01.kép.jpg

Jobb Veled a Világ

Interjú a Boldogságprogram megálmodóival

Az internet labirintusában akadtam rá a Jobb Veled a Világ elnevezésű projektre. A kedves név azonnal megragadta a figyelmem, és amikor elkezdtem olvasgatni a programról, azt éreztem, hogy ez egy csupaszív dolog. Úgy gondoltam, talán attól is jobb lesz picit a világ, ha még több emberhez eljut az alapítvány munkássága és az a lelkesedés, amit a projektben dolgozó önkéntesek képviselnek. Kérdéseimre Csete Nikoletta Nia, a Boldogságprogram koordinátora, személyiségfejlesztő tréner és coach válaszolt.

Coachszemle Life: Mit is takar pontosan ez a kedves elnevezés: „Jobb veled a világ”? Honnan, kitől származik az ötlet egy ilyen átfogó projekt létrehozásához?

Csete Nikoletta Nia: A Jobb Veled a Világ Alapítvány gondolata akkor született meg Bagdi Bella életmódfejlesztő énekesnő lelkében, amikor már hosszú ideje tudatosan gyakorolta a pozitív gondolkodást és a boldogságot okozó jócselekedetek végrehajtását. Szerette volna, ha minél több hasonlóan gondolkodó ember együtt közösséget tudna vállalni ennek jegyében. Valamint elhatározta, hogy tovább fogja gyakorolni saját életében a pozitív hozzáállást, és hogy gondozni fogja ezt a tudatos közösséget, akik vele együtt gondolkodnak, tesznek önmagukért, egymásért és Magyarországért. Így lehet velünk együtt jobb a világ! Később Bella hívta életre az Alapítvány égisze alatt a Boldogságprogramot. Azért, hogy átadhassa a programban résztvevő embereknek azt a tapasztalati tanuláson alapuló gyakorlatsort, amit Dr.Sonja Lyubormirsky pszichológus és boldogságkutató tanulmányára épített.

Az Alapítvány küldetése e tanulmány hatására az lett, hogy minél több jócselekedet valósulhasson meg az emberek között. A Boldogságprogram elindulása óta a segítőkészség, kedvesség, értő figyelem, empátia, szeretetteliség mindennapos vendége lett az Alapítvány önkénteseinek. Bella hitvallása, hogy minden embernek joga és lehetősége van boldognak lenni, kibontakoztatni a képességeit, és sikeresnek lenni abban, amihez ért. De az életünkben sokunkkal előfordul, hogy nem tudjuk a hogyant. Ehhez szeretnénk egyfajta „útmutatást” adni a programunkkal. Mert azt valljuk: a boldogság elérése rajtunk is múlik!

CL: Milyen jellegű programok tartoznak a projekthez? Ki a célközönség?

CSNN: Az Alapítvány ebben a projektben két szegmensben indította el a programját. Az egyik terület felnőtt embereknek nyújt ingyenes lehetőséget boldogságfokozó technikák megismerésére és alkalmazására az életükben. Ehhez csapatot, társakat – azaz klubok működtetését tettük lehetővé, hogy egymást motiválva, erősítve tudjanak a résztvevők végig menni a 10 hónapon. A Boldogságprogram másik ága pedig a gyerekekhez szól, lefedve az óvodás, általános és középiskolás korosztályt. Szeptemberben 288 csatlakozó oktatási és nevelési intézménnyel elindultunk a gyerekek számára kidolgozott Boldogságórák megtartásával.

Célközönségünk azok a harmóniára vágyó emberek – tehát gyakorlatilag mindenki -, akik szeretnének tenni azért, hogy tartós boldogságot érhessenek el. Csak esetleg ennek még nem tudják a mikéntjét, de tanulni szeretnének, és tenni önmagukért. Olyan társainknak is ajánljuk a Boldogságprogramot, akik felelősséget szeretnének vállalni saját boldogulásukért. Akik felismerték, hogy céljaikért, elért eredményeikért tenni kell. Ők azok a csatlakozók, akik a legjobban fogadták a tapasztalati tanulásra épített programot, hiszen tudják, hogy az első lépés egy új szokás elsajátításához az elköteleződés a tanulási folyamat teljes hosszára. Utána kell még egy kis szorgalom, kitartás és persze folyamatos gyakorlás. Azaz tapasztalatszerzés, cselekvés. Várjuk azokat a csatlakozókat is, akiket a kíváncsiság hív el hozzánk, azért hogy ők is részesülhessenek a tudományosan kimutatott, pszichológiai alapokra épített boldogságfokozó gyakorlatainkból.
 

CL: Miről szól a 10 hónapos Boldogságprogram? Milyen eszközökkel és mit szeretnétek elérni?

CSNN: Programunk arról szól, hogy minél több emberhez eljuttassuk a hírt, miszerint az öröm, a boldogság és a pozitív gondolkodás, tanulható képességünk. Felnőtt korban is fejleszthető; kellő kitartással és új szokások kialakításával pedig szinten tartható, életünk részévé válhat. Mindezt olyan tudományos kutatások támasztják alá, amelyek szerves részét képezik programunknak. Bella szavaival élve kiemelném azt is – a program segít felismerni, hogy nemes céljaink igenis összeegyeztethetőek a boldogsággal, sőt akkor valósíthatók meg igazán, ha mi magunk boldogan vagyunk jelen a dolgainkban. Így a Boldogságprogram azokról az emberekről is szól, akik úgy vesznek részt benne, hogy közben támogatást, segítséget nyújtanak társaiknak. Jelenlétükkel, biztatásukkal, s közben aktív részvételükkel önmagukat is átsegítik a hónapokon.
 

01.kép.jpg

A 10 hónapos ingyenes Boldogságprogram a felnőttek számára 2 alappillérre épült. Az első pont – ami a program keretét adja -, hogy minden hónap utolsó péntekén azokban a városokban, ahol szerveződött Boldogságklub, személyesen is találkozunk a résztvevőkkel. Jelenleg 116 klub jött létre az országban és 10 külföldön. Ezeken a találkozókon Alapítványunk önkéntesei (akik a klubok vezetőivé váltak erre a 10 hónapra) vállalták, hogy önmaguk fejlődése érdekében egy általunk elkészített Forgatókönyv alapján gyakorolni fogják az aktuális havi boldogságfokozó technikákat. Így teszik lehetővé a programunkba csatlakozó embereknek, klubtagoknak, hogy ők is részesülhessenek ezekből a gyakorlatokból. A második pont a programban, hogy két klubtalálkozó között eltelt időszakra online felületen biztosítunk további elmélyítésre alkalmas napi gyakorlati lehetőséget. Ezek a feladatok segítenek tovább hangolódni a boldogságfokozó témákra, elvégzésükkel új szokásunkká tehetjük a pozitív gondolkodást.

A programunk másik része a gyerekek számára készült. Az oktatási és nevelési intézményekben havi egy boldogságra hangoló óra megtartását teszi lehetővé önkéntes elkötelezett pedagógusok segítségével.
 

CL: Meg tudnád fogalmazni röviden a küldetéseteket?

CSNN: Mit szeretnénk elérni? Egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb jövőt. Szeretnénk ebben az országos programban minél több embertársunknak lehetővé tenni, hogy megtapasztalhassák saját erőforrásaik aktivizálásával a harmonikus élet sajátosságait. Tapasztalataink szerint nagyon sokan nem tudják, hogy milyen lehetőségek vannak az emberi élet során arra, hogy önmagunkért tehessünk, önmagunkat motiváljuk, serkentsük a boldogság elérésére. Sokan vannak, akik oly módon élik életüket, hogy munkájukban, életvitelükben nem tapasztalták meg a személyiségfejlődés, tudatos gondolkodás és belső lelki munka előrevivő hatását, és ezért nem tudják, hogy milyen módszerekkel segíthetnének önmaguknak boldogabbnak lenni. A gyermekek bevonásával pedig az a célunk, hogy nekik majd ne a felnőtt kor nehéz önismereti útja legyen a pozitív gondolkodás, hanem már személyes élmény, tapasztalás, erőforrás, amire könnyebben építkezhetnek majd saját egyéni útjukon.

CL: Hogyan lehet csatlakozni a Jobb Veled a Világ klubjaihoz, programjaihoz? Kik dolgoznak a programok megvalósulásáért, és milyen formában lehet önkénteskedni?

CSNN: A Boldogságprogram szeptember 1-től június 30-ig tart, ez idő alatt bármikor be lehet a programunkba csatlakozni, mert minden hónapban különálló témákkal foglakozunk. Így az érdeklődő bármikor is találtál rá erre a programra, időben lesz ahhoz, hogy ő is a tanulója legyen a kezdeményezésünknek. Ráadásul a nagy sikernek és a több mint hétezer fős részvételnek köszönhetően, 2015 szeptemberében már biztos, hogy újra indulunk. Így akik később csatlakoznak, bepótolhatnak majd mindent és újra kipróbálhatják magukat ezekben a feladatokban. Csatlakozni a Boldogságprogram online felületén lehet, a regisztrációt követően közvetlenül van lehetőség a lakóhelyhez legközelebb eső klub kiválasztására. A klubhoz való csatlakozás után pedig már kezdetét is veszi az interaktív klubélet az oldalunkon, ugyanis egy igazi közösségi portállá nőttük ki magunkat néhány hét leforgása alatt. Így a személyes havi találkozók között, intenzív kapcsolatban tudnak lenni egymással a résztvevők. Több ezer blog-bejegyzéssel, élménybeszámolóval, képek, videók megosztásával tarkítják az oldal tagjai az üzenőfalat. Nagyon vidám élet zajlik ezen a felületünkön.

A program megálmodója és elindítója, ahogy már említettem Bagdi Bella. Bella már hosszú évek óta gyakorolja tudatosan a pozitív életszemléletet, mégis hozott új gondolatokat és tapasztalatokat az életébe Dr.Lyubomirsky munkássága, látásmódja, és kutatásai. Ekkor született meg szívében a Boldogságprogram, aminek keretén belül elmondhatja másoknak is, hogyan és milyen módszerekkel fejleszthetjük magunkban a pozitív látásmódot. Bella mellett Bene Szilvia kapcsolattartónak köszönhetjük a fantasztikus csapatépítést, Diósy Tamásnak pedig az internetes felületünk fejlesztését, és a klubvezetők koordinálását. A Boldogságórák tekintetében a meseírónkat szeretném kiemelni, Petőné Honvári Joli fejlesztő pedagógust, aki az oktatási és nevelési intézményeket támogatja velem együtt a programban. Jómagam a szakmai tartalomfejlesztésért, és a kommunikációért vagyok felelős, mint a Boldogságprogram koordinátora. A szakmai stáb mellett 4 szakfordító, 4 cikkíró, 116 hazai és 10 külföldi klubvezető, s 7 kapcsolattartó koordinátor teszi lehetővé a program működését. Az Alapítványnak pedig összesen 230 önkéntese van jelenleg. Nagyon sok munkafolyamat van ebben a programunkban is és a többi ágazatában az Alapítványnak. Ezért folyamatosan várjuk a jelentkezőket, mindenkinek jut teendő, aki egy vidám, egymásért tenni akaró közösségben szeretne adni, alkotni és karitatív úton önmagát kifejezni.
 

CL: Mik a jövőbeli terveitek? Lehet jobb a világ?

CSNN: Célunk, hogy a Boldogságprogramot minél több csatlakozó magyar emberrel, emberért végig vigyük ezen a csodálatos fejlesztő, mondjuk úgy – tanulmányi – úton. Jövőre még kiforrottabb, még tudatosabb, még hatékonyabb feladatokkal ismételjük majd meg a programot, hogy minél több emberhez eljusson az életmódváltás ezen lehetősége. Küldetésünkké vált a gyermekprogram folytatása is, szeretnénk elvinni a Boldogságórákat az iskolákon kívül nevelőintézetekbe, kórházi gyermekosztályokra, nevelőotthonokba, napközikbe, s majd a felsőoktatásba is.

A Boldogságprogramon kívül pedig célunk, hogy az emberi felelősségvállalás jegyében az ország minden területén munkálkodjanak kisebb-nagyobb csoportjaink szociális, fejlesztési vagy ökológiai területen, valódi segítséget nyújtva ezzel településeknek, intézményeknek, segítségre szoruló embertársainknak.

Kérdésedre, hogy jobb lehet-e a világ, az jutott most eszembe, hogy andragógusként azt tanultam, a felnőtté válás nagyon sok féle meghatározásban kifejezhető. Különböző diszciplínák különböző definíciókkal fejezik ki, mikortól tekintünk valakit felnőttnek. Mást mond az orvostudomány, mást a szociológia, mást a pszichológia (stb.), s mindegyiknek csodálatosan igaza van. Személyiségfejlesztő trénerként, coachként azt tanultam a hozzám forduló klienseimtől, hogy valóban nagyon sok féle módon kell felnőnie egy embernek az életútja során. Az én definícióm szerint, amikor egy ember személyiségfejlődésében eljön az a pont, hogy ráébred, a boldogság nem egy készen kapott állapot, ami egyeseknek jár, másoknak nem, akkor abban a pillanatban születik a felnőtt ember. Ugyanis onnantól láthatjuk be, hogy a boldogságért valamit nekünk is tenni kell, és ez felelősségvállalást jelent, ami a felnőttekre jellemző tulajdonság. Ahol pedig belátás van erre, ott elkezdődhet egy tudatos önfejlesztő lelki-munka, aminek eredménye lesz az örömteli, harmonikus élet. A Boldogságprogram egy ilyen úttá válhat. Aminek mentén az emberek önmagukat építő új szokásokat, pozitív megerősítéseket, újszerű látásmódot, a lelki erőforrásaik önmenedzselését, és a pszichológiai kutatások által bebizonyított pozitív gondolkodás örömét, hatását, áldását tapasztalhatják meg. Ha összeadunk minden programunkba beregisztrált embert és intézményt, akkor máris kb. 10000 emberről beszélhetünk, akik elindultak velünk egy tudatosabb, nyitottabb, harmonikusabb élet felé. S ha már most, két hónap alatt ilyen sokan vagyunk, úgy érzem, akkor csakis jobb lehet a világ!
 

CL: Köszönjük a válaszokat, és minden jót kívánunk nektek a boldogsághoz vezető úton!

Lépj velünk kapcsolatba!