Szakmai podcast ajánló

A január mindig a nagy elhatározások és új szokások kialakításának hónapja. Ha szeretjük a szakmai tartalmú könyveket, cikkeket, de valami változatosságra vágyunk, vagy éppen fáradtak vagyunk már az olvasáshoz, kiváló alternatíva lehet a podcastek hallgatása. Én ezt a szokásomat a tavalyi évben kezdtem el kialaktani, amikor heti szinten autóznom kellett, így a korábbi vonatos utakkal ellentétben, most a könyvolvasás nem volt megvalósítható. Ebben a bejegyzésben most hazai és külföldi podcastokat ajánlok, amiket nekem elnyerték a tetszésemet gyakorlati témáikkal, mély tartalmukkal, vagy éppen azzal, hogy kedvet csinálnak egy-egy téma mélyebb megismerésére.

Hazai podcastok:

Bán András coach podcastja, mely idén novemberben lett 3 éves. Az 1-2 órás részek (melyből jelenleg már 82 epizód van) mellett vannak rövidebb epizódok is, így mindenki vérmérsékeltének megfelelően vetheti bele magát a hallgatásba. A hosszabb részek változatosan vonultatnak fel vendégeket, akikkel hol saját életükről, kríziseikről és az ezekben rejlő lehetőségekről beszélnek vagy éppen egy terület szakértőjével vitatják meg az adott témát részletesebben. Kifejezetten tetszett, hogy ennyire színes témák, sokféle vendég és adáshosszúság keveredik egymással, engem is arra inspirált, hogy minél több mindent meghallgassak.

Rövid, velős, maximum 10 perces részek, melyeknek célja, hogy a különböző, a menedzsmenttudományhoz is kapcsolódó, de egy coaching folyamat során is releváns témákat, eszközöket vagy technikákat vegyen nagyító alá.  Kávészünetben jó kis gondolatindító lehet.

Nem kifejezetten coaching témájú, de találhatunk benne olyan epizódokat, melyek illeszkedhetnek coaching folyamatokban előforduló témákhoz is. D. Tóth Kriszta és Orvos-Tóth Noémi podcastja, melyben további inspirációs forrásokat kapunk arra vonatkozóan, hogy mit olvassunk vagy éppen hallgassunk, ha el akarunk merülni az adott témában. A beszélgetések hallgatása közben sokszor bólogattam, vagy mondtam magam is azokat a gondolatokat, amiket ők is megfogalmaztak.

Külföldi podcastok:

Személyes kedvencem, ahol valós időben történik egy mini coaching folyamat. Muriel Wilkins a folyamat közben kihangosítja a kritikus pillanatokat és egyben betekintést is enged saját gondolkodásmódjába, hogy miért tartja fontosnak azon a ponton bizonyos kérdések feltevését. Minden coach és coaching folyamat más, nem csak egyféle út létezik eljutni a megoldáshoz, mégis, élveztem tágítani a saját perspektívámat az ő gondolatmenetének megértésével. Nem csak kezdő coachoknak lehet élvezetes és tanulságos.

Ha csapatokkal dolgozol, mindenképpen érdemes meghallgatnod ezt a podcastot. Bár április óta nem töltöttek fel új részt, de még így is 130 epizód közül válogathatunk, amiből azért el lehet csemegézni egy ideig. A podcastban nagyon sok ismert team coaching szakértő megszólal, többek között Peter Hawkins, Jennifer Britton, David Clutterbuck, hogy csak a legismertebb nevek közül említsek néhányat.

Lépj velünk kapcsolatba!