points5.jpg

Kreatív megoldás a kreatív megoldásokért

A coachok, trénerek, terapeuták, fejlesztők, pedagógusok sok-sok eszközt, modellt használnak annak érdekében, hogy elérjék céljukat, ügyfelükkel megoldják problémájukat, választ találjanak a kérdésekre. Az eszközök, modellek jó pillérek, segítők, ha a kellő pillanatban a megfelelőt használják, a kellő szakértelemmel megtámogatva. És mitől megfelelő egy eszköz? A legegyszerűbb válasz, hogy attól, ha a kitűzött célt eléri használata. Ha mélyebbre ásunk, akkor attól, hogy úgy érjük el a célt, hogy a lehető legtöbb szempontot figyelembe véve került a probléma megoldásra; a kérdés megválaszolása során pedig új, friss gondolatok ébredtek, kiszélesedett a látómező, úgy tágult ki a komfortzóna, hogy mégis komfortos élmény volt.

points5.jpg

Ilyen eszközök a Points of You™ The Coaching Game és Punctum fotóterápián alapuló, kártya formájú megoldásai, melyek játékosan, könnyedén támogatják a nagyon mély, tiszta kommunikációt; szélesítik a megoldásteret, behoznak újabb és újabb nézőpontokat az olyan fejlesztési, megoldás-keresési folyamatokba, mint például a coaching.

A Points of You™ név már önmagában egy erőteljes játék a szavakkal, a coaching és az eszköz lényegével. A The Coaching Game és a Punctum használata pedig minden egyes alkalommal rácsodálkozás, egy-egy újabb részlet felfedezése, újabb és újabb nézőpontok feltárása, további lehetőségek és más-más megoldások felkutatása. És hol a határ, hol a vége? Talán nincs is… Mert minden egyes esetben, amikor előkerül, más a kérdés, más a pillanatnyi helyzet, és mind az ügyfél, mind a coach is mást lát és hall meg, mást olvas ki ugyanazokból a lenyűgöző, néha meghökkentő képekből, fogalmakból, tanulságos történetekből és erőteljes idézetekből. Nem csak egyszerű színes képekkel találkozhatunk, ha kezünkbe vesszünk egy ilyen igényes kivitelezésű csomagot, hanem egy jól kidolgozott módszertannal, és annak az összes elemével, melyet azonban szabadon, kreatívan lehet használni mind egyéni, mind pedig csoportos formában is, aszerint, hogy min dolgozunk, mi a foglalkozás célja, milyen időkeret áll rendelkezésre, kivel, kikkel dolgozunk. Végre nem egy olyan eszköz, amely keretek és szabályok közé szorítja használóit, hanem lehetőséget és szabadságot ad, és újabb felhasználási módok kitalálására inspirálja azokat. Például már az is nagymértékben megváltoztatja a folyamatot, hogy a kártyák közül a kép alapján tudatosan vagy véletlenszerűen választ az ügyfél, a coachee.

A módszer lényege, hogy a racionális, elemző bal agyfélteke mellé bekapcsolja a kreatív, játékos jobb agyféltekét is, így a kérdésre a választ, a problémára a megoldást sokkal több szempontból való végiggondolást követően lehet megadni, függetlenül annak témájától, mely a magánéleti, párkapcsolati problémáktól egészen a karrier vagy munkahelyi, vezetői kérdésekig terjedhet.

points4.jpg

A Points of You™ módszer az eszközök használata során 4 fő szakaszt alkalmaz. Érdemes szünettel kezdeni a folyamatot, mely lehetőséget ad kikapcsolni a mindennapi dolgokból, gondolatokból, fellélegezni, és aztán rápillantani az életünkre, érzéseinkre, aktuális gondolatainkra. A kiterjesztés célja, hogy a minden élethelyzetben előttünk álló számtalan nézőpontból ismeretleneket, újakat is felfedezzünk, és ezeken keresztül vizsgáljuk meg életünket, problémánkat. A fókuszálás a feltárt lehetőségek közül segít célirányos kérdésekkel kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő, egyéni utat. A cselekvés pedig a lehetőségeket a konkrét lépések szintjére teszi át, melyek a cél eléréséhez szükségesek.

points2.jpg

Mind a The Coaching Game, mind pedig a Punctum alkalmazása játékos, élvezetes, de ugyanakkor hatékonysága, eredményessége vitathatatlan. A képek, történetek, idézetek az üléseket követően is új gondolatokat, érzéseket hoznak felszínre, tovább építve a megoldáshoz vezető utat.

A Coachszemle Life-on ezentúl havonta újabb és újabb cikkek jelennek meg a Points of You™ kapcsán. Ezek egyrészt a Points of You™ inspiráló naptárjai által havonta felvetett témákat járja majd körül, másrészt pedig az eszközök használatával kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Ezen témákba szeretnénk Titeket is aktívan bevonni, hozzászólásaitok, tapasztalataitok megosztásával, kérdéseitek felvetésével. A rovatot Tanner Anett vezeti majd, aki a világ mindössze 100 Certified Points of You™ Trainer-ének egyike.

Tanner Anett

Lépj velünk kapcsolatba!