principles.jpg

3 coaching alapelv, aminek a mindennapokban is hasznát veszed

Coaching tanulmányaimat az Erickson College International-ben folytattam.  Az iskola Milton H. Ericksonról kapta a nevét, aki a XX. század leghíresebb hipnoterapeutája volt, munkássága pedig alapul szolgált többek között a NLP (neuro – lingvisztikus programozás) kialakításához is.  Erickson rendíthetetlenül hitt a ki nem használt emberi képességek tárházában, és arra törekedett, hogy mindenkit rávezessen saját szunnyadó képességei legteljesebb kihasználására.

Coaching tanulmányaimat az Erickson College International-ben folytattam.  Az iskola Milton H. Ericksonról kapta a nevét, aki a XX. század leghíresebb hipnoterapeutája volt, munkássága pedig alapul szolgált többek között a NLP (neuro – lingvisztikus programozás) kialakításához is.  Erickson rendíthetetlenül hitt a ki nem használt emberi képességek tárházában, és arra törekedett, hogy mindenkit rávezessen saját szunnyadó képességei legteljesebb kihasználására.

Továbbá vallotta, hogy minden egyénben valahol legbelül egészséges jóság rejlik. Véleménye szerint még a legfelháborítóbb vagy legfurcsább viselkedés mögött is pozitív szándék található. Az egyén mindig a számára éppen nyitva álló alternatívák legjobbikát választja. Azt is állította, hogy minden egyénen belül ott van az a szint, ahol megvannak a változáshoz szükséges erőforrások. Ezen gondolatai szolgáltatnak alapot az iskola Solution Focused Coaching irányzatának, és ezekből alakultak ki az irányzat alapelvei, amit ma már sok-sok itt végzett coach képvisel világszerte. Írásomban ezek közül most hármat szeretnék bemutatni, amit érdemes mindenkinek ismernie, és lehetőség szerint alkalmaznia.
 

Minden viselkedés mögött pozitív szándék van.

principles.jpg

A mai világ türelmetlen, kapkodó, tele rossz szándékkal, önzéssel – legalábbis sokan gondolják így. Nem vitatom, hogy azért mert vannak rossz tapasztalataik.
Hazudnék, ha azt írnám, én nem vagyok türelmetlen, kapkodó, nem feltételezek rosszat – olykor. De sokkal könnyebben viselem a mindennapok konfliktusait, ha közben eszembe jut ez az alapelv. Elég csupán egy–egy apró pozitívumot észrevennünk mások, elsőre negatívnak tűnő cselekedeteiben, máris toleránsabbak leszünk, és a nap végén mosolyogva, nem bosszúsan térünk haza szeretteinkhez. Ez az az alapelv, amit sokszor kihívás elfogadni. A megértéséhez a legegyszerűbb, ha visszamegyünk kicsit a gyerekkorunkba – mennyi tiltást, korlátot kaptunk a szüleinktől, pusztán jó szándékból. Időben lefekvés, édesség csak mértékkel, spenót és brokkoli, tanulás, korrepetálás, aztán számunkra túl korán hazaérkezés a buliból, és még sorolhatnánk. Ezek akkor és ott számunkra semmiképp sem voltak pozitívak, sőt, olykor talán szüleink is rosszul élték meg saját szabályaikat, de a pozitív szándék megkérdőjelezhetetlen.

Ha még mindig nehéz elfogadnod ezt az elvet, két dolgot javaslok:

  • Figyeld meg saját magad: mi a pozitív szándék, amikor nem a legpozitívabban viselkedsz? Mondjuk türelmetlen vagy a forgalomban, vagy vitatkozol a pároddal?
  • Ha másnál tapasztalod ezt, képzeld magad a helyébe és kérdezd meg: vajon mi lehet az a pozitív cél, amiért én így viselkednék? 
     

Az egyén mindig a rendelkezésére álló lehetőségek legjobbikát választja.

Naponta többször kerülünk kisebb vagy nagyobb döntési helyzetekbe, ahol választanunk kell. Ez valakinek könnyebben, másnak nehezebben megy.

Volt már, hogy egy gyors döntés után úgy érezted, hogy nem ez volt a legjobb elhatározás, és ez akár napokig gyötört? Nehezen hozol meg döntéseket, mert aggaszt, hogy a legjobbat választod-e? Teljesen mindegy, milyen típusú ember vagy, ez az alapelv segíthet. Ha ezt elfogadod, kevesebbet fogsz utólag rágódni, hiszen ott és akkor az volt a lehető legjobb döntés számodra. Ha pedig nehezen döntesz, ez segít megerősíteni abban, hogy a rendelkezésedre álló információk, lehetőségek birtokában mindig az éppen akkor számodra legjobbat fogod választani.  
 

A változás elkerülhetetlen.

Nap, mint nap látok embereket, akik a változások ellen küzdenek. Mindannyian hajlamosak vagyunk ragaszkodni dolgokhoz, szeretnénk konzerválni a múlt és a jelen kellemes emlékeit, vagy paradox módon akár a rosszat is, mert attól félünk, a holnap nem tartogat annyi jót. Félünk, mert azt hisszük, a változás csupa fájdalom pusztán azért, mert valahogy elfelejtjük pozitív hozadékait.

Tudtad? Az emberi test majdnem minden sejtje hét év alatt kicserélődik; ez alól kivételek az idegszövetek sejtjei, a szívizmok és a megmaradt őssejtek a csontvelőben. Minden más megújul. Épp így velünk együtt változnak a dolgok is körülöttünk.

Ha alkalmazzuk ezt az elvet és nem lázadunk a változás ellen, hanem keressük a jót, sokkal könnyebben alkalmazkodunk új helyzetekhez, nyitottabb és boldogabb életet élhetünk. Itt egy javaslat, hogy könnyebben menjen az elfogadás:

  • Készíts egy listát azokról a változásokról, amik az elmúlt fél évben/ egy évben történtek Veled, majd írd össze, milyen pozitív dolgokat hoztak magukkal! Legalább egy jó dolgot írj mindegyikhez! Ugye, hogy nem is olyan borzasztó, így visszanézve?

Három elv, amit tudom, a valóságban nem mindig ilyen egyszerű elfogadni. Saját tapasztalataim alapján azonban biztos vagyok abban, ha Te is megpróbálsz bizonyos helyzeteket ezeken keresztül szemlélni, és így reagálni, akkor kevesebb stressz és több jó dolog lesz az életedben.

Horváthné Pánczél Szilvia

Lépj velünk kapcsolatba!