Főszerkesztői előszó a „Késztetések és kényszerek” című lapszámhoz

Különleges lapszám a mostani. Különleges, hiszen a „Késztetések és kényszerek” című tematikus, szakmai szám írásai olyan kérdéseket vizsgálnak, amelyekről időnként hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A késztetéseket gyakran magától értetődőnek, a kényszereket pedig – azzal, hogy tudomást sem veszünk róluk – semmisnek tekintjük.

Vagy éppen fordítva, észre sem vesszük, hogy külső kényszerek irányítanak minket, miközben saját késztetéseinket háttérbe szorítjuk. Az egyensúlyt pedig egyáltalán nem könnyű megtalálni valódi, belső motivációink és a környezetünkhöz való szükségszerű alkalmazkodás között.

De különleges ez a lapszám a Magyar Coachszemle történetében is. Már miután átvettük coach-diplománkat, egyre sürgetőbbnek éreztük, hogy megvalósítsuk a hosszú hónapok óta bennünk folytonosan dolgozó, érlelődő terveket. Két évvel ezelőtt is pontosan tudtuk, hogy mi a célunk: egy tudományos igényű szakmai folyóirat alapítása, amely hozzájárul a coach-szakma hazai ismertségéhez és elismertségéhez, és amely fontos lépést jelent a szakmai intézményesülésének útján. Másfél évvel ezelőtt pedig útjára is indult a Magyar Coachszemle, s megszülettek az első bejegyzések, cikkek is. Az alapítás után alig másfél hónappal a Nemzeti Médiahatóság bejegyzése és a nemzetközi ISSN-szám is a kezünkben volt. A szakmai lapszámokat az Országos Széchenyi Könyvtár archiválja, és a megjelent írások a tudományos művek keresőiben is szerepelnek. Azóta közel 300 cikk jelent meg mintegy 70 szerző tollából, s 220 ezer online látogató olvasta őket.

De különleges lapszám a mostani azért is, mert megjelenésével egyidejűleg megújul a teljes online folyóirat. Igyekeztünk az ország egyik legjobb webdizájnerével, Horváth Ádámmal közösen olyan online felületet létrehozni, mely áttekinthető és letisztult. Bízunk benne, hogy Önök is, kedves Olvasók gyorsan megbarátkoznak vele. Hiszen a jót könnyű megszokni.

Van még egy ok, amiért ezt a lapszámot különlegesnek tekintjük: a változások Szerkesztőségünket is érintették. Megújult, ötfős szerkesztői csapat dolgozik hétről hétre, hónapról hónapra azon, hogy a szakma híreit és a tudásmegosztást szolgáljuk. Kovács Petra pszichológus, Ruszák Miklós szociológus és Pintér Alexandra ügyviteli szakértő támogatja munkánkat. Óriási belső erő és lelkesedés sarkall mindannyiunkat a tudásmegosztás és a szakmaiság képviseletében. A kezdeti nehézségekből, az eddig megtett út tapasztalataiból sokat tanultunk, s igyekeztünk lapszámról lapszámra adaptálni és szintetizálni tudásunkat. Úgy érezzük, hogy a helyünkön vagyunk, és a munka, amelyet végzünk nem hiábavaló, s ez adja a lendületet.

Mindez persze nem jöhetett volna létre kiváló Szerzőink hozzájárulása, együttműködése és színvonalas szakmai munkája nélkül. Ezért ezúton is köszönetet mondunk nekik, hiszen ők hozzák létre és öntik írásos formába azt a tudásanyagot, amelyet lapszámról lapszámra Olvasóink elé tárunk.

Bízunk benne, hogy a szakmaiság és a tudásmegosztás iránti elkötelezettségünket sikerül Önöknek is átadnunk. A gondolatébresztő cikkekhez jó olvasást kívánunk:

Dobos Elvira és Örvényesi Rita
főszerkesztők

Lépj velünk kapcsolatba!