Testi fájdalmat a lelki bajra?

A sport nem valami csodaszer, mely a szép testű, egészséges emberek kiváltsága, akik még szebb fizikumért küzdenek, és közben még egészségesebbek lesznek, és az étrend-kiegészítők és egészséges ételek mennyei harmóniájában élik hosszú-hosszú életüket… Ezt az illúziót a reklámokból, magazinokból ismerhetjük, melyek az egészséges, aktív életmódot a vágyott végeredmény felől, erősen idealizálva mutatják be. Ezt azonban legfeljebb azok vegyék komolyan, akik önsajnálattal áltatják magukat, leszögezve, hogy ez nekik nem való. Ezek az emberek gyakran eltúlozzák és misztifikálják az általuk elérhetetlennek tartott célokat, életstílust, életminőséget, hogy könnyebb legyen lemondani róla, ahelyett, hogy tennének érte.

A sport mindenkié, aki megragadja: legyen az beteg, évtizedes dohányzás után újrakezdő, túlsúlyos, vagy lelki problémákkal küzdő. Vagy mindhárom. A sport mindenkinek mást jelent, és ha nem kötelességként vagy valami szükséges rosszként tekintünk rá, nagy örömet hozhat az életünkbe.

Talán nem rögtön az első pillanattól, hiszen ha másféle életmódhoz vagyunk szokva, a sportolás eleinte fárasztó, kellemetlen érzéseket hozhat. Ezen az időszakon kezdőként át kell esni, és valójában fejben dől el, hogy meddig tart.  Én magam, amikor sportolni kezdtem, kifejezetten a rossz élményt kerestem benne. Egy fájdalmas szakítás utáni mélypontomban és magányomban úgy éreztem, ezt a kínt, ami belülről feszít, ki kell adnom magamból. Futni kezdtem, mert érezni akartam, hogy fáj: ne csak bujkálva, csöndben mardosson, hanem fájjon minden. A lábam, a tüdőm, a fejem, sajogjon minden porcikám, akkor talán hamarabb túl leszek rajta.

shutterstock_125340167.jpg

És így lett: a gondolataimat elterelte, kavargó emlékek, visszhangzó mondatok, az automatikusan működő utóelemző mód helyett ott voltak azok a nagyon konkrét és megfogható problémák az itt és most- ban. „Úr isten, vettem egy fitneszbérletet. Kik járnak ide? Látszik rajtam, hogy kezdő vagyok? Hogy működik ez az izé? Normális, ha a futópadról lelépve szédülök?” És ott volt, amit kerestem: a fájdalom. Ahogyan minden egyes lépés hasogat, miközben bámulom a megtett métereket a kijelzőn, és elkezdek többet akarni. Még többet. És még többet.. És akkor jönnek újra a gondolatok abban a furcsa, már-már meditatív állapotban futás közben. De az itt és most mindig visszaránt. És büszke vagyok magamra, amiért elkezdtem, amiért csinálom, és jó így egyedül, visszataláltam magamhoz.

Nem állítom, hogy minden lelki bajra jó megoldás, de nekem bevált, amikor semmi reményt nem láttam. Nem kellett néhány hétnél több ahhoz, hogy túllépjek az eredeti motiváción. A futást később zenével, lazító szaunával kombináltam, és az önsanyargató futásból rendszeres, egész estés, sportolós-lazítós program lett. Elkezdtem befelé figyelni, a testemre, önmagamra. Aztán lassan érkezett a többi: a mozgás mellett nem estek jól a zsíros ételek, harmonizálódtak az alvási szokásaim, más sportok is elkezdtek érdekelni. Megláttam benne a kihívást, közösségi futásokra és edzésekre mentem, új embereket ismertem meg, és új kapcsolatom is lett. 

Számtalan fórumon olvashatjuk a sport tudományosan bizonyított pozitív pszichológiai hatásait. Ez azonban mind csak hanta, amíg személyesen meg nem tapasztaljuk. A testmozgás olyan eredendően adott örömforrás, melyet vétek nem élvezni és használni. Az eleven élet ünneplése. Ha sikerült túllépni a lustaság gyönyörének feladásán és testben, lélekben is ráhangolódunk az aktívabb létmódra, újabb dimenziók tárulhatnak fel előttünk.
 

Komjáti Viktória

Lépj velünk kapcsolatba!