek Szövetségének elnöke, a Magyar Coachszemle társ-főszerkesztője.

Dobos Elvira: Bár a gazdasági bizonytalanság hatására javultak a fluktuációs adatok, átlagosan még mindig 20-30% körüli az elvándorlás mértéke. Titeket mennyire érint ez a kihívás?
Zalay Buda: Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy a Körbernél évek óta 5% alatti a fluktuáció mértéke, ami jóval elmaradt a régióban és az iparágban megszokottól egyaránt. Ennek növekedését sem a gazdasági nehézségek előtt, sem azóta nem tapasztaltunk.

DE: Hogy látod, minek köszönhető, hogy az átlagosnál sokkal nagyobb a Körber megtartóereje?
ZB: Az egyedi gépgyártásban a szaktudás és a tapasztalat a siker nélkülözhetetlen tényezője. Nekünk valóban a kollégák jelentik a legnagyobb értékünket és ennek megfelelően viszonyulunk hozzájuk. Fontos tényező, hogy a törvényi előírásokat és a régiós átlagot meghaladó juttatási csomagot kínálunk mindenkinek. Az alapbér színvonalunk miatt sem kell, szégyenkezzünk, de ez csak az érem egyik oldala. Emellett többféle bónuszt és extra juttatást adunk, a SZÉP kártya mellett többek között támogatjuk családos kollégáinkat a gyermekeik nyári táboroztatásában, vagy az őszi bölcsőde-, óvoda-és iskolakezdésben.

Zalay Buda HR vezető

Emellett érdemes szót ejteni wellbeing programunk további elemeiről: dolgozóink számára elérhető a vállalat által támogatott sportolási lehetőségek széles palettája, kedvezményprogram több mint száz helyi üzletben és szolgáltatónál, rendezvények, egészségmegőrző programok és még számos más elem. Nagy hangsúlyt fektetünk a munkahelyi jóllétre, mert hiszünk benne, hogy a hosszú távú elköteleződésnek ez az alapja.

DE: A juttatások, támogatások mellett még milyen lehetőségekkel, programokkal segítitek a
munkavállalók mentális jóllétének megőrzését?

ZB: Törekszünk a kiegyensúlyozott terhelésre, a munka és a magánélet egyensúlyának megtartására, a műszakok és a feladatok tervezhetőségére. Sokaknak már a Covid-járvány
kitörése előtt elérhető volt a távmunka, azóta pedig minden olyan kolléga élhet a lehetőséggel, akinek a munkaköre lehetővé teszi. Néhány éve megszereztük a kutyabarát minősítést, azóta az irodai kollégák magukkal hozhatják munkába a kutyájukat. Grill campust építettünk a gyár területén, ahol közös sütögetést szervezhetnek a munkatársak. De említhetnék olyan apróságokat is, mint a nyári hőségben rendszeresen kiosztott többmázsányi hűtött dinnye. A modern éttermünk kedvezményes áron kínál minden nap ebédet, emiatt nagyon népszerű és közösségi térként is működik. A vállalati rendezvények is kedveltek, a már hagyománnyá vált szeptemberi Körber Családi Napunkon rendszeresen közel 3000 résztvevő gyűlik össze. Szemléletformáló szándékkal működtetjük évek óta a CSR programunkat, ennek részeként önkéntes napjaink is sok embert megmozgatnak. A közösség számára fontos ügyek támogatása az értékrendünk egyik pillére és törekszünk rá, hogy a munkatársak is magukénak érezzék.

DE: Hogyan történik Nálatok a wellbeing programok kidolgozása, mennyire vonjátok be a
munkavállalókat?

ZB: Sosem öncélúan hirdetjük meg ezeket, hanem előzetesen felmérjük a kollégák igényeit vagy pedig egyenesen az általuk jelzett problémára reflektálunk. Bevezettünk egy számos díjjal elismert belső mobilalkalmazást, amelyhez minden körberes hozzáfér és nagy többségük használja is. Ezen keresztül tudjuk például kérdőívekkel felmérni a véleményüket, a digitális ötletládába pedig maguk is beküldhetik a javaslataikat. Szerveztünk a cégen belül generációs fórumokat: korábban az Y, most a Z generáció tagjai találkoznak rendszeresen és ötleteikkel kicsit a saját képükre formálhatják a céget. Számos megvalósult kezdeményezés fűződik a nevükhöz a kisebbektől (például új pihenőhelyek kialakítása) az egészen komolyakig (például az életkortól függetlenül minden körberesnek járó 25 nap alapszabadság).


DE: Mit üzennek ezek a programok a jelenlegi és leendő munkatársak felé, és mennyire sikerül átadni ezt az üzenetet?
ZB: Azt a képet szeretnénk magunkról közvetíteni, hogy nemcsak egy csúcstechnológiát felvonultató munkahely vagyunk tele szakmai kihívásokkal, hanem egy olyan közösség, amihez érdemes tartozni. Törekszünk rá, hogy mindenki jól érezze magát nálunk és megtalálja a számítását. Egyik büszkeségünk az országosan is úttörőnek számító önsegélyező alapítványunk, amely a Körber és a csatlakozó kollégák együttes befizetéseiből képez tőkét és szükség esetén bármely bajba jutott kollégának gyors pénzügyi segítséget tud nyújtani.


DE: Volt-e olyan program, ami kevésbé volt sikeres?
ZB: Különleges helyzetben vagyunk, hiszen gépgyártó vállalatként széleskörű kompetenciákkal rendelkezünk, a beszerzéstől a konstrukción át a forgácsolásig. Ennek velejárója, hogy többféle beosztásban, több munkarendben dolgoznak kollégáink, máshogy néznek ki a feladataik és mindennapjaik. Ezáltal a wellbeing programjaink sem tudnak mindenkinek egyformán a kedvében járni, volt már erre példa, ez azonban nem szegi kedvünket. Törekszünk arra, hogy olyan programokat, intézkedéseket vezessünk be, amelyek megfelelnek a sokszínű igényeknek, ezek pedig leggyakrabban a kollégáinktól jönnek.


DE: Mit tartasz a cég legnagyobb eredményének ezen a területen?
ZB:
A fluktuációs mutatónk önmagáért beszél, hiszen az átlagos körberes munkaviszony több mint tíz év! Az összetartó, családias légkörről az is gondoskodik, hogy jogelődünknél számos kollégánknak már az édesapja vagy a nagyapja is itt dolgozott, mivel a gyár maga 150 éves gépgyártási hagyomány örököse. Egyetemi programunknak köszönhetően sokaknak mi vagyunk az első munkahelye: gyakornokként kezdtek és évtizedekre nálunk maradnak. Úgy gondolom, ezek elég okot adnak a büszkeségre.

Lépj velünk kapcsolatba!