Gyógyítsd a gyermeket, és gyógyulj vele te is!

Képzeld el, hogy 5 éves vagy! Játszol a többi gyerekkel az óvodában. Miközben az udvaron szaladgálsz, megbotlasz, elesel, és ekkor a többi gyerek hangosan kinevet téged.

Lehet, hogy ma már nem is emlékszel pontosan arra, ami történt, és talán arra sem emlékszel, hogy ki volt ott, vagy hány éves voltál. Amire viszont emlékszel, az a szégyenérzet, a könnyek a szemedben és a felhorzsolt térded fájdalma. Talán még arra is emlékszel, hogy azt mondtad magadban: „Soha többé nem csinálok magamból ilyen hülyét, vigyázni fogok magamra” … és egész életedben vigyázol magadra – kerülöd a kockázatot.

A térded talán begyógyult, de a lelkedben a hegeket magaddal cipeled a felnőttkorodba, ahol azt hiszed, hogy ma már te irányítasz, de nem így van. Húsz vagy ötven évvel később még mindig a belső 5 évesed irányít. Akkor sem tudod elengedni a játszótéren történteket, ha éppen előnyödre válna a kockázatvállalás – még akkor is, ha nem is emlékszel rá.

Bárki is vagy és bárhogy is élsz, az mind a problémáid, erősségeid, kialakult szokásaid, önbecsülésed szintjének és az ebből fakadó döntéseidnek az eredménye. Minden életkorban, a születésedtől kezdve a gyermekkorodon át a serdülőkorig, találkozhattál különböző kihívásokkal, amiket valamilyen formában megoldottál életed során. És ezeknek a kihívásoknak, sikereknek, kudarcoknak az emlékét ma is hordozod magadban.

Ha a téged körülvevő emberek természetes és egészséges módon neveltek, akkor nagy az esélye annak, hogy kiegyensúlyozott és erős személyiséggé váltál. Ha azonban fiatalkori élményeid tele vannak traumákkal és problémákkal, akkor ezek a múltbéli események erősen befolyásolni fogják a felnőttkori énedet.

Ki az a belső gyermek?

A belső gyermek a barátságos, örömteli, érző és játékos oldalunk, aki a külső gyermekhez hasonlóan boldog, vidám és kalandvágyó. Gyermekként a játék által éljük meg a tapasztalatainkat, gondolatainkat, érzéseinket és az álmainkat, és az ebből fakadó kreativitásunk válik az alapjává annak, ahogyan felkészülünk a felnőtt életünkre.

A serdülőkor a felfedezések időszaka, de fájdalmas is lehet. Ahogy növekszünk, elkezdünk elvárásokat támasztani a világgal szemben. Néha ezek az elvárások azonban cserbenhagynak minket. Összetörik a szívünk, csalódunk, vannak álmaink, amelyek nem valósulnak meg, és egy bizonyos ponton sokan abbahagyjuk a játékot, és hagyjuk, hogy a tapasztalataink diktálják azt, hogy kivé válunk, és mit akarunk a saját életünktől.

Legtöbben a felnőtt életünkben nem szánunk időt arra, hogy újra kapcsolatba lépjünk belső énünk ezen részével. A belső gyermeki munka megértése pedig segíthet meggyógyítani a régóta bennünk lévő sérüléseinket, és lehetővé teheti, hogy újra élvezhessük az életet, átadhassuk magunkat a játék örömének. Ez a fajta munka felszabadítja a kreativitásunkat, örömünket, szenvedélyünket és potenciálunkat.

A pszichológus szakértők szerint a belső gyermek az ember gyermeki aspektusa. Ez magában foglalja mindazt, amit gyermekként tanultunk, tapasztaltunk és elraktároztunk. Részben független egységet jelent, amely alárendelődik az elménk tudatos részének.

A belső gyermeket az Eric Berne nevével jegyzett tranzakcióanalízis módszertanából ismert „Három Én” – szülő, felnőtt, gyermek – modelljének az alsó harmadaként is azonosíthatjuk.

A belső gyermek munka a gyermekkori traumák felismerésének és gyógyításának egy megközelítése, ami arra világít rá, hogy a felnőttként tanúsított viselkedésünk a gyermekkori élményeinkből ered. Arra összpontosít, hogy a kielégítetlen szükségleteinket saját magunk újra felfedezésével, gyógyításával kezeljük. Ez a fajta önfeltárás segít megérteni viselkedésünket, azok kiváltó okait, vágyainkat és szükségleteinket.

Amikor elkezdesz dolgozni a belső gyermeked gyógyításán, érzelmileg és mentálisan egyfajta időutazáson veszel részt ahhoz a traumatikus eseményhez, ami a felnőttkori viselkedésedet befolyásolja. Megértheted felnőttként, hogy a belső gyermeked hogyan érez, és ezek az érzések hogyan hatnak ki a jelenkori életedre. Ezzel a felnőtt éned elkezdheti kibogozni azokat a túlélési mechanizmusokat, amelyeket a 14, vagy éppen a 4 éves éned talált ki, hogy megvédjen téged a további traumáktól. A belső gyermeki munka alapvető haszna az önismeret fejlesztése.

Az önismereted fejlesztésével pedig a további előnyök járnak:

  • megértheted, hogy az egyes múltbéli traumáid hogyan befolyásolják a jelenlegi viselkedésedet
  • egészséges megküzdési mechanizmusokat fejleszthetsz ki magadban
  • újra kapcsolatba léphetsz a szenvedélyeiddel, álmaiddal és tehetségeddel, amelyeket esetleg félretettél
  • képes leszel újra azt érezni, hogy ura vagy az életednek
  • jobban fogsz tudni az érzéseidhez kapcsolódni
  • megnövekszik az önbecsülésed, képes leszel együtt érezni önmagaddal és másokkal

Mitől sérülhet a belső gyermeked?

Sokféle helyzetből fakadhatnak a sérüléseink. Gondolj vissza arra, amikor fiatalabb voltál! Néhány sérelem – például egy játék, amit szerettél volna, de nem kaptál meg – viszonylag kicsi volt. Néhány sérülés azonban lehet fizikai bántalmazás vagy érzelmi elhanyagolás eredménye.

Lehetetlen felsorolni az összes körülményt, amit fiatalabb éned belsővé tehetett. Valószínű azonban, hogy ha gyermekkorodban trauma ért, annak hatásai ma is jelen vannak az életedben.

Néhány jele annak, hogy belső gyermekednek gyógyulásra van szüksége: 

  • gyakran vagy frusztrált, vagy ingerült
  • túlreagálsz dolgokat, irreálisan éled meg a kielégítetlen szükségleteidet
  • gyermeki kitöréseid vannak, például hisztiroham, vagy olyan dolgokat is kimondasz, amelyeket nem gondolsz komolyan
  • gyakran panaszkodsz arról, hogy senki sem ért meg, vagy úgy érzed, nem hallgatnak meg mások
  • nehezen fejezed ki az érzéseidet, vagy éppen azt, miért vagy ingerült
  • alacsony az önbecsülésed
  • különösen kemény a belső kritikusod
  • éretlenül viselkedsz bizonyos helyzetekben
  • gyakran szabotálod saját magad, például megtorpansz a cél előtt, vagy halogatsz és kifogásokat gyártasz
  • félsz attól, hogy elhagynak, vagy éppen elköteleződési problémáid vannak
  • kihívásaid vannak a határaid felállításával, vagy nehezen fejezed ki a szükségleidet

Ha felismered magadban a fenti minták bármelyikét, akkor valószínűsíthetően ezekért a gyermekkori sebek a felelősek. Ha meglátod azt, hogy belső gyermekednek milyen módon van szüksége támogatásra, az segít felnőttként feloldani ezeket a mintákat. Nem mehetünk vissza és nem változtathatjuk meg a múltat. Azonban lazíthatunk a múlt rajtunk lévő szorításán.

Coachként nem dolgozom a múlttal, annak megvan a saját szakterülete. Viszont azzal dolgozhatunk, hogy a jelenkori hatásokat enyhítsük, és beszélgessünk arról, hogy a régi mintáid hogyan hatnak ki a felnőtt életedre és hogyan változtathatsz rajtuk a jövőd érdekében.

Miért érdemes gyógyítanod a belső gyermekedet?

Számos lehetőséget rejt a belső gyermeked. Ahhoz, hogy elegendő ismeretet szerezhess erről a témáról, itt vannak a különböző lehetőségek, amelyeket az hoz az életedbe, ha elkezded a vele való törődést:

  • biztonságban érzed magad és szeretettnek
  • képes leszel termékeny életvezetési döntéseket hozni
  • megérted a korábbi életeseményeidet, és a jelenben szabadon dönthetsz arról hogyan használod fel őket
  • örömtelibbnek fogod magad érezni, és megtanulod a hála szokását
  • egészséges, produktív életmódot fogsz tudni kialakítani
  • megtanulsz megbocsátani és elengedni

A belső gyermeked gyógyításával az életed nagyszerűen fog alakulni. Esélyed lesz arra, hogy úgy élj, ahogyan mindig is szerettél volna. Egyesek számára a belső gyermekük megismerése meglehetősen nehéz. Bár ez teljesen igaz, ez nem jelenti azt, hogy nem éri meg a küzdelmet. A sikeres gyógyuláshoz támogatnod kell az elmédet, hogy kitarthass, és hajlandónak kell lenned elfogadni a valóságot.

A belső gyermek megnyilvánulásai

Carl Gustav Jung a belső gyermeket Örök Gyermeknek (Isteni Gyermeknek) nevezi. Stefanie Stahl a nevéhez fűződő „A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia” című könyvében Napsugárgyermek-nek nevezi, és a sérült gyermeki ént pedig Árnyékgyermeknek.

Egyes szakértők Igazi Én-nek hívják és szerintük az emberi személyiség a genetikai kód vagy az öröklött tulajdonságok eredményeként alakul ki, ami mások véleménye szerint azért nem helytálló, mert a gyermekre mindenki hat, aki körülötte van, és egyáltalán nem biztos, hogy a vérszerinti szülei nevelik fel. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gyermekkort azok diktálják, akik felnevelnek, és ez általában olyan sebeket okoz, amelyeknek a gyógyulása több évbe telik.

A bevezetőben említett tranzakcióanalízis három gyermeki állapottal dolgozik:

  • Alkalmazkodó Gyermek: ő a szülők elvárásaihoz alkalmazkodott archaikus viselkedésminták, bűntudatos, szégyenlős, félős gyermeke. Mindent megtesz, csak ne haragudjanak rá, mindenki igénye fontosabb, mint az övé
  • Lázadó Gyermek: aki gyűlöl, szeret, impulzív, ellenáll, játékos, spontán
  • Szabad Gyermek vagy „Kis professzor”: gondolkodó, kreatív, alkotó, fantáziadús

A belső gyermek veled marad. Azt mondják, hogy minden ember szívében gyermek van. Ártatlanok és mindig az élet értelmét keresik. Milyen változatai vannak még a belső gyermeknek a fentieken túl?

  • Játékos gyermek: ez az énállapot a természetesen működő, játékos, spontán, kreatív és boldog gyermek. Mindig a játékra vágyik. A legtöbben elfelejtettük, hogyan kell ezt gond és bűntudat nélkül csinálni.
  • Elkényeztetett gyermek: ez az a részünk, amelyiknek mindig meg kell kapnia azt, amit akar. Ha nem kapja meg, dührohamot kap, bosszankodik, és egyéb vegyes érzéseket érez.
  • Elhanyagolt gyermek: ez a gyermek egyedül érzi magát a gondoskodás és szeretet hiánya miatt. Nem hiszi, hogy méltó arra, hogy törődjenek vele és szeressék. Megfordítva, azt sem tudják, hogyan kell szeretni.
  • Elhagyott gyermek: ez a gyermek különböző okok miatt elhagyta magát. Néhányukat azért hagyják el és hagyják otthon, mert szüleik túlságosan elfoglaltak a saját programjukkal. Ők is szoronganak attól, hogy mások magukra hagyják őket.
  • Félős gyermek: ezt a gyermeket már kiskorában is kritizálták. Gyakran szükségük van az elmaradt pozitív megerősítésekre és bátorításra.
  • Elszigetelt gyermek: ez a gyermek nem tudja, hogyan kell közel kerülni másokhoz. Mindig egyedül van, és elszigeteltnek érzi magát. Inkább önmagukban bíznak, mint a körülöttük lévő többi emberben. Fő kihívásuk a bizalom és az őszinteség megélése.
  • Spirituális gyermek: ez az énnek az a része, amely magasabb szférákból keresi a válaszokat. A belső gyermek gyógyításához szükség van az énünkön belüli egyensúlyra, és arra, hogy képesek legyünk szeretetet adni és fogadni másoktól.

Ha megérted ezeket a különböző belső gyermeki megnyilvánulásokat, megérted azt, hogy mások miért viselkednek másképp. Azt is tudni fogod, hogy mások miért nem akarnak bízni a barátaikban, miért vágynak az egyedüllétre és még sok minden másra.

Hogyan fedezheted fel a belső gyermeked?

1. Figyelj saját magadra!

Amikor ideges vagy, frusztrált vagy, esetleg lelki fájdalmat érzel, figyeld meg, milyen dolgok történnek körülötted! Kivel beszélgetsz éppen? Mi történik a környezetedben? Ha odafigyelsz az érzéseidet kiváltó okokra, az segíthet összekapcsolni azokat a gyermekkori sebeiddel, tudatosítani, ezáltal gyógyítani a sebeket.

Vannak más módjai is annak, hogy figyelj magadra. Az önismeret fejlesztésének része az öngondoskodás gyakorlása. Ha gyermekkorunkban nem elégítették ki a szükségleteinket, felnőttként is ragaszkodunk ezekhez a mintákhoz és figyelmen kívül hagyjuk azt, amit valójában szeretnénk. Ilyenkor jöhet a belső monológban például az, hogy „Nem vagyok elég jó…”, vagy az, hogy „Nem érdemlem meg…”. A saját szükségleteiddel való törődés az önszeretet gyakorlásának erőteljes tere lehet.

2. Alakíts ki egy új gondolkodásmódot!

Senkinek sem tökéletesek a szülei. Az egyik furcsa dolog a felnőtté válásban az, amikor kezded felismerni, hogy a szüleid valójában mennyire tanácstalanok voltak, amikor te gyerek voltál, és minden cselekedetük mögött a jószándék volt, viszont azt tudták adni neked, amit ők maguk is láttak a felmenőiktől. És ez így rendben is van.

Nem mehetsz vissza, és nem mondhatod ki magadnak a számodra helyesnek vélt szavakat azért, hogy minden jobb legyen, de gyakorolhatod az öngondoskodást és az együttérzést most a jelenben. Döntsd el, hogy a saját szülőd leszel! Amikor úgy érzed, hogy a belső sérült gyermeked felháborodik, lépj felé úgy, ahogyan az számodra elfogadható, ami épít, amire szükséged lett volna akkor, amikor fiatal voltál és úgy éreztél, mint most.

3. Próbáld ki a belső gyermek munkát egy szakértővel!

Manapság már többféle módszer létezik arra vonatkozóan, hogyan gyógyíthatjuk meg a belső gyermekünket. A terápiás módszerek mellett létezik számtalan kiadvány, könyv, ami segítségével szinte mindent megérthetünk a belső gyermekről. Ezenkívül a terápiás módszerek mellett a coaching mélységei is megengedhetik, hogy bizonyos szintű elakadásokon lehessen segíteni a kompetenciahatárok gondos betartásával. Bármilyen segítséget is veszel igénybe, fontos, hogy bízz a szakemberben és a saját belső folyamataidban.

A belső gyermek gyógyítására a legtöbb szakértő az expresszív terápiát javasolja. Ez magában foglalja a játék, az írás, a zene és a biztonságot adó közeg használatát. Ezzel a folyamattal könnyedén elengedheted a negatív gondolatokat, a szabotáló cselekedeteket és az erőt merítő érzelmeket. Kifejezheted vágyaidat, és megengedheted magadnak a valódi bőséget. Ezen kívül a pozitív megerősítések és a belső gyermek terápia eszközeinek használatával blokkolhatod és megváltoztathatod a valódi szülők által nyújtott nevelés beépült hiedelmeit. A belső gyermek folyamat alkalmazásával könnyen elengedhetsz minden külső ítéletet és elvárásnak való megfelelést.

Ha úgy gondolod, hogy hasznodra válna a professzionális belső gyermeki támogatás, vannak mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, terapeuták és coachok, akik erre szakosodtak. Szakiránytól függően többféle módszerre van lehetőség. Ilyen például az árnyékmunka, kötődéselmélet, pszichoanalízis, bodywork, a művészetterápia és a coaching keretein belül többek között a tranzakcióanalízis és az NLP tartogat hasznos eszközöket arra, hogy dolgozz vele.

Ezek az eszközök segítenek kapcsolatot teremteni a gyermekkori élményeid között, és abban, hogy ezek hogyan irányítják a felnőttkori viselkedésedet. Kérdéseket és válaszokat kaphatsz konkrét emlékekről, belső családi rendszereidről és azokról a kiváltó okokról, amelyek még mindig hatással lehetnek rád.

4. Emlékezz vissza a gyermekkorodra!

A belső gyermeki munka számos fajtája egy vezetett meditációval kezdődik. Ezek a gyakorlatok arra szolgálnak, hogy segítsenek kapcsolódni a gyermeki énedhez. A vizualizációs technikák bizonyítottan segítenek a teljesítményed és a stresszkezelő képességed javításában.

Ha erős múltbéli traumáid vannak, érdemes inkább terapeutával dolgoznod. Ezek a terapeuták kis lépésekben végigvezetnek a múltbeli élmények újraélésén, hogy segítsenek a trauma újraértelmezésében. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha az élmények felidézése PTSD-t vált ki. Éppen ezért, ha coachként olvasod ezt a cikket és a coachingban a belső gyermek módszerét szeretnéd alkalmazni, nagyon alaposan fel kell mérned azt, hogy azok az elakadások, amikkel a kliensed megkeres, nem lépik-e túl a kompetenciád határait, és különösen szenzitívnek kell lenned a lelkiállapotára vonatkozóan. Veszélyes lehet nekivágni úgy, hogy nem tudsz mindent a hátteréről.

5. Beszélj a szeretteiddel!

Sokan neheztelünk olyan emberekre a családunkban vagy a gyermekkorunkból, akik megbántottak minket. Lehet, hogy őket hibáztatjuk azért, hogy olyanok vagyunk, amilyenek ma vagyunk, vagy megfogadtuk, hogy nem leszünk olyanok, mint ők. De gyerekként valószínűleg teljesen elszakadtunk attól, amivel ők esetleg felnőttként szembesültek. Nem tudhatjuk, hogy ők miket éltek át.

Néhány hete beszélgettem egy hozzátartozómmal, akit ugyan szeretek, viszont mindig is gonosznak tartottam. Amikor én születtem, ő a negyvenes éveiben járt, így sosem tűnt úgy, hogy sok közös van bennünk. A beszélgetés során történeteket hallhattam a gyerekkoráról és a korai felnőttkoráról. Most először kezdtem el igazán megérteni, hogy milyen kihívásokkal teli volt az élete, és ettől sokkal megértőbb lettem vele kapcsolatban.

Valaki más küzdelmei nem igazolják a bántalmazást, de ha más szemszögből látod a veled való interakcióikat, az segíthet abban, hogy te magad is lezárhasd azokat. Még abban is segíthet, hogy olyan emberekkel építsd újra vagy javítsd a kapcsolatodat, akikről korábban lemondtál.

6. Emlékezz vissza arra, hogyan kell játszani!

Az egyik legszomorúbb dolog a felnőtté válásban, hogy elfelejtünk játszani. Úgy érezzük, hogy ahhoz, hogy sikeresek legyünk, mindig véresen komolyan kell vennünk a dolgokat. Mivel a tétet nagyobbnak érezzük, és olybá tűnik, hogy a jövőnknek mindig tétje lenne, túlzottan komolyan vesszük magunkat. De – ami még fontosabb – rettentően komolyan vesszük a hibáinkat. Kezdjük el magunkban engedni azt, hogy a kudarctól való félelem pont úgy határozzon meg bennünket, mint gyerekként: sehogy. Ugyanis a gyermek nem fél a kudarctól, és játéknak él meg minden tanulási folyamatot. Csak nézd meg, ahogy járni tanul! Vajon meg tudod számolni, hányszor esik el és kel fel egymás után? A tanulás vágya vezérli és nem hátrál meg, amikor kudarc éri.

7. Használd a képzelőerődet!

Engedd meg magadnak, hogy fantáziálj! Légy kreatív, mind a cselekedeteidben, mind a gondolkodásodban. Keress olyan kreatív tevékenységeket, amik segítenek abban, hogy beindítsd újra a képzelőerődet!

A kreativitás nem csak a szórakozásról szól (habár létezik olyan felmérés, ami azt mutatja, hogy a humornak valódi előnyei vannak a munkahelyen). Képzeld, 2020-ban a kreatív gondolkodás volt az egyik legkeresettebb készség az álláspiacon. Sajnos ennek ellenére a munkavállalók mindössze 30%-a mondja azt, hogy valóban van ideje és energiája új ötletek átgondolására.

A mentális egészségünk közvetlenül befolyásolja a kreativitásunkat is. A stressz és a szorongás akadályozza a kreatív gondolkodást.

A belső gyermeki munka – segíthet abban, hogy több kreativitást vigyél be a munkahelyedre. Amikor megszabadulsz a félelemtől és a bűntudattól, nem csak innovatívabbá és merészebbé válsz, hanem rugalmasabbá is, mert elkezdesz bízni abban, hogy képes vagy legyőzni azokat a dolgokat, amelyek nem úgy alakulnak, ahogy szeretnéd. Szerintem ez a valódi felnőtté válás.

8. Figyeld a világot az összes érzékszerveddel! (VAKOG – NLP)

Szánj időt arra, hogy befogadd a körülötted lévő dolgok illatát, színeit. Figyeld meg a hangokat! Légy nyitott arra, ami körülvesz! Figyeld meg az étel ízét, tapints meg mindent, amit csak lehet! Használd mind az öt érzékszerved arra, hogy felfedezd és belakd a világodat!

A fenti egyszerű lépésekkel elkezdheted felfedezni a benned rejlő gyermeket. Ha észrevetted, hogy a belső gyermeked sérült a múltbeli tapasztalataid miatt, szánj időt arra, hogy meggyógyítsd.

A belső gyermeki munka egyik része az érzelmi sebek gyógyítása, a másik része pedig a játékosság helyreállítása. Felnőttként a kreativitásunk és az öröm megélése eléggé kiesett a gyakorlatunkból. Abbahagyjuk a kockázatvállalást, mert nem akarunk elbukni. De ha nem kockáztatunk, akkor nem tanulunk, és így még nagyobb valószínűséggel tesszük magunkat kudarcra hajlamossá.

Egy kérdés, amivel gondolkodásra késztetheted magad: „Mit tennél, ha nem aggódnál amiatt, hogy mások mit gondolnak rólad?” Könnyű belefeledkezni mások elvárásaiba. Amikor ezt tesszük, hagyjuk, hogy az ő hangjuk elnyomja a saját belső hangunkat, és szem elől tévesztjük, hogy valójában mi mit akarunk magunknak.

Lehetőségek, amik segíthetnek a gyógyulásban

A belső gyermek gyógyítására használt eszközök vagy stratégiák a belső béke, a szenvedély és a boldogság személyes lehetőségét teremtik meg. Segítségükkel olyan készségeket fejleszthetsz ki magadban, amelyekkel újra felfedezheted önmagad örömteli és szenvedélyes oldalát. Ezekkel az eszközökkel esélyed van arra is, hogy megváltoztasd a gondolkodási mintáidat, felülírd a korlátozó hiedelmeidet.

1. Ismerd el, hogy benned él, és dolgozz a bizalmáért!

Ahhoz, hogy a sérült belső gyermeked megmutassa magát, képesnek kell lennie bízni abban, hogy soha nem hagyod el őt. Támogatásra van szüksége ahhoz, hogy átértékelje az elhagyatottságát, a bántalmazást és az elhanyagolást. Beszélj vele, írj neki levelet, vagy csak csendben figyelj befelé! Levélíráskor játszhatsz olyat, hogy a jobb kezed (amivel írni szoktál) legyen a felnőtt, a kevésbé használt kezed (legtöbbünknek ez a bal) pedig a gyermek. Így válaszoljatok egymásnak.

2. Ismerd el, hogy fáj neki!

Ha még mindig hajlasz arra, hogy cipeld azokat a számodra rettenetes dolgokat, amelyekkel figyelmen kívül hagytak vagy megszégyenítettek, elfogadással kell lenned azzal, hogy ezek a helyzetek kárt tettek a lelkedben. Teljes elfogadás nélkül nehéz megbocsátani és továbblépni. Fogadd el, hogy fáj neki, érezd át, és légy jelen neki – magadnak. Te már felnőttél, lehetsz az ő jó szülője.

3. Engedd ki a dühödet!

A dühöd kiengedése segíthet a belső gyermeked gyógyításában. Vannak különböző technikák a megélésére. Például menj ki az erdőbe, ordíts nagyokat, vagy kapj fel egy husángot és verd szét egy kövön. Esetleg válassz valamilyen küzdősportot! Ha egyik sem szimpatikus egyszerűen vegyél egy ütő- rúgópajzsot egy sportboltban és amikor szétvet a feszültség, kezdd el ütni! Told bele a dühödet, azonban vigyázz arra, hogy ne sérülj meg és ne bánts másokat! Amint a dühöd felszabadul, sokkal jobban fogod érezni magad, mint előtte.

4. Meditálj!

A meditációnak rengeteg előnye van, de az egyik legerősebb az, hogy megtanít együtt lenni a nehéz érzésekkel. Ha megtanulod, hogyan legyél jelen az érzéseiddel, az a legjobb módja annak, hogy fejleszd az érzelemszabályozási készségeidet és kezeld a stressz-szintedet.

A fenti tippeken kívül további egyszerű tevékenységekkel is gyógyíthatod a belső gyermekedet. Mondjuk, minden reggel kitűzheted magad elé azt a szándékot, hogy végzel legalább egy olyan cselekedetet, amely örömöt vagy szórakozást hoz az életedbe. Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyek örömet okoznak. Ehhez szerezz be egy naplót, és sorold fel őket egyenként!

Élvezd az életed! Távolítsd el a negatív érzéseidet és a gondolataid! Azzal élvezheted az életed igazán, ha azt teszed, amit igazán szeretnél. Például játszhatsz a barátaiddal, elmehetsz koncertre és még sok minden mást kipróbálhatsz. Ha van egy listád a téged töltő dolgokról, azt bármikor előveheted és táplálkozhatsz belőle.

A legtöbb szakértő azt állítja, hogy a belső gyermek minden ember életére hatással van, és a következőket befolyásolja:

Gondolatok, képzelet és észlelések: a belső gyermek mindig észleli és értelmezi a jelen világodat attól függetlenül, hogy figyelsz-e rá. A belső gyermeked a felnőttkori szemléletedhez is hozzáad szempontokat, különösen, ha a szerelemről, a párkapcsolatról és az önbecsülésről van szó.

Érzelmek és belső hangok: ha például a barátaid vagy a szüleid túlzott kritikája miatt sérültél meg, a belső gyermeked még mindig fél az ugyanilyen típusú kritikától. Felnőttkorodban ez a félelem újraéledhet anélkül, hogy ismernéd a gyökerét.

Cselekvés: belső gyermekedtől függően viselkedhetsz furcsán vagy nem, és a tetteid befolyásolhatják a jövőbeli sikereidet. Az is rajtad múlik, hogy miként győzöl le egy mindennapi kihívást vagy helyzetet.

Mivel a belső gyermek valóban hatással van az életedre, mindenképpen érdemes vele foglalkoznod. Választásodtól függően kérhetsz segítséget szakértőktől, vagy sem. Mielőtt segítséget kérsz, tájékozódhatsz könyvekből is. Mutatok néhányat, amit én is elolvastam:

  • Stefanie Stahl: A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia
  • Erika J. Chopic – Margaret Paul: A gyógyító gyermeki én
  • Susan Forward: Mérgező szülők
  • Lindsay C. Gibson: Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyerekei
  • Feldmár András: Szégyen és szeretet
  • Thich Nhat Hanh: Megbékélés
  • John Bradshaw: Vissza önmagunkhoz

Záró gondolatok

Ha úgy érzed, hogy frusztrált vagy dühös vagy, vagy úgy érzed elakadtál, lehet, hogy a belső gyermeked kér támogatást. Ha megérted, hogy a traumatikus élményeid hogyan hatnak a mai döntéseidre, az segíthet feloldódni.

A belső gyermeki munka fontos érzelmi előnyökkel jár, és a kapcsolataidban és a munkádban is nagy változást hozhat. Én magam több évet töltöttem el a belső gyermekemmel különböző terápiás csoportokban többféle módszerrel gyakorolva. Emellett kliensként egyéni terápiában és coachingban is dolgoztam vele, és a hétköznapjaimban törekszem arra, hogy figyeljek rá.

A coaching hivatásban pedig igyekszem e széleskörű tapasztalatokat bevinni a megfelelő keretekkel, a kompetenciahatárok betartásával, hogy a lehető leghatékonyabban segítsek a hozzám fordulóknak abban, hogy céltudatosabban, tisztábban és szenvedélyesebben éljék az életüket. Valójában a gyerekek is így élik az életüket – ha nem is céltudatosan, de mindenképpen tisztán és szenvedélyesen.

Források:

  • Stefanie Stahl: A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia
  • Healing the Inner Child | What You Need To Know About Spiritual Emotional Freedom – MRR License
  • Wikipedia – https://hu.frwiki.wiki/wiki/Enfant_int%C3%A9rieur
  • Belső Gyermek csoportok jegyzetei, amiken részt vettem

Lépj velünk kapcsolatba!