Marjai Viktor: Főnökkezelési kézikönyv (Budapest, 2021 magánkiadás) – ajánló

Végre! Úgy értem, hogy végre valaki nem csak a vezetőkkel foglalkozik! Marjai Viktor saját, 12 évnyi multinacionális cégeknél szerzett tapasztalataira, sikereire és kudarcaira, továbbá vezetői karrierjének mérföldköveire építve írta meg kifejezetten multis alkalmazottaknak szóló könyvét.

Coachként tisztában van azzal, hogy a kommunikációnak és a viselkedési stílusnak mekkora jelentősége van egy szövevényes multi-szervezetben. Egy olyan szervezetben, melyben a legtöbb vezető túltréningezett, több módszertannal és rendszerrel hívják fel a figyelmét arra, hogy miként bánjon a munkatársaival. ám az alkalmazottak – lássuk be – ritkábban jutnak el egy-egy kommunikációs vagy személyiség-fejlesztő tréningre. Alkalmazottak. Viktor szóhasználatában „irodisták”, azaz a munkaidejük nagy részét az íróasztal mögött töltő munkatársak, akiknek legalább egy főnöke van. Nekik ad azonnal használható tudást e könyv.

Ahogyan a szerző a bevezetőben fogalmaz, a könyv egyértelműen segítő szándékkal íródott: „De igazán akkor boldogulsz majd jól, ha megtanulod felismerni a másik ember (főnök, kolléga) viselkedési stílusát és annak kezelési módját.”

A kötet szakmai gerincét a DISC elmélet alkotja. Bemutatja, hogy melyik stílus miben erős, minden gyenge, s ezt az „irodista” miként ismerheti fel, majd miként fordíthatja saját hasznára.

Természetesen arra sarkallja az olvasót, hogy először ismerje meg önmagát, saját viselkedési stílusát, erősségeit, gyengeségeit. A kötetben természetesen megtalálható a teszt, melynek kitöltése elindít az önismereti úton. A saját viselkedési stílus megismerése után jöhet a változtatás.

A könyv határozott erőssége a könnyű olvashatóság mellett a nagyon szemléletes példák használata. Ennek köszönhetően a szakkönyvi igénnyel megírt tartalom bárki számára könnyen fogyasztható és feldolgozható.

Ráadásként a multis karrierépítéshez is hasznos tudást ad át a szerző: az olvasó megtudhatja, hogy ki a generalista és a specialista, vagy mi az eredményes karrierfaktor képlete.

Az „átlagos irodista” megtudhatja, hogy mik a munkahelyi jóllét tényezői. Ha a kedves olvasó is kíváncsi, hogy mi a három F, akkor érdemes kézbe – bocsánat, képernyőre – venni a könyvet.

A könyv legizgalmasabb és egyben a gyakorlati alkalmazás tekintetében leghasznosabb része az a mátrix-szerű áttekintés, mely mind a vezető lehetséges, mind az „olvasó – irodista” elképzelhető DISC stílusát ismerteti és elemzi, gyakorlatilag minden kombinációban. Hasznos tippek, ötletek, eszközök mellett fontos utasítások is elhangzanak: „Mit tegyél? Mit ne tegyél? Kérlek, semmiképpen ne tedd!”

A kötet vége felé csemegeként időgazdálkodási és priorizálási és munkaszervező eszközök olvashatók – természetesen a DISC viselkedési stílushoz illő ajánlásokkal.

Valódi meglepetés és igen eredeti ötlet a DISC stílusok mindennapi alkalmazásának bemutatása, kezdve az IKEA-tól a Monopoly társasjátékig és a Hivatali patkányokig. Élvezetes olvasmány, mely az elméletet szemlélteti, emberközelivé teszi.

Mit is mondhatnék coachként? Ha a nyaralás alatt egyetlen könyvet olvasol el, akkor ez legyen az!

Lépj velünk kapcsolatba!