idő

Több időt, kérem!

idő

Kevés időd jut a családra? Egyáltalán nincs időd magaddal foglalkozni? Egyébként is sokkal egyszerűbb lenne az életed, ha a nap 48 órából állna?

Az idővel jól gazdálkodni annyit tesz, hogy jól menedzseled önmagadat. Így elérheted, hogy többet hozol ki magadból, a lehetőségeidből, azaz egész életedet tudatosabban irányítod. 

Ehhez az egyik legfontosabb lépés, hogy átveszed az irányítást: önmagad döntöd el, mire szánsz időt, és mit tartasz felesleges tevékenységnek. A környezetedet ugyan továbbra sem tudod mindig befolyásolni, de rajtad múlik, hogy megváltoztatod-e az idővel kapcsolatos hozzáállásodat.  

Egyik leggyakoribb hiba, hogy túl sok feladatot szeretnél egyszerre ellátni, több szerepnek egyszerre (egyformán nagyszerűen, természetesen) megfelelni. Ez önmagában is ellentmondásos, így ez a fajta elvárás kudarcra van ítélve. Mégis úgy érezheted, hogy ezek a feladatok, szerepek mind egyformán fontosak ahhoz, hogy elérd a céljaidat.

Az első lépés ahhoz, hogy életedben nagyobb rendet teremthess az, hogy különbséget teszel a fontos és a nem fontos feladatok között. Használj ehhez egy képzeletbeli tortát, melyet

  1. annyi és akkora szeletre osztasz, ahány feladatot egyszerre elvégzel, és amennyi időt egymáshoz képest életedből „elvesznek.”
  2. Ha felszeletelted a tortádat, húzd át színes kihúzófilccel a feladatokat aszerint, hogy melyik feladat tölt fel Téged (melyik ad energiát neked), és melyik vesz el tőled energiát.
  3. Ha megnézed az elkészült képet, gondolkodj el azon, hogy mely feladat válik teljesen feleslegessé? Ezeket vedd ki a tortádból. Máris időt nyertél!
  4. Ha úgy érzed, nincs kivehető feladatod (bár ebben kételkedem…), nézd meg objektíven, melyikre szánsz sokkal több időt, mint kellene. Szűkítsd a tortaszeletedet, és ismét időt nyertél!

Mindig érdemes először a fontos feladatokkal kezdened a munkádat, csak ezután kezdj a kevésbé fontos feladatoknak, vagy akár el is hagyhatod azokat. Érdemes tehát priorizálnod, egyfajta sorrendiséget alkotnod.  Tégy különbséget a sürgős és a fontos feladatok között! A sürgős nem jelenti mindenképpen, hogy fontos, és fordítva!

Ahhoz, hogy a későbbiekben elkerüld a „túlszeletelt tortát”, vedd figyelembe, hogy amikor beosztod az idődet, hagyj magadnak szabad időt is (20-30%-ot), ami a váratlan (pláne sürgős) feladatoknak enged teret. Ha pedig valamelyik nap nem jön váratlan esemény (szerencsére ilyen is van), akkor élvezd a szabadidődet!

Szilvágyi Beatrix

Lépj velünk kapcsolatba!