Házastárs kontra szerető, hűség kontra megcsalás – Gondolatok az igényekről, döntésekről és a megoldásokról

Mira Kirshenbaum: Amikor a hűségesek hűtlenkednek – Hogyan lehet két ember közt választani?
Budapest, Geopen Könyvkiadó, 2009.

Mira Kirshenbaum pszichológus kötete hosszú terápiás múlt esettanulmányain keresztül mutatja be a life-coachingban – és persze minden coachingban – oly gyakran előforduló esetet: azt a helyzetet, amikor egy régóta fennálló házasság, kapcsolat hirtelen szerelmi háromszöggé alakul.

Az érzelmek megszületnek, elmúlnak, elfelejtődnek vagy épp fellobbannak, fejlődésük egy hullámzó folyamat. A hétköznapok és a mindennapi gondok, a családi és munkahelyi konfliktusok vagy épp a gyereknevelés problémái, feladatai ritkán kedveznek a romantikának és az emberi kapcsolatoknak. Az érzelmek hullámzása mindenki által tapasztalt, mégsem elfogadott tény. Divatos ma álarcot viselni: az állandó boldogság és egészség, szépség és gondtalanság álarcát, vagy épp a megszokássá vált keseregés és panaszkodás keserű maszkját.

Az egyéni igényekkel és az elvárásokkal azonban más a helyzet: senki sem álcázza elvárásait. Az egyén igényeinek teljesülése a legmagasabb társadalmi elfogadottságnak örvend. Mindenki önmegvalósít és mindenki egyéniség, s aki nem így tesz, hanem bizonyos szempontokat követve alárendeli életét másokénak (gyermekvállalás, nagycsalád, a férj vállalkozása stb.) az önmegvalósítás hívei sajnálják és akár le is nézik.

Az egyensúlytalanság – az érzelmek és igények vállalása, a felelősség és az érzelmi hullámázások – világában könnyedén lobban fel a szerelem szikrája, hiszen a „szeretve lenni”- érzés alapvető emberi szükséglet. S a legkonzervatívabb nézeteket valló emberrel is egy pillanat alatt fordul elő, hogy a meglevő házasság, kapcsolat mellett szeretővé válik. A meglepetés első hulláma után az értetlenkedés, a tagadás, majd énvédő mechanizmusok sora lép működésbe. Azután ismét jön a találkozás, és mindent elsöpör az érzelmek hulláma.

A life-coach általában ezen a ponton kerül a történetbe. A véletlen helyzet gyakran olyan erkölcsi önellentmondásba hozza a hűtlenkedőt, mely az komoly elakadást jelent számára. Vajon hol lehet megfogni a dolgok lényegét? Hogyan lehet feloldani az ellentmondásokat? Ki lehet-e lépni sérülések nélkül a helyzetből?

„Mira Kirshenbaum pszichiáter szerint a szerelmi háromszög megszüntetésében nemcsak azt kell megvizsgálni, milyen lenne az élet egyik vagy másik partnerrel, hanem az érintett legbelső érzelmeit és alapvető értékrendjét is.” (1)

Az írónő az egyes fejezeteket konkrét élethelyzetekkel, esettanulmányokkal illusztrálja. A legfontosabb pontból indulva, az egyéni okok, igények, prioritások és félelmek feltárásától kezdve eljut a célig. Az önmagunknak adott válasz megtalálásáig: „Mire vágyom igazán? Mi adja a boldogságot? Mi áll legközelebb a szívemhez? Milyen ember szeretnél lenni?”

A life-coach munkáját a készen kapott kérdés-katalógus és a pontosan leírt eszközök is segíthetik. Az írónő összefoglalja az igazán jó kapcsolat öt ismérvét, melyet akkor is érdemes elolvasni, ha valaki nem szeretne life-coaching területen dolgozni.

Kifejezetten tetszett a kötetben, hogy a szerző nem elégszik meg az ügyfélnek, az egyénnek adott válasz megtalálásával. A konfliktus megoldását ugyanis továbbviszi, s eszközöket és támogatást ad a szerelmi háromszög felbontása után így vagy úgy sérült felek „gyógyítására”. Részletesen kitér a családban élő gyermekek válás során elszenvedett érzelmi válságára és annak kezelésére, de a szeretővel történő szakítás mikéntjére is. Az esettanulmányok és a praktikus tanácsok gyakorlati haszonnal bírhatnak.

Úgy gondolom, hogy a kötet – főként a gazdag esettanulmány-gyűjtemény és a kiváló kérdéssorok miatt – hasznos egyestés olvasmány.

Örvényesi Rita

Irodalom

Szabad Föld Online, Balázs Éva, 2009. Forrás: http://www.szabadfold.hu/csaladotthon/lelki_bajok/amikor_a_husegesek_hutlenkednek_5.

Mira Kirshenbaum: Amikor a hűségesek hűtlenkednek – Hogyan lehet két ember közt választani? Budapest, Geopen Könyvkiadó, 2009.

Lépj velünk kapcsolatba!