Egy jó történet a siker kulcsa

Hamupipőke és a Coach – Sztori coach a CHN programján októberben

Lisa Bloom – Sikered kulcsa a történeted
„Volt egyszer egy nagyon okos, vonzó, de nagyon szomorú nő, aki egy szép, napsütéses tavaszi napon lesétált a tengerpartra. Szinte teljesen egyedül volt, csak néhány kutya és gazdáik voltak a közelben. Lágy, friss szellő borzolta a haját, és még erőtlen, de szikrázó napfény simogatta az arcát. Leült a homokba, és maga elé meredt. Mozdulatlanul ült és nézte a hullámokat. Mintha megállt volna az idő. Békés, kora tavaszi nap volt ez. Aztán hirtelen egy sirály visító hangja törte meg a csendet. A nő összerezzent, és akkor, abban a mozdulatlan, eseménytelen pillanatban beléhasított a régóta elnyomott gondolat: véget kell vetnie a házasságának. Ki kell lépnie abból a boldogtalanságból, amelyben évek óta él, és új életet kell kezdenie. Akkor, abban a hihetetlen csendben és magányban, tudta, hogy meg kell hoznia élete legnehezebb döntését.

Eltelt néhány év, azóta a hölgyből sikeres coach lett, és más embereknek segít abban, hogy megteremtsék maguknak azt a saját teret és időt, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy visszataláljanak önmagukhoz, kreativitásukhoz, saját energiájukhoz.”

Ez volt az első történet, amelyet Lisa Bloom előadásában hallottam körülbelül egy éve, mely után rögtön fel is iratkoztam hírlevelére. Lisa internetes előadásain, blogján hihetetlen történetekről lehet olvasni, amelyekből hihetetlen ötletek, üzleti megoldások keltek életre. Amikor pedig kiderült, hogy októberben Budapestre jön a Coaching Határok Nélkül sorozat egyik előadójaként, azonnal jelentkeztem, mint a téma örökbefogadója.

Lisa Bloom, nemzetközileg is elismert sztori-coach, saját történetének megtalálását és üzleti sikereinek kezdetét valahova oda teszi, amikor egy nagyvállalat HR vezetője a következő kérdést tette fel neki:

„Szóval kedves Lisa, miért választanám Önt, frissen végzett coachot, több másik, sokkal képzettebb és tapasztaltabb coach helyett? Mi tud Ön, amit más nem? Ön mitől különleges coach?” Piruló arccal suttogott valami választ, majd utána hónapokig törte azon a fejét, hogy mit is kellett volna mondania. Lisa is, mint sokan közülünk, akik eldöntöttük, hogy coachok leszünk, semmi másra nem vágyott, csak arra, hogy ügyfeleket coacholhasson. Mindegy volt, hogy kit, milyen témában, hogy az a téma érdekes volt-e neki, vagy sem, dolgozni akart. Mindenáron.

Mindenkinek mesélt képesítéseiről és korábbi tapasztalatairól. Lelkesedése miatt lett is néhány ügyfele, akiket barátok, ismerősök ajánlottak, és akik hajlandók voltak őt legalább kipróbálni. Eddig ismerős, ugye?

Azonban hiába szerette ezt a munkát, az idő nagy részében fáradt volt és tele aggódással, hogy munkájának van-e egyáltalán hatása. Egy kicsit sem érezte, hogy elemében van. Amíg egy szép napon fel nem fedezte saját történetét: hogy mi az, amiben ő igazán jó, és amit mély, valódi szenvedéllyel tudna csinálni.

Nem sokkal az előbbi incidens után, egy rendezvényen kellett volna egy asztaltársaságnak egy percben bemutatkoznia és elmondania, hogy mivel foglalkozik. Több évnyi nagyvállalati tapasztalattal a háta mögött, amiről könnyedén tudott volna akár órákat is beszélni, a mostani munkájáról egy szó sem jutott eszébe. Zavarában elkezdte figyelni, hogy mások mit mondanak. Egy idő múlva feltűnt neki az, ahogy a többiek küszködnek, hebegnek-habognak, hogy bemutassák saját magukat, munkájukat, vért izzadva, hogy a hallgatóság figyelmét lekössék. Aztán a mellette levő hölgy felállt és egy mosollyal az arcán elmesélt egy személyes történetet arról, hogyan ért el nagyon komoly áttörést egy párkapcsolati terápiás ülésen. Lisát annyira magával ragadta ez a történet, hogy azonnal beszélni akart a hölggyel. Későbbi, hasonló rendezvényeken is azt vette észre, hogy azokra az emberekre emlékszik csak vissza, akik a bemutatkozásukba beleszőttek egy-egy igaz történetet.

Egy jó történetre mindig emlékszünk. A részletek már rég elhalványultak, de a történet megmarad. Egy magával ragadó történet áll minden sikeres vállalkozás és minden sikeres ember mögött. „Amikor elmesélsz egy történetet, a szakértelmed átragyog. Magával ragadó a szenvedélyed és a lendületed, és teljesen a jelenben vagy. Természetesen az igaz történetedről beszélek, nem valami, a hecc kedvéért, vagy valaki meggyőzése érdekében kitalált történetről. A TE történetedről beszélek, aminek köszönhetően azt csinálod amit, és az vagy, aki vagy!”

Lisa Bloom magasan képzett és elismert történetmesélő. A Story Coach Inc. és az International Coach Federation által akkreditált „Certified Story Coach” Program alapítója, valamint képzési és fejlesztési szakértő több mint 20 éves tapasztalattal a köz-és a magánszektorban, high-tech és pénzintézeti környezetben. Lisa sztori-coachokat képez és vállalkozókat segít abban, hogy hogyan tegyék saját marketingjüket hatékonnyá, és hogyan fejlesszék üzletüket önbizalommal és inspirációval, saját sikertörténetük megtalálásával.

A 2011 decemberében megjelent „Hamupipőke és a Coach – a történetmesélés, mint a sikeres coaching kulcsa” című sikerkönyv szerzője. Lisa ír származású, jelenleg férjével és négy fiával Izraelben él. Lisa Bloom október 17.-én lesz a CHN vendégelőadója.

Tornallyay Éva

Tornallyay Éva, közgazdász, üzleti és vezetőfejlesztő coach, team coach, a Kalangu Coaching alapítója. Nyugat Afrikában nőtt fel, angol nyelvterületen. Később több mint 20 évig a nemzetközi idegenforgalomban dolgozott, ebből 10 évig saját cége vezetőjeként. A coaching hivatás sok év nemzetközi környezetben megvalósított sikeres kapcsolatépítés, termékfejlesztés, szerződéskötés és másfél éves barcelonai élet után találta meg. Jelenleg Budapesten és Barcelonában, személyesen és Skype-on dolgozik coachként, nagyrészt üzletfejlesztés, saját márkaépítés, karrierváltás, expat és „sabbatical” (hosszabb alkotói szabadság) témákban. Coaching munkájában ötvözi a más kultúrákból és utazásai során eltanult értékeket, szokásokat, valamint a pszichodráma és a Gestalt coaching eszközeit.

Lépj velünk kapcsolatba!