A 2023-as év coaching eszköze – Interjú Takács Tímeával, a coach ernyőszervezet díjazottjával

A Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége 2019-óta évente ítéli oda a coach szakma népszerűsítésére, kiemelkedő eredményeinek, meghatározó személyiségeinek elismerésére alapított díjait, nyolc különböző kategóriában. A coach eszköz  kategóriában magyar fejlesztésű coachingot népszerűsítő, a coachok, coaching szemléletű vezetők, coachinggal érintett témák iránt érdeklődők számára készült segítő, edukáló, önfejlesztő, támogató eszközök nevezésére van lehetőség. A 2023-as év coaching eszköze díjat Takács Tímea – Alkotó Anyu nyerte. Tímeát a nyertes coaching eszközéről, pályafutásáról és a díjjal kapcsolatos gondolatairól kérdeztük. 

Dósai-Molnár Enikő: Szívből gratulálok a 2023 coaching eszköz díjhoz! Mit jelent számodra ez az elismerés?

Takács Tímea: Ez egy óriási öröm számomra. Az egyik nagy álmom vált valóra ezzel a díjjal, ugyanis az elmúlt két évemet a Színes Hangulatok kártyák készítésére és tökéletesítésére szántam. Vágyam, hogy a festményeim eljussanak minél több emberhez a világ minden tájára, és hiszem, hogy ez leginkább a kártyáim által lehetséges. Egy festményem csak egy helyen tudja a küldetését beteljesíteni, azaz színeket, hangulatokat és érzéseket kelteni. A kártyákon keresztül viszont sok-sok emberhez elérhetnek közvetlenül és közvetett módon.

A képek eszközök egy fontos ügy szolgálatában: segítő tevékenységet végző szakemberek és ügyfeleik számára megoldást találnak az elakadásokra, választ a kérdésekre.

D.M.E.: Mi a legfontosabb, amit a MCSZSZ nyújt számodra?

T.T.: Leginkább egy stabil szakmai támogató hátteret. A minőségi rendezvényeken keresztül sok tudást és tapasztalatot tud átadni. A szövetségben nekem a legfontosabb a szakmai támogatás, közösen a jövőre fókuszálva. Ezzel egyfajta úton tartást is biztosít számomra.

D.M.E.: A te utad hova vezet?

T.T.: Ha minden a terveim szerint alakul, akkor az én utam oda vezet, hogy a coachok, trénerek, pszichológusok, kineziológusok, családállítók és más segítő szakemberek eszköztárában egyre inkább ott lesznek a kártyáim és a rájuk épülő, általam kidolgozott Takács Művész-coaching Módszertan.

D.M.E.: Mi különbözteti meg kártyáidat a többi képes eszköztől? Hogyan támogatják a coaching kártyáid a folyamatot?

T.T.: Művészi jellegű kártyák, én festettem minden egyes lapját a saját kezemmel. Ezáltal sokkal mélyebbre tudnak vinni egy folyamatban. Segítenek megnyitni a klienseket, az érzéseiket, amik kulcsfontosságúak ahhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni a coaching és egyéb támogató folyamatokban. Sokan nehezen beszélnek az érzéseikről, gondolataikról. A kártyák segítenek ebben azzal, hogy más perspektívába helyezik a témát és megnyitják az utat a tudatalattihoz. Sok segítő szakember ügyfelem dolgozik üzleti területen és a visszajelzéseik alapján náluk is jól működnek ezek a képek.

D.M.E.: Mesélnél az olvasóknak a díjhoz vezető személyes utazásodról?

T.T.: Ha az egyok oldalról nézem elég girbe-gurba volt az utam, azonban, ha másik irányból, akkor nagyon is egyértelmű. Szeretem a kihívásokat ezért nem egyenes úton jutottam el idáig. Az alkotás kicsi korom óta része az életemnek, mindenfajta kreatív tevékenység foglalkoztatott, de a festés mindig is fő fókuszban volt számomra. Általános iskolás voltam, amikor egy napon az unokatestvéremmel beugrottunk egy sütire a halásztelki Tutti-Frutti cukrászdába. A falon lógott Van Gogh szobája Arles-ban című festmény egyik reprodukciója. Megláttam és magával ragadott, mély érzelemmel töltött el, most is libabőrös vagyok, ahogy erről beszélek. Ezután ahányszor ott jártam mindig megcsodáltam. Szerettem volna megvenni, de nem volt eladó, ezért elhatároztam majd én festek egy ilyet. Eldöntöttem, hogy nem állok meg addig, amíg nem sikerül. Persze volt időszak, amikor a művészet picit háttérbe szorult, amikor a fiaim picik voltak, de azért végigkísérte az eddigi életemet. A második fiam születése után pár évvel beiratkoztam olajfestést tanulni. Több festőművésznél fejlesztettem magam az elmúlt 18 évben, ez idő alatt sok irányzattal találkoztam, és a festés összekapcsolódott a segítő tevékenységemmel. Az elmúlt 5 évben a Valdor Art Rajz- és Festőiskolában tanultam, most pedig ott végzem a festőoktatói képzést is.

D.M.E.: A festés vagy a coach szakma hívott korábban?

T.T.: A kreatívkodás kicsi korom óta a mindennapjaim része volt. Az általános iskolában jóban voltam minden osztálytársammal, sokan hozzám fordultak, amikor valami problémájuk volt, nagyon jó hallgatóság voltam és jó tanácsokat adtam. Már akkor látszódott, hogy nekem a segítő pálya jó lehetne, de végül az élet a közgazdaságtan felé lökött. Több mint 20 évig ezen a területen dolgoztam, de folyamatosan próbáltam ebből kiugrani, mert éreztem, hogy ez nem az én utam. Mindig volt mellette valami, amit tanultam – festés több ága, grafológia, többféle segítő szakma. Rengeteget olvastam a témában és – mint ahogy a legtöbb esetben – az én életemben is történt egy mély trauma, ami miatt magam is segítőkhöz jártam, így tudatosult bennem, hogy nekem is ezt kell csinálnom.

D.M.E.: Mi adta az ötletet, hogy összekapcsold a két hivatást?

T.T.: Mindkét hivatást nagyon szeretem, szinte egyformán fontos számomra, mindkét esetben azt érzem, hogy ez az én lélekfeladatom. Ha valamelyik kimarad egy kis időre, hiányzik. Emiatt kezdtem el gondolkodni azon, hogyan lehetne összekapcsolni.

A praxisomba bevittem az általam festett képeket, a coaching folyamatokban csak velük dolgoztam és figyeltem a hatást. Mindenkinél működött, mély felismerések és megoldási javaslatok születtek általuk. Így jött az ötlet, hogy miért is ne lehetne nekem saját coaching kártya csomagom, hamarosan pedig megszülettek a Színes Hangulatok. Sok szakértő kolléga tesztelte, szép eredményeket értek el ők is. Ezután kezdtem el árusítani a rá épülő módszertannal együtt, melyet online, saját élmény alapú, több lépcsős képzés keretében tudnak elsajátítani a szakemberek.

Azóta már megszületett a második, önállóan is használható csomag a Színes Érzések,és a 3., kiegészítő csomag a Színes Ajtók, Kapuk.

Rengeteg ötlet van még a fejemben. Készítettem piackutatást is ahol a legtöbb szavazatot kapott témakör az érzések, érzelmek volt. Tehát a Színes Érzések csomagot már tudatosan úgy festettem, hogy azok különböző emberi érzéseket fejezzenek ki. 50 kártya, de sokkal több mint 50 érzés, hiszen a nézőtől függ, hogy mit kap a kártyától.

D.M.E.: Témára festesz vagy jön az ihlet és kész?

T.T.: Teljesen változó. Ha csak festek, akkor ihlet alapján, ha a kártyákat festem, akkor a téma visz bele egy kis tudatosságot, de mögötte az ihlet tudatalatti. Előfordult, hogy álmodtam valamit és abból kaptam ihletet.

D.M.E.: Van Gogh hatása ott van még a festményeidben, vagy ez már Takács Timi?

T.T.: Bízom benne, hogy ez már az egyedi stílusom. A legutóbbi kiállításomra, melynek címe Női Lelkek volt, már csak kétféle technikát vittem. Jelenleg egy nagyon egyedi, op-art és realisztikus akvarell keverék technikával dolgozom főleg, de ezen kívül még több más stílus is érdekel, tetszik. Például tervezek egy absztrakt képekből álló kártyacsomagot is, ami egyébként nem igazán áll hozzám közel, de meglepően érdekes érzés, amikor ebben a stílusban festek. Arra jöttem rá, hogy nem szeretném lekorlátozni magam.

D.M.E.: Sosem égtél ki?

T.T.: Volt ilyen, de nem a tudatos festés miatt. Megtorpanás olyankor van, amikor valamilyen életterületen nem érzem jól magam. Az okozott stressz miatt nem tudok festeni, vagy nem sikerülnek jól a festmények.  Ilyenkor egy darabig kínlódok magamban, de mindig az a vége, hogy ki kell festeni magamból – így mindig jön az áttörés. Ez már egyfajta művészetterápia, amit a Takács Művész-coaching módszerbe is beépítettem.

D.M.E.: Azt gondolom, hogy pont ez adja a kártyáid különlegességét. Az a pozitív energia, amit a festés, mint terápiás eszköz neked ad, áthatja a képeket és megszólítja a használóit. A legközelebbi kártyacsomagnak mi lesz a témája?

T.T.: Még nem tudom pontosan, mert több csomag tervem is van, és már megvannak a vázlatok is hozzájuk. Az egyik egy nagy csomag lesz, 60 vagy több darabbal. Mesék, mítoszok a téma. Nagyon érdekesnek találnék egy kifejezetten női lélekkel kapcsolatos csomagot, és hogy a férfiak se maradjanak ki a jóból, számukra is van kártyacsomag tervem. Gyermekkártyákon is gondolkodom, bár a Színes Hangulatokat sok gyermekpszichológus illetve gyermek- és ifjúsági coach alkalmazza eredményesen. Az utak, padok, fák olyan klasszikus témák, amikre lenne igény, de inkább valami újat szeretnék piacra dobni, ami teljesen egyedi.

D.M.E.: Milyen konkrét technikákat vagy gyakorlatokat javasolsz a kártyák használatához?

T.T.: Az általam tartott kártyahasználati workshopokon többféle módszert, gyakorlatot tanítok. Az alapozó workshopon általános gyakorlatokat adok át, mégis az a különlegessége, hogy ezek az alap gyakorlatok összekapcsolódnak, így egy komplex coaching folyamatot lehet rá építeni. A haladó képzésen pedig csoportos- és teamcoaching gyakorlatokat sajátíthatnak el a résztvevők. A workshopok érdekessége, hogy a résztvevők saját élményeikkel, elakadásaikkal dolgoznak miközben elsajátítják a kártyák használatának elméletét és gyakorlatát is. Ezen kívül van egy mentor-programom is kifejezetten segítő szakembereknek, ahol nem csak a kártyahasználat, hanem az általam kifejlesztett komplex Takács Művész-coaching Módszer kerül átadásra.

D.M.E.: Mi volt az eddigi legegyedibb felhasználása a kártyáknak?

T.T.: Nem tudom mennyire egyedi, de nekem sokat jelent az, hogy gyerekekkel is – 6-16 évesekkel –  is nagyon jól működik a Színes Hangulatok kártyacsomag. Erre magamtól nem gondoltam, de nagyon jól esett és megerősített abban, hogy a kártyáim bárki számára értéket jelenthetnek. Ezenkívül 2 alkalommal tartottam jövő fókuszú workshopot egy gyászfeldolgozó csopornak – egy coach kollégám felkérésére – ahol 16 és 19 özvegy vett részt. Ekkor olyan hölgyek is meg tudtak nyílni a festményeim hatására, akik előtte a sok hetes folyamat során egyszer sem. Ez nagyon értékes tapasztalás a szívemnek.

D.M.E.: Mit tanácsolnál azoknak a coachoknak, akik érdeklődnek a művészetterápiás eszközök iránt?

T.T.: Jöjjenek el hozzám megtanulni! Bemutató órákat is szoktam tartani, ahol bepillantást nyerhetnek ebbe a teljesen egyedi módszerbe, mely egy új univerzumot tár mind a coach mind a coachee elé.

Lépj velünk kapcsolatba!