10643370_906342156047152_688109993_n.jpg

Mit tegyél, hogy jól legyél?

Táplálkozási és életmódtanácsok tartós lehangoltság ellen

Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy a rosszkedv egyik legjobb ellenszere, ha kicsit jobban odafigyelsz magadra, testedre, lelkedre. Mindenkit jobb kedvre derít egy-egy jó program vagy finom étel. De mit tegyünk, ha lehangoltságunk tartósnak bizonyul, és már nem segítenek ezek az óvintézkedések? Szerencsére ma már sok-sok szakember, sokféle megközelítésből foglalkozik a témával,  így könnyen  találhatunk  segítséget,  de magunk  is  sokat  tehetünk,  és  tennünk  is  kell kedélyállapotunk javulásáért. Több fronton védekezhetünk a depresszió ellen, melyek közül kiemelten  fontos  a  táplálkozás,  az életmód  tudatosabbá  tétele.  Az  alábbi  egyszerű  tippeket bevezetve Te is tapasztalni fogod a javulást.

  1. A zöld ételek, ezeken belül pedig kifejezetten a Spirulina alga javítja a kedélyállapotot. A Spirulina extrém magas mikrotápanyag-tartalma kiválóan energetizálja a kimerült idegrendszert. Az  összes  B-vitamint  és  a  megfelelő agyműködéshez  szükséges  ásványi anyagokat  is  tartalmazza.  Por  alakban  beszerezhető  az  összes nagyobb  gyógynövény boltban, fogyasztását friss gyümölcs- vagy zöldséglébe keverve, reggelire ajánlom.10643370_906342156047152_688109993_n.jpg
  2. Több gyógynövény bír kedélyjavító hatással, de ezek közül a depresszió kezelésében első helyen az orbáncfű áll. Ez a növény növeli szerotonin-szintünket, mely mutató közvetlenül felelős hangulatunk alakulásáért. Az orbáncfű alkalmazásáról tudni kell, hogy hosszú távon hat, legalább 15 napos szedése után fejti ki hatását. Fogyasztható főzetként („teaként”) is, de ma már kapható tabletta, tinktúra és egyéb egyszerűen bevihető formákban is, így mindenki találhat számára szimpatikus megoldást.
  3. A Ginkgo biloba, vagyis páfrányfenyő javítja az agyi keringést, és növeli az agyban a szerotonin receptorok felületét, tehát ez a növény is jelentős hangulatjavító hatással bír.
  4. Több tanulmány szerint a telítetlen zsírsavak, ezen belül is az Omega-3 zsírsavak bevitele szignifikánsan enyhíti a depressziós tüneteket. Omega-3 szükségletünket (felnőttek esetében 2000 mg/nap) fedezhetjük különböző halak (például hering, tonhal, lazac) és növényi olajok (különösen a repce-, lenmag- és dióolaj) bevitelével. Fogyasszunk ezekből többet, mint eddig, és a hatás nem marad el.
  5. Táplálkozzunk rendszeresen és kiegyensúlyozottan, azaz kövessük a „többször keveset” elvét. Azon túl, hogy ezzel a módszerrel javíthatjuk anyagcserénket, változatosabb táplálkozást is biztosítunk magunk számára, így nagyobb eséllyel visszük be szervezetünkbe az idegrendszerünk számára fontos tápanyagokat.
  6. Kerüld a kávét, az alkoholt, a drogokat és a nikotint, mert izgatják a szervezetet, növelik a vérnyomást és felesleges terhelést jelentenek az idegrendszer számára. Az alkohol és a drogok csökkentik a szerotonin szintet, illetve blokkolják a szerotonin érzékelő receptorokat is, ezzel a kezdeti euforizáló hatásuk után depresszióba taszítva használójukat.
  7. A mozgás növeli az endorfin- és a szerotonin szintet is, tehát igazi „boldogságbombaként” hat a szervezetre. Találj egy mozgásformát, amiben kedvedet leled, iktasd be mindennapjaidba, és nem csak a kedved lesz jobb, de önbecsülésed is nő majd.
  8. A légzés közvetlen, azonnali hatással van az idegrendszerre. Ez a hatás lehet pozitív és negatív is, ezért fontos, hogy megtanuljunk tudatosan lélegezni. Pusztán a belégzés, illetve a kilégzés időtartamának szabályozásával képesek vagyunk megnyugtatni vagy élénkíteni magunkat. A hosszan tartó,  mély belégzés  a szimpatikus  idegrendszer  révén  serkenti a vérnyomást, a szívritmust, a szexuális vágyat, míg a hosszan tartó, lassú kilégzés nyugtató hatású. Az utóbbi esetben a paraszimpatikus idegrendszer közvetítésével csökken a vérnyomás, lassul a pulzus és mérséklődik a szexuális késztetés. Egyszerű módszer a következő: ha serkenteni kívánjuk szervezetünk működését, 15-ig számolva lassan lélegezzünk be, 10-ig tartsuk vissza a levegőt, majd 5-ig számolva viszonylag gyorsan lélegezzünk ki. Ha viszont feszültek vagyunk és meg szeretnénk nyugodni, akkor fordított legyen az ütemezés: gyors belégzés (5), légzésszünet (10), majd lassú kilégzés (15). Felkelés után gyakorold a serkentő légzést 10 percig, lefekvés előtt pedig a nyugtató verziót alkalmazd, szintén 10 percig.

Keresztes Anikó

Lépj velünk kapcsolatba!