Language coachok a nyelvi képzési piacon

2012. november 13-án vették át kvalifikált nyelvi coach tanúsítványukat a Language Coach Academy első évfolyamának hallgatói.
Multinacionális vállalatok körében ma már általános gyakorlat a coaching eszközeinek alkalmazása közép- és felsővezetők egyéni fejlesztésére, ám az állami szféra számos területén is növekvő népszerűségnek örvend.
Nem csoda, hiszen egyénre szabottsága és a coachee erőforrásaira építő, azokat kibontakoztató megközelítése különösen hatékonnyá teszi.

Felmerül a kérdés, vajon a nyelvi képzés területén nem kellene-e felvenni e trenddel a ritmust?

A válasz egyértelmű igen.

Felismerve a piac igényeit, Kiss Ildikó, a Foresight Solutions Kft. tulajdonos-vezetője 2011-ben megalapította a Language Coach Academyt. Ildikó, aki több, éves tapasztalattal rendelkező, executive coach és szervezetfejlesztési tanácsadóaz LCA képzési programját úgy állította össze, hogy az abban részt vevő, üzleti idegen nyelvben is jártas nyelvtanárok, illetve nyelviskola vezetők a megoldásfókuszú coaching irányzatainak széles palettáját ismerjék meg. A pozitív pszichológiára támaszkodó John Whitmore-féle GROW modell, az Appreciative Inquiry, a brief coaching és az ackiótanulás mind a program részei voltak.

Az oktatók egy-egy szakterület specialistái voltak: Bölcskei Mónika, az akciótanulással történő csoportos fejlesztés hazai akkreditált mestere, akinek szakmai életcélja az élethosszig tartó tanítás-tanulás maximalizálása és támogatása; Valek Irén, aki a problémamegoldás helyett a megoldásépítésre fókuszáló brief coach képesítését az elsők között szerezte meg Magyarországon, valamint Törökné Nagy Krisztina, aki a nyelvi coaching oktatásának élen járó képviselője hazánkban.

„A nagyrészt gyakorlatorientált képzésen gyorsan és hatékonyan ismerkedtünk meg a coaching alapelveivel, hátterével, mai piaci helyzetével és praktikus ötleteket, módszereket hallhattunk a nyelvi coaching folyamatával kapcsolatban.
Az előadók különböző megközelítésből mutatta be nekünk a coaching módszereit, megismerkedhettünk a pozitív pszichológia nézeteivel, és egy önismereti modul keretében saját egyéniségünket is tudatosan vizsgáltuk. Az utóbbiak nagyon hasznosak bárkinek, aki emberekkel foglalkozik, de mindennapi kapcsolataikban is profitálhatunk belőle. A képzés során sok gyakorlási lehetőséget kapunk, természetesen az előadók hasznos, építő és javító segítségének kíséretében.”
Dr. Takácsné Ócsai Ágnes – kvalifikált német nyelvi coach

A 108 órás, 50 óra gyakorlatot magába foglaló képzés megismertette a résztvevőkkel a nyelvi coaching alapelveit és folyamatát, valamint inspiráló csapatmunkában rengeteg lehetőséget adott a Nemzetközi Coach Szövetség által elfogadott coach kompetenciák elsajátítására.

„A Language Coach Academy tanfolyama jól szervezett, magas színvonalú oktatást biztosított számomra. Megkapó, hiteles személyiségű oktatóim szakmailag felkészültek, rendkívüli szakértelemről tettek tanúbizonyságot.
A kvalifikált nyelvi coach képzés számomra új távlatokat nyitott meg, új szemléletet alakított ki bennem. Korábbi tapasztalataimat strukturálta, tudatosabbá tett, gazdag eszközkészletet adott a kezembe.
A képzés elején én úgy fogalmaztam, hogy számomra a coaching afféle kenuzás, ahol többen dolgozunk együtt. A tanfolyam végén azt mondom, hogy mindenki nagyon jól húzta a lapátot a hajóban, beértünk a célba és együtt nyertünk, képzők és képzettek.”
Szalai Borbála, kvalifikált francia, spanyol nyelvi coach

Tanfolyamzáró sikeres vizsgájuk után a frissen végzett, kvalifikált nyelvi coachok most úgy lépnek piacra, hogy szaktudásukkal naprakész nyelvképzési szolgáltatást nyújtanak a coaching kultúrát egyre szélesebb körben befogadó állami, diplomáciai és versenyszféra szereplőinek, legyen szó rövid határidős idegen nyelvi bemutatkozóra, prezentációra, tárgyalásra, protokollrendezvényre, vagy egyéb vállalati eseményre felkészítésről. Nívós felkészülésük és elhivatottságuk a garancia arra, hogy a nyelvi coachinggal új távlatokat nyitnak az idegen nyelv tanulásában.

Törökné Nagy Krisztina

Lépj velünk kapcsolatba!