Három királyfi három királylány

Iránytű magunkhoz és a másikhoz
Szubjektív beszámoló

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom mindig úgy tartotta, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat vezet el a boldog családi élethez. Ma viszont nemhogy a kiegyensúlyozottság fenntartása, hanem maga a pártalálás is nehéz feladat. Hogy iránytűt adjanak a párkeresőknek, a családalapítás előtt állóknak, elindították az Iránytű önismereti és párkapcsolati előadássorozatot.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom népszerű előadássorozata pszichológusok, pszichiáterek, társkapcsolati tanácsadók, párterapeuták segítségével minden évben más-más megközelítéssel tárgyalja azt, ami mindenkit foglalkoztat: hogyan lehetnénk jobb emberek?

Az előadások rengeteg fontos dolgot feszegetnek, de mindezt rendszerezve, jól körülhatárolható témák mentén: Ki legyen életünk társa? Hogy legyünk önmagunk a társkapcsolatban? Egyéni életcélunkat hogy hangoljuk össze a másikéval? Hogyan kezeljünk vitáinkat önmagunkkal és a másikkal? Hogyan szabaduljunk meg a felesleges szorongástól? Hogyan élnek bennünk az előző generációk?

Az Iránytű önismereti, párkapcsolati előadássorozatának tavaszi félévében nyolc előadóval lehet találkozni a Semmelweis Egyetem előadójában. Az előadásokról készült szubjektív beszámolókat olvashatják most kezdődő sorozatunkban.

Karcolások egy kövön

Dr. Belső Nóra pszichiáter Szerelem 40 felett című előadását személyes, családi történettel indította, mely engedett rálátni az elmúlt néhány évtized változásaira a párkapcsolatok és házasságok vonatkozásában. Az elrendezett házasságoktól a szerelemből köttetett frigyeken át a mozaik családokig terjedő skálát számos tényező befolyásolja. A családi mintáktól és példáktól kezdve a szocializáció, a párkapcsolatról alkotott tapasztalatok, élmények mellett az oly sokszor említett generációk, és a megváltozott kommunikációs csatornák is mind hatással voltak erre a folyamatra.

A mai fiatalokat az ígéretek és remények vezetik a karrier és párkapcsolat tengelyen, ahol igen erős elvárás-rendszerrel találkoznak. A gyermekvállalás kitolódott, megváltozott a párkapcsolatok íve.

Ahogy a neves párkapcsolati terapeuta összefoglalta, a párkapcsolatokat alakító legnagyobb erőt a mindennapok kihívásai jelentik. A munkaterhelés, a gyermeknevelés, a pandémia mellett a társadalmi nyomás is erős. Korunk jelszava lehetne akár a: „Légy fiatal, légy sikeres!”

A szakember tapasztalata szerint a legtöbb párkapcsolati problémát a nem megfelelő kommunikáció vagy annak hiánya okozza. Az őszinteség, a ’Mi fér bele és mi nem?’, a ’Mondjam, vagy ne mondjam?’ kérdéskörökre adott válaszok meghatározóak a kapcsolat fejlődése során. Miközben egy működő párkapcsolatban akár szavak nélkül egymásra figyelve is meg tudjuk érteni egymást.

A fiatal korban köttetett párkapcsolatokkal szemben az idősebb, érettebb években köttetett párkapcsolatokat más nehézségek alakítják. A válások, korábbi csalódások, élmények egyvelege, melyekkel akár mindkét fél érkezik a kapcsolatba, meghatározzák az önvédelmi mechanizmusok, hárítások, önértékelési és önképi zavarok sajátos keverékét. A negatív élmények, a veszteségélmény mellett az előítélet és az általánosítás csapdái is gátolhatják a kapcsolat alakulását. A mozaik családok nehézségeit elsősorban a gyermeknevelés kérdései határozzák meg, ám a korábbi párkapcsolati mintázatok és szülői kapcsolatok is jelentős súlyt tesznek a párkapcsolatot újrakezdők számára.

Mindezen nehézségek hozzájárulnak ahhoz, hogy sokan választják tudatosan az egyedüllétet, és élik életüket szingliként – fejezte be előadását Dr. Belső Nóra.

Személyes véleményem az előadásról, hogy kissé felszínesen, túlságosan a megszokott sémákhoz ragaszkodva, nagy általánosításokkal tárgyalta a témát – megfelelve a többbségében laikus hallgatóság kíváncsiságának -, aminek mélyebb kontextusba való helyezése talán nagyobb felismeréseket hozhatott volna a számomra.

Not Tonight Darling, I’m Knitting

A második előadás azonban jóval érdekfeszítőbbnek bizonyult. Még a mai, nyitott világnézetű társadalomban is tabutémának számító kérdést – hiszen a saját szexuális problémákról, elakadásokról még szakemberrel is nehezen beszélnek az emberek – feszegetett Dr. Pilling János előadása, mely a Szexuális zavarok pszichoterápiája címet viselte. ASemmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének pszichiátere kezdésként tisztázta, hogy a mindennapos problémákat, időnként jelentkező zavarokat az különbözteti meg a tartós tünetcsoportoktól, hogy azok minimum 6 hónapja állnak fenn, szenvedést okoznak a számunkra és nem állnak összefüggésben más betegségekkel, nem tekinthetők más betegség következményének.

Szó esett a férfiak és nők eltérő gondjairól és azok diagnosztikai lehetőségeiről. Az előadó bemutatta a szexuális zavarok kezelési módszereinek fejlődését a pszichoanalízistől a viselkedésterápián át a kognitív terápiáig, majd a napjaink pszichiátriai gyakorlatára jellemző integratív terápiáig. A holisztikus látásmód szerint a test és lélek együttesen hozza létre a zavarokat. A gondolat és az érzelmek együttesen alakítják a viselkedést. Mindehhez társul még a rendszerszemlélet – mely a párkapcsolatot és a családot, a meglevő konfliktusokat veszi számba – valamint a szomatikus tünetek feltárása, továbbá az esetleges, akár nem ismert betegségekre visszavezethető testi tünetek feltárása is.

Természetesen ebben az előadásban is jelentős szerepet kapott a családi, gyerekkori minták, élmények, családi üzenetek kérdésköre, ám emellett a traumák, abúzusok és az önrontó körök fogalma is felmerült.

Dr. Pilling az általa végzett terápiák esetében gyakran használja a tudatos jelenlétet, a mindfulness-t, a gondolatok megfigyelésére, az ítélkezésmentes elfogadásra és a figyelem fókuszálására invitálva pácienseit.

Az előadást a William Masters és Virginia Johnson által 1970-ben megalkotott szexuális válaszreakció elméleten alapuló, úgynevezett érzéki fókusz gyakorlatok terápiás folyamatával zárta.

A sokak számára még mindig tabut jelentő téma humoros, Woody Allen filmrészletekkel illusztrált feldolgozása átfogó képet nyújtott a szexuális zavarok pszichoterápiás kezelési lehetőségeiről.

Az előadás végén feltett kérdések megválaszolásakor a professzor megemlítette azt a témát is, mely a coachok szakmaiságát szintén érzékenyen érinti. Ma bárki lehet szexuálterapeuta vagy tanácsadó, aki „reggel úgy ébred, hogy ebből fog megélni”. Ezért érdemes jól meggondolni, hogy a páciensek kihez, milyen szakmai háttérrel rendelkező szakemberhez fordulnak.

Lépj velünk kapcsolatba!