idő.jpg

Medvék – Az időgazdálkodás ‎szakértői

Könyvajánló
„Az idő a legértékesebb kincsünk, amivel rendelkezünk – mondta Bruno. A legtöbb élőlény ezt elfelejti. Nem élünk örökké! És céljaink megvalósításához sok időre van szükségünk.”

idő.jpg

Manapság szinte mindenki időzavarral küzd.  Sok a tennivaló, kevés a 24 óra. Próbáljuk rendezni a napi teendőket listákkal, priorizálással, delegálással – mindezt több-kevesebb sikerrel.

A minap kezembe került egy régen olvasott könyvem: Lothar Seiwert Medve-stratégia című írása. Ugyan nem a legfrissebb áru a könyvesboltokban, mondanivalója időtálló. Az író személye pedig garancia a könyv hasznosságára, hiszen Németország legkeresettebb trénere időgazdálkodás témában, több rangos elismeréssel a háta mögött.

A boltok polcai tele vannak különböző témájú önfejlesztő kiadványokkal. Nehéz a választás, a borítón lévő információk pedig sokszor kevésnek bizonyulnak. Vajon mit várunk egy ilyen kötettől? Legyen könnyen olvasható, elgondolkodtató, cselekvésre késztető. Érezzük azt, hogy rólunk és nekünk szól, valamint legyenek benne könnyen alkalmazható gyakorlati tippek is.

Ez a tanmese épp ilyen. Bájos, magával ragadó és jól érthető. Ami pedig a legjobb egy önismereti célú könyv esetében, hogy már az első néhány oldal után elindít valamit odabent.
A történet az idővel harcoló erdei állatokról szól, akik felkeresik a bölcs medvéket, hogy segítséget kérjenek tőlük. Mindegyikük más élethelyzetben van, a közös bennük, hogy egyiküknek sincs elegendő ideje.  Ők:

  • A kötelességtudó bagoly: Igazi perfekcionista, mások igényeit a sajátja fölé helyezi, és nem veszi figyelembe, hogy mennyi terhet bír még el.
  • A serény méhecske: A munkáján kívül szinte mindent elfelejt, késik, kapkod, és sokszor nem veszi észre a különbséget a sürgős és a valóban fontos teendői között, mindeközben pedig elégedetlen, mert nem tud lazítani.
  • A róka: Ebben a történetben nem ravaszdi, sokkal inkább becsvágyó, aki egyszerre akar saját és mások elvárásainak is megfelelni. Emiatt persze szétaprózódik, nem látja a fától az erdőt.
  • A fürge nyúl: Örökké hajszolt. Állandóan dolgozik, egyszerre több mindent is, de semmit sem tökéletesen. Emiatt minden az utolsó pillanatban készül el, az élet pedig szép lassan elmegy mellette.
  • A kényelmes szarvas: Amolyan Pató Pál úr, a pillanatnak él, a kellemetlen feladatokat tologatja, inkább cseverészik. Komótosak és rendkívül unalmasak a napjai.

Lehetséges, hogy már most magára ismert valaki. Olvasás közben az „AHA” élmény elég hamar, a részletes helyzetleírások után érkezik, és ha mégsem sikerült beazonosítanunk magunkat a történet végére, akkor egy egyszerű teszt segít ennek meghatározásában. A történet során, ahogy szembenéznek a problémáikkal az állatok, 10 általános, alapvető „medve-tanácsot” ismerhetünk meg részletesen. A könyv végén pedig minden erdei állat számára 7-7 egyéni, az ő helyzetükre a legjobban illeszkedő javaslat segít abban, hogy kezükbe vegyék az életüket.

idő2.jpg

Több éve olvastam először ezt a könyvet, akkor vezetőként dolgoztam, munkaholista voltam. Ma egy féléves kislány anyukája vagyok, másfajta kihívásokkal, teendőkkel. Újraolvasva nagyon érdekes volt számomra, hogyan változtam az évek alatt, és lettem serény méhecskéből kényelmes szarvas. Akkor csak a munka létezett számomra, nem tudtam lazítani. Nagyon hasznosak voltak az olyan medve-tanácsok, mint: „Tervezz tudatosan időt a barátaidra!” vagy „Tűzz ki minden napra egyértelmű célokat!” Manapság, amikor inkább vagyok hajlamos a teendőimet magam előtt tologatni, másféle javaslatokat igyekszek a mindennapjaimba beépíteni. Ezek: „Láss hozzá rögtön a kellemetlen dolgokhoz!” „Tervezd meg a napodat írásban, és szabj meg időkereteket is!”

Különböző helyzetek, problémák, különböző megoldási javaslatok. A lényeg, hogy működött régen, és működik most is.

Olvasás közben előfordulhat, hogy néhol azt érezzük, túl közhelyesek, egyértelműek a tanácsok. De kérdezzük csak meg magunktól: ezekből a sablonos dolgokból hányat próbáltunk már ki életünkben?  

Javaslom, hogy készítsünk elő a könyv mellé papírt és ceruzát, mert lesz mit jegyzetelni, és bíztatok mindenkit, hogy építsen be a lehető legtöbbet a mindennapjaiba a „Medve-tanácsokból”!

Bátran ajánlom e könyvet mindenkinek, aki ugyan időzavarral küzd, van önismereti igénye, önkritikája és képes őszinte lenni saját magához. Ebben az esetben biztosan célt ér a szerző üzenete.

Horváthné Pánczél Szilvia

Lépj velünk kapcsolatba!