Új kezdet – Karrierváltás 40 fölött

Találd meg újra önmagad!

40 fölött karriert váltani? Eldobni a régit, és belevágni valami újba? Ez elsőre durván hangzik, ugye? Eldobni a diplomát, a tapasztalatot, a megteremtett egzisztenciát valami teljesen ismeretlenért. Ez igen ijesztő lehet elsőre.

Azonban, ha érzelmileg már kiüresedtél a jelenlegi munkádban, akkor eljátszani a váltás gondolatával mégis valahol felemelő lehet. Akárcsak az a folyamat, ami arról szól, hogy hogyan találd meg az életcélodat, amibe ismét teljes erőbedobással tudod belevetni magad.

A kérdés az, hogy mit fogsz tenni ez ügyben? Hogyan menedzseled az előtted álló karrierváltást anélkül, hogy túlságosan megzavarnád vele a jelenlegi életviteledet?

Ebben az írásban végig megyünk azokon a lépéseken, amiket megtehetsz, ha változásra van szükséged. Igyekszem mindenre kitérni az új karrierút kiválasztásától kezdve az átállásig. Megmutatom mindezt hogyan teheted meg teljes biztonsággal, anélkül, hogy bármit is kockáztatnál.

Lehet, hogy 40 év fölöttiként túl idősnek gondolod magad a váltáshoz…

„Döntsd el, mit szeretnél csinálni, aztán menj és csináld!” – hangzik a motivációs videókban… Ez igen egyszerűnek hangzik, viszont szakemberként azt látom, hogy a legtöbb ember tele van kétségekkel és félelmekkel, amik miatt csak kevesen mernek elindulni.

Gyakorta hallom a klienseimtől, hogy „Szeretnék valami nagyot alkotni, de nem tudom, hogyan kezdjek neki”.

Sokszor jön az a kérdés is, hogy „Most akkor felmondjak a munkahelyemen?” Erre a kérdésre viszont egyáltalán nem könnyű válaszolni. Sőt, coach-ként nem is válaszolnék rá akkor sem, ha könnyű kérdés lenne – nem ez a dolgom.

Sokan ahelyett, hogy visszamennének az iskolába, vállalkozást indítanának, karriert váltanának, inkább megrekednek, és maradnak ott, ahol valójában már nem érzik magukat a helyükön. Ahhoz, hogy negyvenévesen sikeresen tudj karriert váltani, el kell hinned, hogy képes vagy rá.

Ugyanakkor nem gondolom azt, hogy ez kizárólag a bátorságról vagy a félelemről szól.

Rengeteg elfogadhatónak tűnő indokod lehet arra, hogy a vágyaid ellenére mégis a jelenlegi helyzetedben maradsz. Valószínűleg ezek az indokok azok, amik miatt még nem tetted meg a lépést az új felé. Elhiszem, hogy bonyolult feladatnak tűnik, különösen, ha nem tudod még, mit is akarsz csinálni.

A 40 év fölött történő karrierváltás bonyolult, és valóban nem könnyű. Azonban nem is lehetetlen. Mik azok a lépések és kérdések, amikkel sikeresen el tudsz indulni és nagy eséllyel véghez is tudod vinni a karrierváltást?

  • Ismerd fel, hogy érzelmileg már elszigetelődtél attól az élethelyzettől, amiben vagy!
  • Kezdd el járni az önfejlesztés rögös útját!
  • Ha maradsz abban az irányban, ahová most tartasz:
    • Vajon kevesebbet fogsz stresszelni?
    • Lesz több pénzed?
    • Boldogabb leszel?
    • Lesz magadra több időd?
  • Ha most Te lennél a saját főnököd, elégedett lennél magaddal?
  • Álmodd meg az új életed, és benne az új önmagad!
  • Kísérletezz az ötletekkel és vizualizáld bele a vágyott új énedet! Hogy érzed magad egy év múlva?
    • Hogy élsz?
    • Hogy néz ki egy napod?
    • Mennyi pénzt keresel?
    • Miben más most az életed, mint egy évvel ezelőtt?
    • Mit kellett ehhez elhagynod?
    • Mit kellett ehhez megtanulnod?
  • Alkoss és kísérletezz még többet! Figyeld a lehetőségeidet! Keresd bennük a potenciált!
  • Tartsd meg a kereseti forrásodat, miközben alakíts ki egy új, működő identitást!

Egyeseknek hónapokba vagy évekbe telik, mire megérnek a karrierváltásra, egyeseknek gyorsan megy és belevágnak szinte azonnal. Ez a folyamat nem a kényelmes és könnyen frusztrálódó egyéneknek való. Ugyanakkor, ha belevágsz, akkor izgalmas, inspiráló és tanulságos lehet számodra. Magadnak kell eldöntened, hogy megéri-e.

Néhány dolog, amit érdemes átgondolni, mielőtt belefogsz bármibe is:

  • Mennyire fájdalmas a jelenlegi helyzeted? Lehet, hogy elviselhető, és csak valami többre vágysz. Talán utálod…
  • Megbánod majd, hogy nem próbálkozol? Később az életed során valószínűleg azokat a dolgokat fogod a legjobban megbánni, amelyeket soha nem tettél meg.
  • Mi a potenciális előnye? A végeredményt nem tudhatod, de elképzelheted, milyen érzés lesz. Izgatottan menni dolgozni, új dolgokat tanulni és valódi céllal élni.

Vajon Te is képes vagy rá?

Egy csomó jogos aggodalom tartja a legtöbb embert megrekedve. Azzal egyetértek, hogy fel kell mérni a lehetséges kockázatokat, mielőtt igazán nagy lépéseket teszel, viszont, ha csak az akadályokra koncentrálsz, amik miatt nem érdemes változtatni, akkor ahogy telik az idő, egyre nehezebb lesz cselekedned.

Ha még nem ijesztettelek el a karrierváltás gondolatától és valóban újra akarod tervezni az életed, íme néhány pont, ami segíthet abban, hogy a kifogások ne legyenek többé hatással rád, és sikerüljön áttörnünk az általad felemelt falakat:

1. Túl sok felelősség nyomja a vállad ahhoz, hogy kockáztass

40 éves korára a legtöbb embernek már érett felnőtt felelősségvállalásai vannak. Lehet, hogy gyerekeket kell eltartania, hitelt kell fizetnie, és a megteremtett egzisztenciát, ami kényelmet ad, fenn kell tartania. Tehát nagy a tét.

És mindig fennáll annak a kockázata, hogy az emberek ítéletet mondanak fölöttünk, amikor nagy változást hajtunk végre. Néhányan lehet, hogy azt fogják mondani, kapuzárási pánikod van… „miért nem veszel egy motort, és inkább azon éled ki a frusztrációdat”? Akkor itt és most tegyünk ennek pontot a végére: ők azok az emberek a környezetedben, akik most ezt mondják, a végén pedig irigyen közelítenek majd hozzád azzal, hogy hogyan csináltad, és kérnek, adj nekik is tanácsot.

Mindettől függetlenül a jó hír az, hogy biztonságosan felfedezheted az új karriered lehetőségeit anélkül, hogy felmondanál a munkahelyeden és felemésztenéd a megtakarításaidat. Nem csak fekete vagy fehér és minden vagy semmi létezik. Ez egy karrierváltási mítosz. A kettő között nagyon sok árnyalat létezik még.

2. Nem tudod, mit akarsz csinálni

Ez sokak számára nagy probléma. Utálod, amit csinálsz, de fogalmad sincs, mihez kezdj ezután. A negyvenes éveidben jársz, és még mindig próbálod megválaszolni a kérdést, hogy „mi leszel, ha nagy leszel?”.

Pontosan mi az, amiről úgy gondolod, hogy szeretnél lenni? Hogyan definiálod magad számára a sikert?

Ha Te is úgy működsz, mint az emberek nagy többsége, akkor valószínűleg nem egy szempillantás alatt fogod megtalálni az álomkarriered. És nem is feltétlen úgy, hogy a szenvedélyed után mész, bármit is jelentsen ez számodra. Ennél gyakrabban fordul elő az, hogy az emberek egy sor felfedezés, bukás, kísérletezés útján jutnak el az új karrierbeli identitásukhoz.

3. Túl sokat fektettél a szakmádba ahhoz, hogy eldobd

Eddigi karriered során rengeteg időt fektettél abba, hogy tapasztalatot gyűjts. Keményen megdolgoztál, hogy feljebb lépj a ranglétrán és oda kerülj, ahol most vagy.

Máshonnan megközelítve sajnos gyakori, hogy 40 évesen még mindig azt a diákhitelt fizeted, amit arra a szakmára költöttél, amiben most dolgozol, és amit éppen el akarsz hagyni. Akkor tulajdonképpen mire volt jó ez az egész? Ezt nevezik az elsüllyedt költségek tévhitének, és ez egy szörnyű oka lehet a döntéshozatal elodázásának. Pedig nem sok értelme van annak, hogy folytass valamit, ami boldogtalanná tesz, pusztán azért, mert korábban fektettél bele.

Hidd el nekem, az új karrieredben az összes korábbi tapasztalatodat kamatoztathatod, és mindent fogsz tudni használni, amit eddig tanultál. Ezek a dolgok tesznek azzá, aki vagy.

Lehet, hogy most nehéz belátni, de a meglévő képességeid hatalmas előnyt jelenthetnek, amikor új karrierutakat fedezel fel.

Írásom következő bekezdései akkor lehetnek igazán hasznosak számodra, ha még egyáltalán nem tudod, mi az, amit szeretnél. Nézzük meg, milyen karrierút lenne a legmegfelelőbb számodra:

Tehát mi lehet az, ami a legjobb számodra?

Megeshet, most azt várod, hogy egy csomó munkakört felsoroljak, ugye? Tudod mit? Nem fogok, mert ez nem így működik. Na jó, lentebb lehet, hozok néhány ötletet, viszont nem ezen van a fókusz. Az új karriered kiválasztásában többről van szó, mint arról, hogy olyat válassz, ami csupán jobban hangzik, mint a jelenlegi karriered.

40 évesen a helyes döntést akarod meghozni, ezért nem engedheted meg magadnak, hogy vakon fektess be egy újabb diplomába vagy egy újabb évtizedet egy pocsék karrierbe.

A számodra tökéletes karrier ötvözi a szenvedélyedet, erősségeid és céljaidat. Ezeket nehéz meghatározni, de kezdheted egy ötletbörzével és néhány kérdéssel:

  • Mi az a dolog, ami igazán foglalkoztat?
  • Miben lehetsz kiváló?
  • Mik a belső értékeid?

Milyen munkakörökbe van egyáltalán értelme negyvenévesen belevágni? Az újrakezdő karrierlehetőség ijesztő lehet, de abszolút lehetséges és megvalósítható. Íme néhány lehetőség:

  • Független tanácsadás vagy coaching. Ha évekig dolgoztál egy területen, de a jelenlegi munkád már nem tölt fel, tökéletes választás lehet a saját iparágadban elkezdeni dolgozni tanácsadóként, coach-ként vagy mentorként. A tanácsadói munka felettébb jövedelmező lehet, és sok rugalmasságot tud adni.
  • Indíthatsz vállalkozást. Ha gondoltál már valaha a vállalkozói tevékenységre úgy, mint szakmai életed következő szakaszára, akkor lehet, hogy ennek most jött el az ideje. Csinálhatod ugyanazt, mint eddig, csupán Te vagy a saját főnököd. Így sokkal izgalmasabb.
  • Visszamehetsz az iskolapadba szakirányú továbbképzésre. A mester- vagy doktori fokozat megszerzése új kapukat nyithat ki számodra.
  • Felfedezhetsz egy teljesen más területet. Élettapasztalatodat és meglévő tudásodat ötvözheted egy teljesen új terület megismerésével is. Mivel manapság annyi online, és otthon végezhető tanulási lehetőség van, minden lehetőséged megvan arra, hogy bekapcsolódj egy-két online képzésbe.
  • Felébreszthetsz egy régi szenvedélyedet. Fiatalabb korodban feladtad egy karrierálmod, hogy valami „gyakorlatiasabbat” kövess? Azt mondták neked, hogy ügyvéd vagy orvos légy, de te inkább alkotni akartál? A mostani életszakaszodban talán már megvan a kellő önbizalmad és stabilitásod ahhoz, hogy tegyél magadért egy olyan lépést, amelyet fiatalabb korodban túl kockázatosnak gondoltál.

A legjobb karrierfordulat a szakmai és anyagi hátteredtől, az érdeklődési körödtől és a céljaidtól függhet. A fenti csupán néhány ötlet, amit megfontolhatsz, miközben felkészülsz a következő lépésre. A következő részben található lépések megmutatják, hogyan fedezheted fel a fenti dolgokat, és hogyan építhetsz egy szuper karriert, bármely életkorban.

Lépések, amik közelebb visznek a célodhoz

Tehát azt már tudjuk, hogy nem lesz gyors, és nem lesz könnyű. Ha követed az alábbi a lépéseket, magabiztosan haladhatsz előre. A kiszámítható kockázatvállalás révén megőrizheted a stabilitásod és a biztonságérzeted. És ahogy haladsz előre, annyira izgatott leszel az új karriered miatt, hogy semmi sem fog visszatartani.

1. Ha már nagyon nem találod a helyed, döntsd!

Úgy gondolom, ezt a lépést már megtetted – vagy coachként épp itt tartotok a klienseddel -, hiszen egy igen hosszú karrierváltó cikket olvasol. Itt azonban fontos kicsit befelé figyelned. Lehet, hogy már nem vagy elkötelezett a jelenlegi mellett, de még nem vagy felkészülve a döntésre. És ez azt is jelentheti, hogy még nem állsz készen.

Mielőtt bármi is megváltozna, először a mentális változást kell elérned:

Boldogtalan vagy a munkahelyeden Valami mást akarsz Elhatározod, hogy teszel érte.

Az a nap, amikor a vágyakozásról az elhatározásra váltasz, talán életed legjelentősebb eseménye lesz. Ez jelzi az átmenet kezdetét. Csak akkor kezdd el megvalósítani a változást, ha már döntöttél róla!

2. Gyűjts információkat!

Gyűjts információkat magával a karrierváltással kapcsolatban! Fedezd fel, mit szeretnél kezdeni az életeddel. Ez olyan, mintha elképzelnéd önmagad különböző verzióit. Vedd számba az összes lehetőséget, azokat, amikben el tudod képzelni magad a jövőben!

Bár nem mindig látod és nem mindig tudatosítod, már most is számos lehetőség lakozik benned. A te feladatod az, hogy elkezdd kiásni őket. Mik lehetnek a gátak ebben?

  • Korlátozó hiedelmek: az eddigi tapasztalataid, bukásaid, vagy egyszerűen csak a félelmeid miatt valószínűleg van néhány korlátozó hiedelmed, amely megmondja, mit tudsz és mit nem tudsz megtenni.
  • Régről jövő berögződések: az összes szerep és felelősség, amivel az életed során beazonosultál, még mindig meghatározhat téged, még akkor is, ha már egyáltalán nem illenek azok a tulajdonságok rád.

Ellentmondásosnak hangzik, de az önmegismerés a leghatékonyabb külső segítséggel. Nyilvánvalóan te vagy a legkevésbé objektív személy, amikor önmagad értékeléséről van szó.

Kezdd el az önmegismerést például az erősségeid, szociális beállítottságod és értékeid feltérképezésével! Ezt többek között lehet tesztek, kérdőívek segítségével, vagy olyan felmérésekkel, mint a DISC, a Johari ablak, vagy a Profiles XT. Ezekben egy coach nagy segítséget nyújthat.

Kérdezd meg magadról azokat az embereket, akik jól ismernek! Ne kérdezz tőlük karrierötleteket – ez most a belső tulajdonságaid feltárásának ideje. Tudd meg, hogy mit látnak benned, olyan kérdésekkel, mint például:

  • Hol láttál már engem értéket teremteni?
  • Mit gondolsz, mik a legnagyobb erősségeim?
  • Mit érzékelsz, mi iránt érzem a legnagyobb szenvedélyt?
  • Szerinted mi hajt engem?

Ha eddig nem voltál biztos abban, hogy miért vagy elégedetlen a jelenlegi pozícióddal, ez a lépés kristály tisztán rávilágíthat a helyzetre.

  • Ha például az erősségeidet nem használod ki, akkor eredménytelennek értékelheted a működésed.
  • Ha a személyes értékeid ellentétben állnak a munkáddal, akkor ellentmondásosnak vagy kalickába zárva érezheted magad.

Ezekkel az új felismerésekkel felvértezve, itt az ideje, hogy cselekvési tervet készíts magadnak.

3. Találd meg a lehetőségeket!

Megeshet, hogy eddig még nem bukkant fel a fejedben egyetlen új karrierötlet sem. Ez egyáltalán nem baj, még nem is kell. Ha ezen a ponton sietsz, és azonnal megállapodsz az első szembe jövő lehetőség mellett, valószínűleg ez még elhamarkodott választás lesz.

Ehelyett készíts tervet, ami a felfedezésről, az ötleteid teszteléséről és kísérletezésről szól! Határozz meg magadnak apró feladatokat, kihívásokat a talált lehetőségek kapcsán!

Például:

  • Úgy gondolod, hogy érdekel a molekuláris biológia? Menj el egy előadásra! Vegyél ki néhány könyvet a könyvtárból! Bizonyosodj meg arról, hogy tényleg érdekel!
  • Szeretnéd látni, milyen lenne gyerekekkel dolgozni? Vigyázz az unokahúgodra és az unokaöcsédre hétvégén, vagy vegyél részt önkéntesként egy iskolai csoportban!
  • Szenvedélyesen érdeklődsz a tiszta energia iránt? Kutass új technológiák után! Beszélgess az iparágban tevékenykedő vállalkozókkal!

Akárcsak az előzőt, ezt a lépést is nagyon nehéz egyedül megtenni. Ki kell lépned a komfort zónádból.

Ha bevonod a baráti, rokoni és munkatársi kapcsolataidat, általuk sokkal több inspirációra tehetsz szert. Másoknak olyan friss ötletei lesznek, amelyekre talán még nem is gondoltál. Lehet, hogy vannak kapcsolataik, amelyek segítségével be tudod tenni a lábad az ajtón valahol, ahová máskülönben esélyed sem lenne bejutni. Onnan tudod, hogy ezt a lépést befejezted, ha legalább egy kísérletet vagy kihívást kitaláltál magadnak.

4. Kísérletezz, teszteld az ötleteidet!

A karrierváltás nem a történik meg pusztán a tervezéssel. Cselekedned kell hozzá, így eljött az ideje, hogy elkezdd az első kísérletedet. Mi is az a kísérlet? Találj egy téged érdeklő területet – mint például a fenti területek egyike – és próbáld ki magad benne! Dolgozz fel egy tananyagot hozzá, vagy valamilyen gyakorlatias módszerrel vesd bele magad és figyeld, mi történik közben veled! Mit érzel? Feltölt, vagy lemerít? Vágysz még további tudásra? Gyakorlásra? Vagy éppen rájössz, hogy ez nem is a te területed? A kísérletek mutatják meg, hogy neked való-e az adott szakma, vagy sem.

A nehézség itt abban rejlik, hogy mivel valószínűleg még mindig a jelenlegi munkakörödben dolgozol, nehéz lesz időt és energiát allokálni rá. Ebben a fázisban veszély még, hogy a kísérletek szétfolynak és a végtelenségig folytatódhatnak. Erre megoldás az alábbi pont:

A lendület fenntartásához gondolj rá projektként! Egy projektnek rendelkeznie kell néhány dologgal ahhoz, hogy sikeres legyen:

  • Meghatározott méret, hogy ne nőjön túl nagyra, és ne váljon kezelhetetlenné.
  • Meghatározott célja legyen, hogy tudd, mikor végeztél.
  • Legyen egy többlépéses terved, hogy biztosan végig tudd vinni.

Miután beütemezted rá az időt és kiosztottad az erőforrásokat, futtasd le magát a projektet! Adj magadnak egy határidőt, és legyen világos a kívánt eredmény. Amikor befejeztél egyet, fontos, hogy mindig szánj egy kis időt a pihenésre és gondolkodj el azon, amit tanultál.

5. Futtass további a kísérleteket, és fedezd fel bennük a pénzkereseti lehetőségeket!

Rengeteg különböző dolgot kell kipróbálnod, és megfigyelned azt, melyikben van potenciál. Például a gyakori karrierváltás során a tanácsadás vagy bármilyen szabadúszó munka.

Így nézhet ki egy folyamat, amelynek során akár sikeres szabadúszóvá is válhatsz:

  • Vállalj egyetlen, jól kezelhető szabadúszó munkát mellékállásban!
  • Rájössz, hogy ugyan az első melód nem fizetett sokat, de szeretsz magadnak dolgozni.
  • Keress egy másik, jobban fizető szabadúszó munkát!
  • Fedezz fel többféle bevételi forrást – különböző ügyfelek, különböző piacok, különböző típusú munkák.
  • Kialakul egy olyan kapcsolat az egyik ügyfeleddel, aki egy éves, teljes munkaidős szerződést ajánl neked.
  • Megvan az első projekted, jöhet a többi!

Ez csak egyetlen példa, de ezerféle irányba is elmehetnénk.

Ebben a lépésben az a feladatod, hogy kövesd, hová vezetnek ezek a kísérletek, vagy térj vissza a 2. lépés önfeltáró szakaszában megfogalmazott ötleteidhez.

A kísérletezés révén előbb utóbb olyan munkát fogsz találni, amely kihívás is lesz számodra, és jelentős kereseti lehetőséggel bír. Közben pedig valami varázslatos dolog fog történni. A kétely és a bizonytalanság elveszíti a hatalmát. A szorgalommal, kitartással és az ebből származó sikerekkel bebizonyítod magadnak, hogy képes vagy rá.

6. Adj bele apait anyait!

A legtöbb ember számára a pályamódosítás azzal jár, hogy részmunkaidőben dolgozik egy másik munkahelyen vagy a saját vállalkozásában, mindeközben továbbra is a régivel keresi a betevőt. Ezt egyes szakemberek áthidaló tapasztalatnak nevezik. Ez a szakasz a tapasztalatok és munkahelyek egymás fölötti átfedése, és rettentően hosszú ideig tarthat. Lehet például, hogy kísértésbe esel, hogy feladd, és egyszerűen visszatérsz a régi karrieredhez.

Szerencsére vannak módok arra, hogy felgyorsítsd a folyamatot, és motivált maradj akkor is, amikor a dolgok nehezebbé válnak.

7. Kérj támogatást!

Tény, hogy nehéz egyedül végig csinálni egy karrierváltást – és a 40 év felett bekövetkező karrierváltás pedig különösen nagy dolog. Amikor önbizalomhiányba merülsz, elveszíted a lendületet és elkedvetlenedsz. Ekkor elengedhetetlenek a külső nézőpontok.

Vedd igénybe példaképek, tanácsadók, karrier coachok támogatását. Találkozz velük olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudsz, és válaszd meg bölcsen a támogató csapatod! Például ne vegyél be olyan embereket, akik az jelenlegi fizetésedre és stabilitásodra támaszkodnak. Ők jót akarnak, de nem lehet rájuk támaszkodni pártatlan tanácsaikban. Félteni fognak téged is és magukat is.

Ugyanez vonatkozik mindenkire, aki folyamatosan negatív megjegyzéseket tesz, függetlenül attól, hogy mennyire szoros a barátságotok. Ha kilépsz, és a saját szívdobbanásod kezded követni, egyértelmű, hogy nemtetszést fogsz bizonyos szemekben kiváltani. Az ő félelemalapú gondolkodásuk és világvége-tanácsaik nem azok, amikre most szükséged van.

8. Keress új kapcsolatokat és tapasztalatokat!

Azok az emberek, akik az előző karrieredben segítettek, nem feltétlenül lesznek a legjobb támogatók az új karrieredben. Nyílj ki és teremts legalább három-öt új kapcsolatot! Látogass el más területek szakértőihez vagy más, karrierváltásban lévő emberekhez! Művészek, tudósok, vállalkozók – bárki, aki hajlandó másképp gondolkodni, mind nagyszerű útitárs, és inspiráció forrás lehet számodra.

Ugyanez igaz az új tapasztalatokra is. Az utazások, az új hobbik kipróbálása és a képzeletedet megragadó csoportokhoz való csatlakozás új lehetőségekre nyithatja meg az elmédet, emellett néha az új kalandok új ötleteket is hozhatnak.

9. Szakíts időt az elmélkedésre!

A legnagyobb lehetőséget akkor szalasztjuk el, ha csak dolgozunk és kísérletezünk. Kísérleteid során tele leszel információval, viszont a pihenőidő alatt dolgozza fel az agyad mindezt. Idő kell ahhoz, hogy a felismerések beépüljenek.

Adj időt magadnak arra, hogy sétálj, szundíts, eddz, meditálj, vagy menj el nyaralni! Az üresjárat alatt új ötletek és felismerések jelenhetnek meg. Néha engedd meg magadnak, hogy mindent elfelejts, amit tudsz, és gondold újra a dolgokat!

Lehet olyan, hogy késő pályát váltani?

Ha az időtényezőt tekintjük, akkor soha nem késő karriert váltani. Soha ne hagyd, hogy a korod megakadályozzon abban, hogy szakmailag újra felfedezd magad és a céljaid! Rengeteg ember vált munkahelyet az életközép idején igen nagy sikerrel.

Sokan csak később jönnek rá, hogy mi az, ami kiteljesíti őket, és mi az, ami célt ad nekik. És ez így van rendjén! Nézd meg például Sanders ezredest! 65 évesen kezdett el házalni a csirkereceptjével, és mára mekkora cég lett a KFC!

Bízz bennem! Még rengeteg időd van hátra, és a mai napnál nincs jobb nap arra, hogy meghozd a döntésedet!

Hidd el, hogy működhet!

Miután egy ideig mindkét pályát futottad, eljutsz az utolsó lépéshez, amelyet meg KELL tenned:

Hagyd el a régi munkádat, és fogadd be az újat! Ha egy év múlva máshol szeretnél lenni, mint ahol most vagy, olvasd el ismét ezt a cikket, és indulj el újból!

Ehhez a cikkhez Lyn Christian írását használtam inspirációnak.

https://soulsalt.com/career-change-at-forty/

Képek forrása: canva. com

Lépj velünk kapcsolatba!