A 7 vezetői stílusról – és Te hogyan vezetsz?

Aki csak járatos a vezetésben, meg fogja erősíteni, hogy egy jó vezető képes bármilyen szembe jövő helyzetbe beleállni, ezáltal jobb jövőképet kialakítani, stratégiákat kidolgozni a megvalósításhoz, és végrehajtani a tervet, ami előre viszi a szervezetet. A nagyszerű vezetők azonban még egy lépéssel tovább mennek. Megértik erősségeiket és gyengeségeiket, és megtanulják gyakorolni a hozzájuk és a csapatukhoz leginkább illő vezetési stílusokat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy többet érjenek el, nagyobb változásokat segítsenek elő, és olyan örökséget teremtsenek, amely túlmutat a saját életükön.

A grandiózus vezetők többféle vezetői stílust követnek. Az a közös bennük, hogy a világ legerősebb vállalatai, sportcsapatai és szervezetei közül a legtöbbet ők építették fel.

Miért fontosak a vezetői stílusok?

Ha tisztában vagy a személyiségedhez leginkább passzoló vezetői stílussal, nemcsak hatékonyabb vezetővé válsz, hanem abban is segít, hogy jobban megértsd és megismerd önmagad. Megismered a legerősebb tulajdonságaidat, így kimaxolhatod őket, miközben jobban tisztában leszel azzal is, hogy min kell még dolgoznod, hogy a legjobb önmagad lehess.

A vezetői stílusod hatással van arra, hogyan kapcsolódsz és kommunikálsz a csapatoddal, hogyan viszonyulsz a csapatod munkastílusához és hogyan oldod meg a konfliktusokat.

Fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert természetesebbnek érzel egy bizonyos stílusra való hajlamot, nem jelenti azt, hogy nem használhatsz egy másikat, ha a helyzet úgy kívánja. Egyes vezetési stílusok hatékonyabbak egy adott kihívás esetén, ezért bátran meríthetsz belőle, ha úgy érzed az hatékonyabb az adott helyzetben.

A legtöbb vezető az alábbi hét féle vezetési stílus valamelyikébe sorolható:

  • szolgáló
  • demokratikus
  • látnoki
  • coaching szemléletű
  • affiliatív – kapcsolódó
  • ütemező
  • autokratikus

Bár felismerhetsz egyet uralkodó stílusodként, valószínűleg különböző vezetői stílusokat fogsz használni attól függően, hogyan kezeled a stresszt, kivel kerülsz kapcsolatba, és éppen mi az aktuális célod, amit el akarsz érni.

Szolgáló vezetői stílus

Nem számít, hogy melyik stílussal rezonálsz leginkább, minden, amit vezetőként teszel, az a szolgáló vezetési stílusból fog kiindulni. A szolgáló vezetés azt jelenti, hogy vezetői képességeidet egy nálad magasabb jó ügy szolgálatára használod. Ahhoz, hogy valóban szolgáló vezető legyél, meg kell találnod a célodat, és integrálnod a tevékenységedbe. Ez jelentheti azt, hogy a munkahelyed, a közösséged, a kultúrád vagy a világ javának szenteled a működésed. Az üzleti életben létfontosságú, hogy legyen célod:

A célod határozza meg a vállalat értékeit, kultúráját és sikerét vagy kudarcát.

A szolgáló vezetés a leghatékonyabb és leghatásosabb módja a vezetésnek. Ez az egyetemes vezetési stílus, amelyet el kell sajátítanod – mert a szolgáló vezetők egyben inspiráló vezetők is. Olyan világos a víziójuk, hogy mások is azonnal látják. Képesek kitartani az útjukba kerülő nehéz időkben, mert mélyen hisznek önmagukban. Hozzájárulásukkal nagy hatást gyakorolnak, a világot maradandóan jobbá teszik.

Ahhoz, hogy vezető légy, először is találd meg a célodat, és alakíts ki magadban egy erős jövőképet! Ezután határozd meg, hogy az alábbi hat vezetői stílus közül melyikbe illik bele a küldetésed.

Demokratikus vezetői stílus

A demokratikus vezetők nagy hangsúlyt fektetnek csapatuk sokszínűségére, készségeire, tulajdonságaira és tudására. Azzal ápolják a konszenzust a csoporton belül, hogy következetesen kikérik a véleményeket, és mélyen meghallgatják a válaszokat. A demokratikus vezetők a csoport kollektív bölcsességét használják ki a következő legjobb lépés felfedezése érdekében, és lehetővé teszik, hogy a többiekben is bizalom ébredjen a vezető felé.

Ez a stílus azonban nem ideális válságkezelésre, mivel időigényesebb lehet a működése, mint a többi stílusú vezetésnek. Hasznos, ha tudod, hogy a csapatod hol áll egy adott kérdésben, de néha egyedül kell meghoznod a döntéseket – különösen a gyors döntéseket.

Látnoki vezetői stílus

A látnok vezetők abban jeleskednek, hogy új irányokat és új lehetséges megoldásokat találnak egy adott problémára. Ez a vezetői stílus az absztrakt gondolkodásra támaszkodik, és képes olyan lehetőségeket megálmodni, amelyeket mások még nem látnak. Ők a „big bicture”-ben gondolkodók, akik képesek meglátni a jövőbeli lehetőségeket, és megfogalmazni azokat a csoport számára. Általában szenvedélyesek, kreatívak és nyitott gondolkodásúak, és a leghatékonyabbak az előrevivő lendület inspirálásában.

Steve Jobs a látnok vezetői stílus szuperhőse. A monumentális ötleteiről és az innovációs kultúra megteremtéséhez való tehetségéről ismert vezető arról híres, hogy úttörő technológiája segítségével képes volt elképzelni egy (még) nem létező jövőt.

A látnokok új célokat és ötleteket fogalmaznak meg, de valószínűleg másokat is igénybe vesznek a megvalósítható terv elkészítéséhez – jellemzően nem szeretik, ha apró részletekkel zavarják őket. A látnoki vezetés a csapat nélkülözhetetlen része, de rávilágít arra is, hogy mennyire fontosak a különböző vezetési stílusok. Ha többféle tehetséggel rendelkező – keresztfunkcionális – csapatot hoz létre, akkor egy személy megfogalmazhatja a nagy ötleteket, míg a többiek végrehajtják azokat.

Coaching szemléletű vezetői stílus

A coaching szemléletű vezetők a mély kapcsolatok ápolására összpontosítanak, amelyek lehetővé teszik az egyén reményeinek, hiteinek, álmainak és értékeinek alaposabb megértését. A vezetői stílusok egyik típusa, amely inkább az útmutatásra, mint az utasításra összpontosít, a coaching szemléletű vezetők égi magasságokba emelik csapatukat azzal, hogy tudják, mi inspirálja őket cselekvésre. Olyan pozitív környezetet építenek, ahol a bátorítás és a kommunikáció szabadon áramolhat.

Ez az egyik leghatékonyabb vezetői stílus megfelelő körülmények között, de fennáll a veszélye, hogy másokban azt az érzést kelti, hogy mikro-irányítás alatt állnak. A coaching szemléletű vezetők sok időt és energiát fordítanak az adott csoportban dolgozó egyénekre. Ha a különböző vezetési stílusok közül a coaching szólít meg leginkább, ne feledd, hogy időnként lépj hátra, és hagyd a csapatodat fellélegezni!

Affiliatív – kapcsolódó – vezetői stílus

Az affiliatív vezetők számára mindig a csapat az első. Ez a fajta vezetési stílus a csoporton belüli bizalom kiépítésére és az összetartozás érzését elősegítő érzelmi kötődések kialakítására összpontosít. Az affiliatív vezetők kiemelkedően hatékonyak stresszes időszakokban, vagy amikor a csoport morálja alacsony. Ez az egyik legjobb vezetési stílus a munkahelyi megtört bizalom helyreállítására, a kommunikáció javítására és a csapat harmóniájának megteremtésére.

Ennek a vezetési stílusnak azonban óvatosnak kell lennie, hogy a rossz teljesítményt ne hagyja szó nélkül. A dicséret és a bátorítás rettenetesen fontos egy csoportos környezetben, de a kapcsolódó vezetők hajlamosak figyelmen kívül hagyni a problémákat az erős, boldog csapat felépítésére irányuló erőfeszítéseik során. Különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy foglalkozzanak azokkal a problémákkal, amelyek árthatnak a vállalat eredményeinek.

Ütemező – tempót diktáló – vezetői stílus

A tempót diktáló vezetők arról ismertek, hogy cselekszenek. Tettekkel vezetnek, és magas mércét állítanak maguk elé. Ezzel másokat is arra ösztönöznek, hogy kövessék példájukat. Ez a stílus jó választás az önmotivált, nagy teljesítményt nyújtó, a fejlődés iránt elkötelezett emberek csoportjaihoz, ezért ez az egyik leggyakoribb katonai vezetési stílus.

Julius Caesar híres arról, hogy soha nem kért olyasmit a katonáitól, amit ő maga nem tenne meg. Gyakran harcolt velük, csatlakozott hozzájuk a mindennapi tevékenységeikhez, és olyan katonává vált, amilyennek ő szerette volna, hogy emberei legyenek. Ez felhatalmazta a katonáit, hogy mindent beleadjanak a munkájukba, mert ha a vezetőjük hajlandó volt megpróbálni és kitűnni a feladatban, az azt jelentette, hogy ők is képesek rá.

A hét féle vezetési stílus közül ez támaszkodik leginkább az autonómiára, ami problémás lehet azok számára, akiknek sok útmutatásra van szükségük. A tempót diktáló vezetőknek biztosítaniuk kell, hogy elvárásaik ésszerűek legyenek, és hogy csapatuk rendelkezzen minden szükséges készséggel és eszközzel. Ez a fajta vezetés olyan környezetet is teremthet, amelyben egyesek úgy érezhetik, hogy túl keményen nyomja őket egy olyan vezető, akinek a normái nem tükrözik a sajátjukat.

Autokratikus vezetői stílus

Az autokratikus, másnéven parancsoló vezetők azok, akiket leggyakrabban filmekben látunk, és akikről könyvekben olvashatunk. Ők a „tedd, amit mondok, mert én vagyok a főnök” hozzáállással közelítenek a vezetéshez, utasításokat adnak, és elvárják, hogy mások kérdés nélkül kövessék a parancsokat.

A parancsoló az egyik leghatékonyabb vezetési stílus válsághelyzetekben, amikor gyors döntéseket kell hozni. Ez a fajta vezetési stílus a felülről irányított szervezetekben, például a kormányzatban és a hadseregben is gyakori.

Ennek a stílusnak a hosszú távú használata azonban azt az érzést keltheti a csoporttagokban, hogy nagyon kevés beleszólásuk vagy befolyásuk van a csoport irányába és céljaiba. Sok üzleti modellben ez aláássa a morált és a munkával való elégedettséget.

Ha azt szeretnéd, hogy munkatársaid lelkes rajongói legyenek a vállalatnak, és szívvel lélekkel építsék a céged brandjét a hozzáállásukkal és a kinyilatkoztatásaikkal, tisztelettel kell bánnod velük, és elengedhetetlen, hogy meghallgasd őket.

A vezetői stílusok kombinálása

Nincs „helyes” vagy „egy az egyben” vezetői stílus. A világnak mindenféle vezetői stílusra szüksége van ahhoz, hogy megfeleljen a szembe jövő helyzeteknek, kihívásoknak és akadályoknak. Néha egy problémát a legjobban a különböző vezetési stílusok kombinálásával tudunk megoldani. Például amikor egy vállalat következő lépéseinek megtervezésével szembesülünk, gyakori, hogy a nagyvállalatok vezérigazgatói egyszerre alkalmazzák a látnoki, a coaching szemléletű és a demokratikus vezetői stílust. Egy közösséget úgy alakítanak ki, hogy olyan értelmes kapcsolatokat ápolnak (coaching szemlélet), amelyek révén a tagok jól érzik magukat az együttműködésben (demokratikus). Ezután az így létrejövő erőt felhasználják az megálmodott jövőkép megvalósítására (látnok).

A vezetési stílusok típusainak feltárása létfontosságú első lépés a saját készségeink fejlesztésében – és annak meghatározásában, hogyan vezessük hatékonyan a vállalkozásunkat.

A megoldások mérlegelésekor vedd figyelembe az egyes stílusok erősségeit és gyengeségeit, és vizsgáld meg, hogy kettő, három vagy akár négy stílus kombinálása segíthet-e céljaid elérésében.

Hidd el, megéri, mert Te is, és a céged is jobbá fog válni tőle!

A bejegyzést Tony Robbins 7 types of leadership styles című cikke inspirálta.
https://www.tonyrobbins.com/what-is-leadership/leadership-styles/

Lépj velünk kapcsolatba!