Generációs Terasz

A bátor beszélgetések asztalánál – A Generációs Teraszon

Bán Zsuzsannával A Coachok Háza által szervezett Generációs Terasz című rendezvény kapcsán készült interjúnk mottója: „Nem az a legfontosabb, hogy kinek van éppen igaza, hanem, hogy mi lesz a kölcsönösen hatékony megoldás."

Bán Zsuzsannával A Coachok Háza által szervezett Generációs Terasz című rendezvény kapcsán készült interjúnk mottója: „Nem az a legfontosabb, hogy kinek van éppen igaza, hanem, hogy mi lesz a kölcsönösen hatékony megoldás."

MC: A generációk együttműködésének kérdései, feszültségei egyre intenzívebben jelennek meg nemcsak a magánéletben, hanem a munkahelyi szituációkban is. Ez inspirált a Coachok Háza alapítójaként a generációs beszélgetés megszervezésére téged is? Mit jelent a Generációs Terasz?

Generációs TeraszBZs: 2014-ben 10 éves volt a Coachok Háza-Beszélgetés Háza, ami a szupervíziós szemléletű coachok és leaderek – ma már közel 400 fős csapatának – sokszínű közösségi, szellemi tere. A Beszélgetés Háza „táblát” is átgondoltan helyeztük fel a Coachok Háza “falára”, mert már akkor, a kezdetekkor is az egyik fő küldetésünknek a kapcsolatok,a megértés, a kölcsönös elfogadás, az együttműködés építését tartottuk,ami csak valódi, építőbeszélgetések útján valósulhat meg.

A Coachok Házában ennek az együttműködésnek mintegy missziós színtere a Generációs Terasz. Egy fiatal coach társammal, Szász Júliával a kezdetek óta hajt minket a „Tennünk kell!” gondolata és vágya,mert őt a fiatalok, engem pedig a tapasztaltabb vezetői generáció történetei, beszámolói szólítottak meg, hogy tegyünk valamit preventíven, időben az együttműködésért, a közös megértésért, az elfogadó,konstruktív kommunikáció képviseletéért. Júliával elköteleződtünk eme nemes cél mellett és a kettőnk együttműködését egyfajta pilot-programmá nyilvánítottuk. Létrehoztuk a „bátor beszélgetések asztalát”, ahol mondtuk, ahogy gondoltuk, reagáltunk, ahogy jól esett, ahogy megszoktuk, majd önkritikusan, kritikusan először széljegyzeteltük a megélt szituációkat, a kommunikációt és annak sokféle hatásait. Majd mindezt szupervíziós szemlélettel is feldolgoztuk, ahonnan aztán átültünk az alkotó asztalhoz és sok valós esettanulmány segítségével kidolgoztuk a generációs együttműködés egyfajta szemléletmódját, életszerű, hiteles fejlesztési programját. A Generációs Terasz fórumát így ma már egy nagy, szétnyitható asztal szimbolizálja: egyik fele a családi asztal, másik fele pedig a munkahelyi asztal. Ez része lett a Coachok Háza képzéseinek, programjainak is.

MC: Miről szólt most a rendezvényetek?

Generációs TeraszBZs: A Generációs Terasz első olyan eseménye volt, ahol a szupervíziós szemléletű minősített coachok és leaderek csapata úgy jött össze, hogy hozták magukkal a gyermekeiket is. Felelősségteljes, és játékos, feltöltő is volt a délutánunk. Négy generációból vállalták, hogy nyitottan elmondják, hogy mi a segítő, építő, a hasznos, illetve mi a nehéz, akadályozó, elhidegítő a különbözőgenerációk mindennapi együttműködésében. Kiscsoportok tiszteletreméltó megfogalmazásait, életszerű, hiteles visszajelzéseit hallgathattuk meg. Volt, hogy megállt a levegő – és ezért köszönetet is mondtunk, hiszen coachok vagyunk – és igen tanulságos órákat tölthettünk együtt. Mi is lehetett volna más a fő konklúzió? A zsigeri, fegyelmezetlen kommunikáció okozta toxikusság. Ami persze alapjaiban és a lényegét tekintve nagyon összetett: kultúra, attitűd, minták, példák.

MC: S mi lett a fő üzenet?

Generációs TeraszBZs: Hogy folytassuk, folytassuk! Mert a legnehezebb sokszor a saját családban, a saját megszokott munkahelyi környezetben elindítani a változást, kilépni a megszokottból és időt, energiát szánni arra, hogy együtt “szétnézzünk” és újfajta perspektívák után kutassunk. Hogy sokszor, amit még jól megtanultunk is elveszhet a hétköznapok forgatagában, ha nem adunk időt és valódi figyelmet a gyakorlásra, az építkezésre. És ebben milyen jól tud jönni egy szupervíziós szemléletű támogás, egy külsőszem, egy inspiráló jelenlét, hogy dolgozzunk minden felmerülő kommunikációs és szemléletbeli kérdésen továbbra is együtt minden hárítás és szépítés nélkül, mert van esély! Csak eddig a háborgáson vagy panaszkodáson kívül kevés energiát és erőt fektettünk a kölcsönösen hatékony megoldás megkeresésébe. Felhangosítottuk, elvittük ismét az egyik szlogenünket: „Nem az a legfontosabb, hogy kinek van éppen igaza, hanem, hogy mi lesz a kölcsönösen hatékony megoldás." És majd a megoldás kihirdeti, hogy kinek volt inkább igaza!” Mi készen állunk, hogy 3-4 havonta rendszeresen leüljünk a Generációs Teraszon a bátor beszélgetések kinyitható nagy asztalánál és mindig más kulcskérdésben átbeszéljük, kidolgozzuk az életszerű,vállalható szemléletmódot,megoldási terveket. Hiszen komplex, jövőépítő (valljuk be „kötelező”) feladaton dolgozunk: a támogató, felelős, fejlesztő családi modellen és a következő munkahelyi generáció folytonosságot is képviselni tudó, de újító működési modelljén. Mi nagyon hiszünk, bízunk ebben a küldetésünkben. Az innovatív eredményeinkről pedig folyamatosan, örömmel beszámolunk majd.

MC: Köszönjük szépen!

Lépj velünk kapcsolatba!