Besnyi Erika, Szirtesi-Nagy Réka, Budai Máté, Dr. Németh Zoltán: Hallotok? (Dr. Prezi Books, Budapest, 2021)

Rendhagyó könyvbemutató – szubjektív könyvajánló

Stílusosan online mutatta be ‘Hallotok?’ című kötetét a négy szerző december 29-én.

Az online eseményen hallhattuk a könyv születésének történetét, az inspirációkat, jobban megismerhettük a szerzőket, akik saját bevallásuk szerint személyesen alig-alig találkoztak az alkotási folyamat során.

Zoom, Teams, Webex. Online tréning, meeting, workshop. A COVID miatt egyik pillanatról a másikra kellett átállni az otthoni munkavégzésre, az online megbeszélésekre, értekezletekre, meetingekre. A fejlesztési folyamatok, coaching-ülések és a tréningek is átköltöztek az online térbe. Mindannyian megtapasztaltuk ennek nehézségeit, hátrányait és előnyeit is.

Ebben a különleges és nehezített szakmai és élethelyzetben született meg – nyilván online – a könyv ötlete, és íródtak meg a fő témákat feldolgozó fejezetek. A szerzők online együttműködésével, online programokról született meg a kézzel fogható, lapozható, firkálható könyv.

A szakirodalmi igényességgel íródott kötet számos szakirodalmi hivatkozással elméleti alapokra épít. Az olvasó válaszokat kaphat arra, hogy mire alkalmas az online és mire nem, működik-e a hibrid, továbbá önmagára is ismerhet az online átállásra adott reakciókról. Szóba kerül a tréner és a résztvevők DISC profilja mellett a tanulási stílusok és a Gardner-féle intelligenciák nyújtotta lehetőségek is az online programok, tréningek, műhelymunkák esetében.

Bevallottan szól a kötetet vezetőknek, pedagógusoknak, azaz nem csak szakmabelieknek is, mert külön alfejezetek foglalkoznak az előadás, oktatás, tréning, workshop, coaching és mentorálás elhatárolásával.

Minden olvasó számára tartogat hasznosítható, alkalmazható tudást a gyakorlati működés fejezet. A figyelem megszerzéséhez és megtartásához kap az olvasó számos, azonnal beépíthető eszközt. A szerzők éppen ilyen alaptudást adnak át a technikával – fénnyel, kamerával, hanggal, monitorokkal és beállításokkal kapcsolatban. Kapunk ellenőrzőlistát, megnyugtató tippeket arra az esetre, ha gond lenne az internettel.

A gyakorlatok kiadásával, azok fel-, le- és kivezetésével foglalkozó rész tulajdonképpen előkészíti a következő nagy témát, mely a digitális alkalom összeállításáról szól. Ez az a tudás, mely személyes tréningek vezetésekor is hasznosítható egy-egy forgatókönyv megírásakor.

A könyv erőssége, hogy a szerzők nem fukarkodnak a tudásátadással. Feladattípusokat ismerhet meg az olvasó a hozzájuk tartozó tömör, lényegre törő és közérthető leírásokkal, sőt, online térben használható konkrét gyakorlatinspirációkat is kaphatunk kezdve a bemutatkozástól a jégtörőn át a csoportos feladatokig. A kötet gyakorlati támogatást nyújt egy online alkalom tervezéséhez, ívének megalkotásához, és konkrét gyakorlatleírásokat, QR-kóddal elérhető, felhasználható tartalmakat ad.

Míg a könyv első 150 oldala – szakirodalom olvasásához szokva – néhány óra alatt megérthető és feldolgozható, addig a könyv második fele gyakorlati kihívásra, személyes kipróbálásra ösztönöz. Sajátélmény, inspiráció, kísérletezés. Applikációk, technikai megoldások, új gyakorlatok, a régiek adaptációja. A saját kommunikációs szokások felülvizsgálata és új kommunikációs lehetőségek felfedezése.

Ha valamiért érdemes megszerezni, tanulmányozni a ‘Hallotok?‘-at, az a gyakorlatorientált és soha véget nem érő tanulásra és önfejlesztésre való inspiráció.

Halljátok? Mindig lehet jobb online alkalmakat csinálni!

Lépj velünk kapcsolatba!