Kreativitás és a quilling

A quilling papírcsíkok feltekerésével és leragasztásával készülő térhatású képek művészetét jelenti. A reneszánsz korban francia és olasz kolostorokban apácák dekoráltak könyvborítókat és vallási tárgyakat vele. Akkoriban a könyvek aranyozott oldalaiból téptek le vékony csíkokat, és ezekből tekerték fel a quilling mintákat. Ma már számos hobbyboltban találkozhatunk quilling alapanyagokkal, készíthetünk ajándékkísérő kártyákat, képeslapokat és képeket a technika segítségével. A formákat egy speciális tűvel tudjuk feltekerni, formázni és leragasztani. Nagyszerűsége ebben az egyszerűségben rejlik.

A quilling papírcsíkok feltekerésével és leragasztásával készülő térhatású képek művészetét jelenti. A reneszánsz korban francia és olasz kolostorokban apácák dekoráltak könyvborítókat és vallási tárgyakat vele. Akkoriban a könyvek aranyozott oldalaiból téptek le vékony csíkokat, és ezekből tekerték fel a quilling mintákat. Ma már számos hobbyboltban találkozhatunk quilling alapanyagokkal, készíthetünk ajándékkísérő kártyákat, képeslapokat és képeket a technika segítségével. A formákat egy speciális tűvel tudjuk feltekerni, formázni és leragasztani. Nagyszerűsége ebben az egyszerűségben rejlik.

Történetünk a quillinggel Hollandiában kezdődött. 2010-ben kiköltöztem a hollandiai Groningenbe, hogy üzleti mester diplomámat ott fejezzem be. Amellett, hogy a holland oktatás színvonala Európában és a világon is kiemelkedő, a szerelem is egy holland srác személyében talált meg. Így nagy lendülettel kezdtem bele az ’új’ életembe. Ellátási lánc menedzsmentet (Operations and Supply Chains Management) tanultam, ami számomra a rendszerszemlélet, a stratégiai és interdiszciplináris jelleg miatt volt vonzó. 2012-ben a tanulmányaim végéhez közeledve rájöttem, hogy engem mégiscsak az emberi dimenzió, a humán tényező érdekel a legjobban. Ekkor kicsit megtorpantam, mert döntenem kellett. Vagy megyek tovább az eddig járt úton, és szakmámban helyezkedem el; vagy most cselekszem, és váltok. Az utóbbi mellett döntöttem. Az én generációm már olyan szerencsés helyzetben van, hogy van választási lehetőségünk, ami hatalmas szabadságot ad. Ám meg kell tanulnunk, hogyan kezeljük ezt a nagy szabadságot, mert könnyű elveszni benne. Én is kicsit elveszettnek éreztem magam, mert a szívemben dübörgött a vágy, hogy találjam meg a saját utam és szenvedélyem, közben pedig szerettem volna megfelelni másoknak, és azt csinálni, mint a társaim: elhelyezkedni egy jó munkahelyen. Ezzel, hogy elkezdtem megkeresni a saját utam, rá kellett jönnöm, hogy mindenért én vagyok a felelős, ami az életemben jelen van. El tudjátok képzelni, hogy kicsit össze voltam zavarodva? Úgy éreztem, megrekedtem, mert annyira féltem, hogy mi történik akkor, ha nem jól döntök, pedig minden sejtem kívánta a változást.

Felkerestem egy life coachot, aki egy Portugáliában élő román lány. Tíz alkalommal volt coaching foglalkozásunk Skype-on. A folyamat végére sokkal magabiztosabb lettem, és szembenéztem a félelmeimmel. Megváltoztattam a nézőpontom, és már nem azt láttam, hogy „rossz” pályát választottam, hanem azt, hogy mit kell tennem, hogy elérjem a célom, és olyan hivatásom legyen, ahol emberekkel és kreativitással foglalkozhatok.

Ugyanis a life coaching folyamat közben ráébredtem, hogy mennyire hiányzik az életemből a kreativitás. Az interneten szörfözve ráakadtam Yulia Brodskaya oldalára, aki a quillinget művészi szinten űzi. Rendkívül tetszett, hogy ilyen csodálatos dolgokat lehet készíteni egyszerű papírcsíkokból. Annyira inspirálónak találtam, hogy pár nappal később megrendeltem az első csomag papírcsíkot és egy quilling tűt. Ez tavaly február végén volt. Elkezdtem kísérletezni a quillinggel, és nyár előtt már azon gondolkoztam, hogy nyitok egy Etsy boltot (kézműves termékek webshopja). Augusztusra el is készültek az első képek. Ez egy rendkívül komfort zónán kívüli dolog volt. Ahogy Brené Brown is írja a könyveiben – az az egyik legsebezhetőbb pillanat, amikor valaki a saját művészetét megosztja. Főleg úgy, hogy nekem sokszor azon járt az agyam, hogy nem volt semmilyen művészeti végzettségem ehhez, pedig szerintem ez kevésbé fontos, mint az, hogy megvan hozzá a tehetségem.

Sajnos a művészetek és a kreativitás a mai oktatásban alul van értékelve, pedig ezeknek is nagyon fontos készségfejlesztő szerepük van. A nagyobb baj az, hogy gyakran mi magunk nem tartjuk magunkat kreatívnak. Ez azért lehet, mert elég sok tévhit kering a kreativitással kapcsolatban. Egyesek rögtön művészetre asszociálnak, mások pedig hobby barkácsolásra. Én úgy gondolom, a kreativitás mindenkiben másképp jelenik meg, és mindenki kreatív: valaki kreatív a munkájában, a beszédében, az öltözködésében, vagy épp abban, hogyan talál parkolóhelyet. Einstein is azt mondja, hogy a kreativitás intelligencia játszva. Szerintem a kreativitás olyan, mint a vér: egyfajta kötőszövet, ami összeköti a tanult struktúrákat, modelleket a fejünkben, és segít abban, hogy ezeket összekapcsoljuk, és kifelé kommunikáljuk. 

Mára azért is olyan fontos a kreativitás, mivel az internet térhódításával a tudás sokkal könnyebben elérhető, és elsajátítható. Ha valamit szeretnénk tudni egy témáról, források ezreit tárja fel nekünk az internet. Ami fontosabb kompetencia, az a kreativitás: hogyan tudod a leggyorsabban megszerezni azt az információt, amire szükséged van, és hogyan tudsz valamit kreatívan megoldani.

Nekem rengeteget adott a life coaching folyamat abban, hogy lebontsam saját falaimat, eloszlassam a saját magamról kialakult tévhiteimet, és megtaláljam önmagamat. Ezért én is elvégeztem egy life coaching képzést Finnországban, hogy tovább tudjam adni ezt az élményt. 

Egy éve pedig a coachingot és a quillinget együtt használom a workshopjaimon. A workshopok fő témája a kreativitás, és mindig van egy-egy altéma, amit a résztvevőkkel közösen határozunk meg, hiszen mindenki máshol szeretne kreatívabb lenni, legyen az pályaválasztás, párkapcsolat, életcél stb. Felnőttekkel főleg azon dolgozunk, hogy elérjék azt a gyerekkori flow állapotot, amikor csupán az alkotás öröme miatt alkotunk. Anélkül, hogy tudnánk előre, mit is csinálunk, képesek vagyunk szépet, jót alkotni. Amikor pedig először próbálják ki ezt a technikát, saját bőrükön tapasztalják, milyen fontos is bizonyos időközönként kipróbálni valami újat, kilépni a komfortzónánkból.  

A gyerekek bátran alkotnak addig, amíg nem „tanítjuk” meg nekik azt, hogy féljenek attól, milyen lesz az alkotásuk, és hasonlítsák össze magukat másokkal. Ami nekik nehezebb, az a koncentráció, a figyelem. A quillinggel játszva tanulnak meg összpontosítani a gyerekek. Mivel a quilling egy speciális tűvel készül, ahhoz, hogy el tudjanak készíteni egy-egy formát, türelem és fokozott koncentráció szükséges. Nem kell hozzá különösebb kézügyesség, mert azt ott helyben pár óra alatt elsajátítják. 

Azt hiszem, nekem azt tanította meg a quilling, hogy ne gondolkozzak túl sokat, hanem cselekedjek. Persze ez egy kellemetlen érzés, hogy nincs az első perctől kontrollom a folyamat végeredménye felett, viszont ez kell ahhoz, hogy teljesen a jelenben éljek, és cselekedjek. Emellett megtanított koncentrálni, és – ami talán a legfontosabb –, megtanultam hibázni. Sokszor azt hiszem, hogy hibát vétettem, és rossz helyre tettem egy formát, de a következő másodpercben már új ötletem támad: hogyan építhetek valami újat egy „hiba” köré? Ezeket mind alkalmazom a saját életemben is. 

Volt egy thai chi tanárom, aki azt mondta, hogy ahogy végigsétálsz a térben, az hasonlít arra, ahogyan az életeden végigmész. Ez elmondható a quillingről is. Mintákat követünk, minták szerint működünk, és egy-egy foglalkozás sokat megmutat önmagunkról: hogyan viszonyulunk a hibákhoz, csapatmunkához, új kihívásokhoz.

Eddig voltak workshopjaim Hollandiában, Grúziában, Romániában, Finnországban és Magyarországon. Közben hazaköltöztem, és most kétlaki életet élek. Időm nagy részét Budapesten töltöm, ahol quilling képeket készítek rendelésre, life coachinggal és a quilling workshopjaimmal foglalkozom. Vannak nagyobb workshopjaim, és bármikor be lehet jelentkezni hozzám egyéni workshopokra is. Nemrég volt az első quilling-kiállításom Budapesten a Gomb kávézóban. 

Szerintem a változás más-más szinten zajlik minden embernél. Jó látni, hogy egyre több technikát alkalmazunk arra, hogy mások saját életükön javítsanak, és boldogabb életet éljenek. Mindenkinek más működik, akárcsak a tanulásnál. Volt egy csoporttársam, aki elolvasott valamit, és már tudta; volt, aki felmondta. Én mindig leírtam, amit meg kellett tanulnom. Ismerek olyan embert is, aki úgy tanult meg olaszul, hogy olaszokkal lakott, és hallás alapján tanulta meg folyékonyan a nyelvet.

Ahogy mindenki más szintről fogad be több információt, mindenkinek más szinten könnyebb elindítani egy változást, egy folyamatot. Régebben nem hiába folytak például a nőknél a legmélyebb beszélgetések kukoricamorzsolás vagy horgolás közben: valamit elindít a mozgás. Úgy gondolom a quilling és a coaching egy erős kombináció, egymás hatását erősítik, mivel mindkettő különböző síkon indít el változást. 

Osika Judit

Judit szabadúszó life coach, tréner és quilling művész. Mottója Gandhitól származik: „Légy te magad a változás, amit a világban látni szeretnél.” Az élethosszig tartó tanulásban és egy integrált szemléletben hisz, ezért folyamatosan képzi magát coaching, tréning, facilitátori és hosting területeken.

Lépj velünk kapcsolatba!