Magyarországi Coach Szervezetek Szövetsége

A Magyarországi Coach-szervezetek Szövetségének felhívása

Kedves Kolléga,

Talán hallottad már valamilyen fórumon, hogy egy Társaság védjegybejelentés iránti kérelmet adott be az alábbi kifejezésekre:

Női kommunikáció
Női vezetés

Mellékeljük azt a listát is, amelyre a bejelentést kiterjeszteni kívánják. Mivel ezek a kifejezések széles körben használatosak, semmiképpen nem lenne elfogadható, ha a szóvédjegyet a jelenlegi formájában megkaphatnák, hiszen akkor holnaptól bárki bármilyen kifejezést levédhet és kizárólagosan használhat, illetve ezeket a kifejezéseket nem lehet használni.

Mert ha bejegyzik, akkor sok minden más mellett például Női vezetés, vagy Női kommunikáció bármi (tréning, coaching, workshop) nem tartható, és pl. Női kommunkáció, Női vezetés konferencia sem. 

Nem zárjuk ki, hogy a védjegy ilyenmódú beadása tévedés vagy félreértés eredménye, de mivel a Hivatal befogadta, jelenleg nincs más megoldás, mint felszólalni ez ellen a konkrét bejegyzési kérelem ellen.

Jogi segítséget kértünk az ügyben, amelyre a következő válasz érkezett:

„Jelenleg meghirdetés alatt áll a védjegy április 12. óta és 90 napig lehet felszólalást, észrevételt beadni a Hivatalhoz. Ezt bárki megteheti, akár magánszemély, akár szervezet, online ügyintézési felületen is. Azért szólalhat fel bárki, mert objektív elutasításra okot adó körülményről van szó, mert a megjelölés „leíró jellege” miatt a Hivatalnak el kellene utasítani ezt a megjelölést. A Hivatal egyébként a leíró jelleg miatt nyilatkozattételre hívta fel a bejelentőt, hogy igazolja, hogy a megjelölés használata során már megszerezte a szükséges megkülönböztető jelleget. Vannak ún. jóhírnevű védjegyek, ott igazolni kell, hogy a fogyasztók egy bizonyos termékre, szolgáltatásra asszociálnak, ez is egy hasonló dolog, igazolni kell, hogy a fogyasztók már ismerik ezt a megjelölést és abban a kontextusban, amit a bejelentő állít. Ezt a bejelentők meg is tették és úgy néz ki, hogy sikerrel, mert valószínűleg át fog menni a bejelentés. Igazolták, hogy ezekkel a megjelölésekkel szerveznek tanfolyamokat, azokon hányan vettek részt, hol hirdettek, mennyi pénzt költöttek hirdetésre, marketingre, stb., tehát bizonyították, hogy az adott fogyasztói körben (nők???) az ő termékük/szolgáltatásuk széles körben ismert. Még a szűkítést sem kérték az áruosztályon belül, tehát azokon belül mindenre vonatkozik a bejelentés egyelőre, ld. alább.”

Ennek alapján a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetségének elnöksége a Tagszervezeteit, valamint azok tagságát ill. a még érintett más szakmák képviselőit – kéri, hogy szólaljanak fel a bejegyzés ellen. Nem titkolt szándék, hogy a beadványt elbírálók is megértsék, nincs rendben, ha az így megfogalmazott védjegy kérelmet pozitívan bírálják el.

Ennek módja a következő:

·       Az észrevételhez az űrlapot (M029) mindenképp a Szabadalmi hivatal (a www.sztnh.gov.hu ) oldaláról kell letölteni.

·       a beadást megteheted postán, akkor mindent ki kell nyomtatni és aláírva beküldeni a következő címre:

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 1081 Budapest,  II. János Pál pápa tér 7.

·       vagy beadhatod online www.sztnh.gov.hu oldalon

·       Az egyesületed vezetése kiküld 2 db minta levelet, mivel mindkét kifejezéshez külön beadványt kell benyújtani. Ezeket a leveleket saját gondolataiddal ill. a témához kapcsolódóan a szervezeted, céged vagy saját tapasztalataidról, munkásságodról pár mondattal egészítsd ki és majd indoklási mellékletként  úgy csatold be.

·       Menj fel a   https://ugyintezes.sztnh.gov.hu/eBej2/sugo#1.1 oldalra és válaszd ki az M029-es nyomtatványt.      Az egyesületi tájékoztató levelélben küldünk 2 db kitöltött formanyomtatvány mintát is, lényeg, hogy mindkét szóvédjegy kérelemnek más az ügyszáma, a mintáról kell lemásolni azt.

A beadványnak költsége nincs!

Határidő: javasoljuk, hogy július 5-ig tegyük meg a bejelentéseket, bár a végső határidő július 10.

Kérünk küldd tovább a levelet olyan kollégáknak és ismerősöknek is, aki érintett lehet a témában!

Mivel a Hivataltól valószínűleg visszajelzést nem fogunk kapni, kérünk, hogy ha megtetted a bejelentést, a coachszovetseg.titkar@gmail.com címre  küldj egy emailt, hogy nagyságrendileg fogalmunk legyen, hány beadvány mehetett be.

Együttműködéseteket köszönönjük!

a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége Elnöksége nevében
Dobos Elvira elnök és Baska Judit általános alelnök

Ha MCSZ – tag vagy, a nyomtatványokat, mintadokumentumokat kérd egyesületed vezetőségétől.

Lépj velünk kapcsolatba!