4568976192_c0504112f9_z.jpg

Lélegezz fel!

A légzőgyakorlatok jótékony hatásai testre és lélekre I.

A légzés fontosságát méltatlanul elhanyagoljuk. Ahogy a vízben lubickáló hal sem vesz tudomást a víz meglétéről, úgy mi is természetesen adottnak vesszük a levegőt, mely éltető elemünk. Nem is gondolnánk, milyen fontos szerepe van a légzésnek a testi és lelki egészség megőrzésében. Ezeket a jótékony hatásokat most két részben szeretném megismertetni az olvasóval. A bevezető rész célja saját légzésünk minőségének megfigyelése és tudatosítása; míg az erre épülő második részben konkrét légzőgyakorlatok következnek lépésről lépésre.

A légzés hidat képez a testi funkciók és a mentális, lelki tevékenységek között. Ha dühösek, zaklatottak vagyunk, légzésünk felgyorsul; pánik helyzetben úgy érezhetjük, fuldoklunk; míg nyugalmi állapotban a légzés kellemesen lelassul, kiegyensúlyozottá válik. Mindannyian ismerjük ezeket az összefüggéseket, a mindennapokban mégsem jut eszünkbe, hogy a légzést eszközként használjuk a szorongás csökkentésére, az ijedtség elűzésére vagy a türelem gyakorlására. Ha a légzést irányításunk alatt tartjuk, az elme működését is képesek leszünk kontrollálni.

Képzeljünk el egy olyan pillanatot, amikor kirándulás alkalmával hatalmasat szippantunk a friss erdei levegőbe! Vagy amikor a tavasz első napjain éhesen lélegezzük be a virágok és fák illatát! Ugye mennyire felszabadító érzés?

„Hétköznapi” légzésünk többnyire mégis a felületesség szintjén marad. Ha szánunk pár percet arra, hogy tudatos odafigyeléssel vegyünk néhány nagy lélegzetet, megfigyelhetjük, hogy ehhez képest egy átlagos lélegzetvétel során a teljes légzőfelület milyen csekély hányadát használjuk.

4568976192_c0504112f9_z.jpg

Fordítsunk egy kis időt saját légzésünk természetének és minőségének megfigyelésére! Keressünk egy kényelmes testhelyzetet! A légzőgyakorlatok szempontjából azok a – fekvő vagy ülő – pozíciók a legelőnyösebbek, melyek lehetővé teszik, hogy izmaink ellazuljanak, gerincünk azonban egyenes marad. Lélegezzünk természetesen, ahogy azt általában tesszük – irányítás, beavatkozás nélkül! Közben figyeljük meg, hogy testünk mely része a legaktívabb a be- és kilégzések során! A hasi vagy mellkasi mozgás a be- és kiáramló levegő útját mutatja. A férfiakra inkább a hasi, míg nőkre a mellkasi, azon belül is a felső tüdőcsúcsi légzés a jellemzőbb, de számos egyéni különbség árnyalja tovább a képet.
Kíséreljük meg a szegregált légzést úgy, hogy egyik kezünket a mellkasra, másikat pedig a hasra helyezzük! Előbb lélegezzük át a tüdőt anélkül, hogy a hasfal emelkedne; majd hasba szívjuk a levegőt, kezünkkel pedig ellenőrizzük a mellkas mozdulatlanságát! Így megtapasztalhatjuk a saját légzésünktől eltérő típusú légzést is.

Miután megállapítottuk, hogy légzőfelületünk mely részét használjuk leginkább, figyeljük meg belégzéseink és kilégzéseink hosszát! Egyformák? Esetleg mélyebb a belégzés és rövidebb a kilégzés? Vagy a levegő kifújása a hangsúlyosabb? Ha bármelyik oldal dominanciáját észleljük, próbálkozzunk légzésünk kiegyenlítésével! Akár számolással is segíthetjük a légzés harmonizálását. Tudatosítsuk az egyenletes légzés testre gyakorolt hatását! Figyeljük meg azt is, hogy testünk hogyan viszonyul a légzés tudatos irányításához: ellenkezik vagy épp hálás érte?

Figyeljük meg légzésünk hangját és a levegő hőmérsékletét is! Éber figyelemmel kövessük a levegő útját a testben, figyeljük meg, ahogy minden egyes sejtünk friss oxigénnel töltődik! Ezek az érzetek segítenek abban, hogy saját testi funkcióinkat jobban megismerjük, így később hatékonyabban tudatosíthatunk és irányíthatunk létezésünk különböző szintjein.

sky-114446_1280.jpg

Összegezzük magunkban azokat a hatásokat, melyek saját fizikai működésünk megfigyeléséből és tudatosításából származnak! Törekedjünk arra, hogy ezek az apró változtatások a mindennapok részévé váljanak! Ha újra és újra emlékeztetjük magunkat a rosszul beidegződött légzési szokások megváltoztatására és a helyes légzés gyakorlására, testünk emlékezete „megjegyzi” az adaptív működésmódot, és idővel a jó válik természetessé, magától értetődővé. Következő írásomban a jóga és mindfulness gyakorlásából nyert tapasztalataim segítségével szeretném elkísérni az olvasót ezen az úton.

Kovács Petra

Lépj velünk kapcsolatba!