Tegyi Enikő a brief coachingról és az érzésekről

A látszólag szikár és kognitív brief coachingban sajátosan dolgozunk az érzésekkel, érzelmekkel – erre hívja fel a figyelmet workshopján Tegyi Enikő. A vezetőedző szeretné megmutatni a brief coaching érzékeny arcát: hogyan lehet a megoldásközpontú megközelítés jellegzetes módján, a konkrét részletekkel „szélességben” dolgozva „mélységet”, erőteljes érzéseket teremteni a coaching ülés során. Elmondhatjuk, hogy a harmadik Coaching Camp – amelyet 2015. június 18-19-én rendezünk -, nemcsak a már meglevő coaching irányzatok bemutatkozását teszi lehetővé. Terepet biztosít arra is, hogy még jobban megismerhetővé válhassanak a szakmai közönség számára azok a szakemberek, és az az új tudás, amely segítségével a szakmai „árkokat” átugorva merőben új minőséget teremthetünk.

Eddig az volt a metodikai alap, hogy a már kialakult coaching irányzatok közt nincs igazán átjárás. Szinte „kőbe vésett” szabály, hogy azt, ami az előnyét adja egy irányzatnak, abba nem „keverünk” más megközelítést. Eszközként kezelik a fejlesztők a megközelítéseket, amelyeket olykor azért vegyesen, egymást váltogatva is használhatnak. Tegyi Enikő el tudja képzelni, a műhelyében megismert kérdésvariációk, a helyzetgyakorlatok során „élesedő” brief készségek az érzelmekkel való érzékeny munka pontosságában hasznosulhatnak majd a későbbi coaching üléseken.

Mit is csinálunk?

Nyilván, a legtöbben arra kíváncsiak, hogy pontosan mi is fog történni ezen a workshopon. A szakember erről ezt mondta: „A megoldásközpontú mikro-leírások eszközeit érzelmi töltésű coaching helyzetekben használjuk majd, és figyeljük, mi történik velünk és másokkal coachként, ügyfélként. Megnézzük, hogyan lehet lelassítani, és brief eszközökkel körültekintő pontossággal kidolgozni érzelmileg fontos, érzelmekkel telített helyzeteket, azok viselkedésváltozásait úgy, hogy a képek bevésődjenek és elindítsák a változást az ügyfél életében, már az ülés után.” A résztvevők kipróbálják, hogyan tudnak brief eszközökkel „szélességben”, kézzel fogható részletekkel dolgozni úgy, hogy az „mélységet” teremtsen. A vezetőedző azt reméli, hogy gazdagítani is fogják az érzelmileg hangsúlyos helyzetekre vonatkozóan feltehető coach-kérdések variációit: a közben kiélesedő brief coach készségek pedig az érzelmekkel való érzékeny munka pontosságát támogathatják majd a későbbi coaching üléseken. „Intim, finom, érzékeny közös munkára számítok, okos párbeszédre, hasznos felfedezésekre, szép pillanatokra.„ – tette hozzá a szakember.

Felfedezések, kalandozások az érzések és érzelmek világában

Aki részt vesz Tegyi Enikő műhelymunkájában, az egy sajátos utazásra is „jegyet vált”: megismerheti a brief coaching érzékeny, érzelmekben gazdag arcát. A brief coachingról ismert, hogy az egy ülésen belüli pragmatikus előrelépés maximalizálására fejlesztették ki a lehetőségekre, és az erőforrásokra fókuszált kérdezéstechnikáját. Tudatosan nem kérdezünk a problémáról, a problémához kapcsolódó érzelmekről, sőt, egyáltalán: az érzelmekről. Valami mást csinálunk. Ahogy Tegyi Enikő mondja, „az ügyfél hétköznapi valóságában kívánatos változások konkrét, pontos részletei felől érdeklődünk kitartóan”. Ezúttal azt nézhetjük meg, hogyan dolgozunk mégis érzésekkel, érzelmekkel a brief coachingban. Hogyan fordítjuk át az ülésen megjelenő érzéseket, érzelmeket konkrét cselekvésekké. Hogyan szabadítunk föl érzelmeket, és hogyan teremtünk erőteljes érzelmi változásokat a coaching ülés során a tárgyszerű, látszólag szikár és tisztán kognitív brief kérdésekkel.

Kettős dinamika hatása

Tegyi Enikőt régóta foglalkoztatja ez a téma. „Tapasztalom, hogy a brief coaching lehet „mély”, tehát megmozgathatunk és teremthetünk erős érzéseket, érzelmeket akkor is, ha hűek maradunk a módszertanhoz, ha tudatosan és fegyelmezetten a „felszínen”, tehát a viselkedések, viselkedésváltozások nyelvben megragadható konkrét jeleinél maradunk.” A kettő dinamikája jelenti a számára a brief coaching varázsát, szépségét, és erejét.

„Várom, ki-mit hoz az idei Coaching Campre”

A tavalyi Coaching Campen Tegyi Enikő is részt vett. Akkor ő azt tapasztalta, hogy a szervezőknek és résztvevőknek közösen sikerült olyan nyitott teret, felszabadult párbeszédet, őszinte tudásmegosztást és kölcsönös tiszteletet teremteniük a különféle irányzatokhoz, cégekhez kötődő magyar coachok között, ami nagyon szimpatikus volt a számára. „Kíváncsian várom a Coaching Camp-et az idén: ki mit hoz, kit mi érdekel, mi mozog a magyar coach szakmában? Várom a szüneteket, az esti beszélgetéseket, a számomra új, friss nézőpontokat, a régi, kedves szakmai barátokkal töltött közös időt, és persze, remélem, hogy befogadható, szerethető, hasznos lesz az a program, amit hozni szeretnék” – zárja a bemutatkozását a vezetőedző.

Lépj velünk kapcsolatba!