Új jószolgálati kezdeményezés: coachok és szupervizorok támogatják a pedagógusokat

A kezdeményezés 2023. február 9-én indult, amikor Cservenyák Tamás felhívást tett közzé a LinkedIn-en és a Facebook-on. Azóta 16 coach-képző intézmény támogatja a kezdeményezést, és száznál is több egyéni szakember kínált fel egyéni vagy team-coaching folyamatot pro bono.

„Egyre több tanártól és iskolai tantestülettől érkezik kétségbeesett segélykiáltás. Sokakat bénít a cselekvésben a félelem, a reménytelenség és a tehetetlenség érzése. Itt az ideje, hogy akár egyéneket akár tanári közösségeket támogassunk a rájuk nehezedő nyomás kezelésében, továbbá a személyes vagy csapatszintű céljaik megfogalmazásában és elérésében.” – Fogalmaz Tamás, majd így folytatja:

„Akikkel nem ismerjük egymást személyesen, azoknak írom, hogy 2010 és 2014 között aktívan dolgoztam a hazai coach szakmai közösség építésén (azóta más prioritásokra fókuszáltam, de természetesen figyelemmel kísértem a dolgok alakulását). A mi hivatásunkban már hagyománya van a nehéz helyzetben lévők támogatásának. 2012-ben az akkor felszámolt MALÉV volt dolgozói számára szerveztünk ingyenes karriercoaching projektet a váltás segítésére. Azóta a szakmai közösség minden évben non-profit szervezetek tucatjainak biztosít pro-bono coachingot.

Én a magam részéről már elkezdtem társadalmi munkában, egyéni szinten konzultálni pedagógusokkal, valamint egy vidéki általános iskola tantestületénél team coaching keretei közt facilitáltam a közös gondolkodást, helyzetértékelést, célkitűzést és cselekvési terv készítést. Ha van benned motiváció kollégákkal összefogva kidolgozni és megvalósítani egy efféle pro-bono, egyéni és team coaching projektet országos szinten, vedd fel velem a kapcsolatot privátban! Amennyiben résztvevő coachként csatlakoznál, jelezheted erre vonatkozó szándékodat, támogatásodat akár itt és most is, de a későbbiekben közvetlenül is kommunikálhatod majd a szervezők felé.

Vessük be a coaching erejét közösen egy fontos ügy érdekében! Mutassuk meg, hogy milyen társadalmi haszna van annak, hogy már viszonylag sokan vettek részt coach képzéseken az országban!

Kérlek segítsd a felhívás terjesztését egy megosztással vagy üzenetben továbbítással olyan kollégáknak, akik számára releváns lehet!”

A Magyar Coachszemle az egyetlen magyar nyelvű és független coaching szakfolyóirat a Kiadó Magyar Coach Egyesület alapszabályával összhangban támogatja a kezdeményezést, mert az közéleti, ám politikamentes támogató mozgalom.

„A kezdeményezés közéleti jellegű, de teljesen politika-független. A támogatás célja az, hogy az egyének és a csapatok tudatossági szintjét és felelősségvállalását fokozzuk: a helyzetértékelésben, a célkitűzésben, az akciótervezésben és a megvalósításban segítse őket. Nem cél a szándék befolyásolása: sem az, hogy a pedagógusok az egészségüket kockáztatva kitartsanak, sem az, hogy távozzanak a pályáról. Ugyanígy nem buzdítunk pedagógus közösségeket semmire, abban támogatjuk őket, hogy végiggondolják a szituációt és a saját céljaikat, mozgásterüket, majd ezt cselekvésbe fordítsák, akármi is legyen a cél és a cselekvés. Ez a coaching szellemiségével szinkronban van.” – írja Tamás.

További információk, illetve a programhoz való csatlakozási lehetőség itt érhető el.

Lépj velünk kapcsolatba!