Szubjektíven Kali József: Nevezz be az életedbe! című könyvéről

Nemrégiben feltűnt nekem egy frissen megjelent kötet.

A piros könyvborítón meghökkentő címet olvastam: Nevezz be ez életedbe! Ezt követte a meglepetés: a kötet szerzője elismert pénzügyi szakember, sikeres üzletember. Ezért kettős kíváncsisággal kezdtem olvasni a kötetet.

A könyv a szerző saját életpályájából és tapasztalataiból merített inspirációkkal kíván, elsősorban a pályakezdő fiatalokra hatni. „… engedd el a fantáziádat, kerülj olyan állapotba, ami megnyitja a kreativitásodat!” – bátorítja a szerző önismereti útra az olvasót. Szinte fricskaként teszi fel a kérdést: „Mi a legfontosabb egy játékban?” S általában mindenki gyorsan meg is adja a választ: a szórakozás, a nyerés, a részvétel… de senki sem említi azt, hogy be kell nevezni egy játékra, azaz egyáltalán játszani kell. Be kell nevezni az életedbe! Azaz felelősséggel, tudatosan élni az életet, legyen szó magánéleti vagy karrier-célokról, s nem a pálya széléről bekiabálni, kritizálni, felmentést keresni, körülményekre hivatkozni. Az írás a felelősség kihelyezése és a világ vagy más emberek hibáztatása helyett felelősségvállalásra hív.

A szerző véleménye, hogy ami egyszerű, az nem mindig könnyű – így az álmaink megvalósításához sem mindig könnyű út vezet. Kali József szól bátorságról, hitről, kíváncsiságról, melyek lehetővé teszik a siker elérését, sőt: megismétlését. Szól az egyensúlyról, a fejlődésről, a munkáról, hivatásról, elmélyülésről.

Ha valaki gyors inspirációra vágyik, ajánlom a kötetet, mert a felvetései által megszületik a gondolat: akár több irányban is érdemes elindulni az önismeretben, s tovább mélyíteni a kíváncsiságot és a saját életcélok kitűzésére és elérésére vonatkozó felelősségvállalást. Ezen az úton pedig kiváló kísérő tud lenni egy coach.

A kötet magánkiadásban jelent meg Budapesten, 2023. évben. www.ertkeskonyvek.hu

Lépj velünk kapcsolatba!