Gaál Zita: Hogyan járulhat hozzá a hála egyensúlyom megtartásához?

„Amikor értékeljük az életünkben a jót, több van belőle. Ez a legfontosabb örökség, amelyet tovább szolgálhatunk, a megbecsülés öröksége.” Dr. Tal Ben-Shahar

Az író-olvasó találkozó alkalmából zsúfolásig megtelt a terem. Jórészt idősebb emberek hallgatták a népszerű író lebilincselő, élettel teli történeteit. A sztorik leginkább arra inspiráltak minket, hogy őrizzük életünkben a játékosságot és merjünk kísérletezni a nem szokványos, új dolgokkal az életünkben. 

Az író hölgy kíváncsian figyeli az embereket, ahogy éli az életét. Éberen van jelen utcán, villamoson, vonaton, a HÉV-en, a vagy éppen a színház ruhatáránál sorban állás közben. Beszélgetést, kapcsolódást kezdeményez az emberekkel. Lélekkel teli történetté varázsolja őket, majd egy szálra fűzi fel őket könyveiben. Kifejezte végtelen háláját a közönségének, az olvasóinak. Az embereknek, akik inspirációt adnak az írásaihoz. Hálával gondol magára is, hogy kellően érzékeny, hogy mindezt észrevegye és át tudja adni másoknak is. 

A programon olyannyira sokan voltunk, hogy nekem is csak nagy sokára szabadult fel egy szék, mire le tudtam ülni. Közvetlenül mellettem egy hölgy pedig a földön ült összekucorodva. Elmélyülten hallgatta a magával ragadó előadást. Néha tekintetünk összeért és a humoros csattanóknál összemosolyogtunk. Őszi levélmintás, kissé kopott ruhája, viseltes retikülje, arcának barázdái, ráncai arról árulkodtak, hogy bizony sokszor járja az élet nehezebb útszakaszait. Felajánlottam neki, hogy átadom a helyemet. Szabadkozott, hogy elég számára, ha csak hallja az előadót. Lelkesen feljegyzetelt egy-egy gondolatot gyűrött jegyzetfüzetébe. Egészen meglepően néhány kulcsszót szárított falevelekre írt.

A találkozó végén hozzám fordult és kifejezte háláját, hogy mennyire figyelmes voltam vele. Ilyet ritkán tapasztal az életében. Megkérdezte, feltehet-e nekem néhány kérdést. Meglepően mély dolgokról érdeklődött. Ilyen lelki bemelegítettség után nem éreztem tolakodónak a kérdéseit. Sokkal inkább a mélyről jövő kíváncsiságot éreztem benne. Pár perc után megkérdezte, hogy megoszthatja-e velem, mit gondol rólam. 

A noteszéből előhúzott egy újabb, sárga, préselt falevelet. Ráírt valamit és átadta. „Napfény Lány”. Ez állt rajta. Ahogy megpillantottam kézírását, a könnyfátyoltól már nem is láttam. Megöleltük egymást. A hála könnyei és ölelése volt ez. 

Amiről az író mesélt pár perccel azelőtt, az közöttünk is létrejött. Az összehangoltság, a kapcsolódás egy számomra ismeretlen emberrel, akinek fényesnek éreztem a lelkét. 

Megérintett az ismeretlen hölgy visszajelzése, megköszöntem neki a szívemben is. Ahogy ívek mentén, fentekkel és lentekkel élem az életemet, az érzelmi paletta sokféle árnyalatát átélem. Életörömöt, derűt, büszkeséget, hálát és olykor szomorúságot, fájdalmat, kihívásokat is. Jó érzés volt tudatosítani, hogy a belső napfényem átsugárzik minden nehézség ellenére is.  Fejlesztő szakemberként, coachként is fontos számomra, hogy törekedjek a harmóniára, az egyensúlyra, több pozitivitás megélésére: ha nagyobb stresszt élek át az életemben, gyorsabban regenerálódjak és visszakerüljek a középpontomba. Ehhez a hála átélésének nagy szerepe van az életemben.

Coaching ügyfeleimnél akkor érzem leginkább hasznosnak a hálával kapcsolatos munkát, ha azt érzékelem, hogy az életében túlságosan a nehézségekre, a hiányra fókuszál a kliens.  Ilyenkor egy-egy kérdéssel, utánkövető feladattal invitálhatom az ügyfelemet arra, hogy érezze át, amiért hálás lehet az életében. Mi teszi számára kihívássá, hogy nagyobb megelégedettséggel tekintsen az életére? Mi teheti számára könnyedebbé a hála megélését?

A hála jótékony hatásairól szóló kutatások mára egy hegyet is kitennének. A következőket emelem ki:

  • A hála pozitív növekedési és jólléti spirált indít el az életünkben. (Emmons és McCullough)
  • Amikor tudatosítjuk az életünk jó dolgait, jobban érezzük magunkat a bőrünkben. 
  • Fogékonyabbá válunk a pozitív élményekre. 
  • Amikor hála járja át a szívünket, nagyra értékeljük az élet apró örömeit. (Watkins, 2003)
  • Ahelyett, hogy folyamatosan arra összpontosítanánk, amink nincs, megtanulunk arra koncentrálni, amink van. (Kini et al., 2016)
  • Ez a pozitív minőség erősíti a szociális kapcsolatainkat, növeli értékesség érzetünket, csökkenti és enyhíti a toxikus érzelmeket. (Emmons, 2010)
  • A rendszeres hálagyakorló emberek gyakrabban élnek át pozitív érzelmeket, jobban alszanak, több együttérzést mutatnak mások iránt, mérsékeli a múltbéli dolgokon való rágódást, és erősebb immunfunkciókat mutatnak. (Allen, 2018)
  • 2000-ben a hálagyakorlatok jentőségét egy kutatás során három csoportban végezték. Egy csoportban 10 héten át semleges élményekről vezettek naplót a résztvevők. Egy másik csoportban a negatív eseményekről, bosszúságokról írtak feljegyzéseket ugyanennyi ideig. A harmadik csoport résztvevői pedig olyan élményeket rögzítettek napló formájában, amelyek kiváltották a hála érzését. Akik a hálához kapcsolódva jegyzeteltek, elégedettebbek voltak életükkel, többet edzették testüket, optimistábban tekintettek a jövőbe és kevesebb betegség tünetről számoltak be.

Miért is lehetünk hálásak?

Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterepauta úgy fogalmaz, hogy három szinten tudunk hálásak lenni az életünkben. Elsőként a jó dolgokért az életünkben. A második szinten a kellemetlen, fájdalmas tapasztalásokért. Azokért is, amelyek konfliktushoz vezetnek, amelyek „metszenek és alakítanak” bennünket. A harmadik szinten hálásak lehetünk „pusztán a létezés okán”, csodákkal és fájdalmakkal együtt élhetjük az életünket. 

Mélyen hiszem, hogy a hála a szívünk mély rétegeiből fakad. A tudományos kutatások azt is hangsúlyozzák, hogy gyakorlatokkal is elősegíthetjük a hála a megélését és jótékony hatásait. Milyen hálagyakorlatok járulhatnak hozzá jóllétünkhöz? Én ezeket alkalmaztam már a saját jóllétem érdekében.

Reggeli hálagyakorlat 

A reggeli rutinunk részeként átgondolhatjuk miért lehetünk hálásak. Ezt én a kislányommal gyakorlom reggelente miközben csendes utcákon gyalog elérünk az iskolába. Átbeszélünk dolgokat, amiért hálásak lehetünk. Egészen apró dolgokat is vagy az olyan különleges, ritka momentumokat, mint amikor az utca végén, a kora reggeli órában egyszer feltűnt egy szivárvány. 

Esti hálagyakorlat és hálanapló vezetés

Az esti órákban talán picit több időnk van át is érezni, hogy miért lehetünk aznap hálásak. Mélyen a szívünkbe lélegzünk és átitatjuk a szívünket a hála érzésével.  Felidézhetjük az aznapi pozitív élményeket, embereket, eseményeket, amikhez és akikhez a hála kötődik. 

A naplóban feljegyezhetjük azt a 3-5 vagy akár több dolgot, amiért hálásak lehetünk aznap. Ez még az esti elalvásunkat is támogathatja. Fokozhatja, hogy megbecsüljük azokat a dolgokat, amiket egyébként természetesnek veszünk az életben. 

Egyszer vendégeket vártam egy karácsonyi ebédre. Az alapanyagokat készítettem elő, amikor – utólag megtudtuk, hogy csőtörés miatt – elzárták a vizet. Egyszer csak nem volt tiszta vizünk az egész utcában. El kellett mennünk ásványvízért, hogy boldogulni tudjak az ebédkészítéssel. Aznap a tiszta víz is bekerült a hálagyakorlatomba. Azóta is többször gondolok rá, mekkora kincs ez.

Hála meditáció

A meditáció egy olyan formáját alkalmazom ilyenkor, amikor a fő fókuszomban az áll, hogy szeretettel, elfogadással fordulok saját magam felé, a szeretteim, a barátaim, a tágabb ismeretségi köröm, partnereim, ügyfeleim és ismeretlen emberek felé is. Ez a meditáció a valódi, mélyről jövő érzelmek kiterjesztéséről szól akár olyan emberek felé is, akikhez egyébként nem kapcsolódok. Ez igazán átmelegíthet és megtapasztalhatom az összekötöttség felemelő hatásait.

Hála fa

Gyerekekkel jó gyakorlat lehet, ha rajzolunk egy fát. A levelekbe beírhatjuk mindazokat a dolgokat, amelyeket meg tudunk köszönni a szívünkben. Kutatások aláhúzzák, hogy azok a gyerekek, akik gyakrabban élik át a hála érzését, pozitívabban viszonyulnak a családjukhoz és az iskolához is. 

Hála doboz

Egy dobozban kis papírokra írva összegyűjthetjük miért érzünk hálát. Akár a család valamennyi tagja részt vehet ebben. Később vagy egy-egy nehezebb pillanatban jó érzés lehet visszaemlékezni mindarra, amit értékelhetünk az életünkben.

Hála séta 

A természetben, erdőben, réten sétálva jelen lehetünk tudatos, éber jelenléttel. Megfigyelhetünk a környezetünkben olyan apró részleteket, amelyek mellett a mindennapi rohanásban elmegyünk. A természet adta szépségekre irányíthatjuk a figyelmünket: egy fa formájára, egy levél erezetére, egy virágszirom bársonyosságára, a moha puha, finom tapintására, üde zöldjére…

Hála kő

Egy kőre, kavicsra rárajzolhatunk, festhetünk egy olyan szimbólumot, amelyet szemünk előtt hagyva emlékeztethet minket, hogy kifejezhetjük hálánkat. Természetesen választhatunk magunknak egy más tárgyat vagy akár laptopunk, telefonunk kijelzőjén is hagyhatunk magunknak a hála gyakorlatra invitáló emlékeztetőt. 

Hála levél

Az emberi kapcsolatainknak pozitív töltést adhat, ha egy-egy kézzel írt levélben, kedves hangvételű üzenetben mondjuk el valakinek miért érzünk hálát iránta.  Megfigyelhetjük, hogyan hat ez a kedves cselekedetünk a másikra és ez hogyan hat vissza ránk. Szofoklész úgy fogalmaz, hogy „a kedvességből kedvesség születik”.  Továbbá a hála emeli a szerotonin szintet. Ennek a hormonnak a jótékony hatását egy ilyen gesztus során is megtapasztalhatjuk. 

A hála új fényt és értékességet tesz azokra a dolgokra, amelyeket természetesnek veszünk. Újból csodával tekinthetünk arra, ami az életünk része. Egészen kicsi dolgok is kiválthatják belőlünk ezt az érzelmet. 

Az utazás, Nagy Panda és Kicsi Sárkány című könyvben így beszélget a háláról a két főszereplő:

„- Sosem hittem volna, hogy ilyen hálás leszek egy kis harapni – és innivalóért – motyogta kicsi Sárkány, és egy újabb bogyócskát tömött a szájába.

  • Mókás – jegyezte meg Nagy Panda – , hogy olykor, ha friss szemmel tekintünk rájuk, a legegyszerűbb dolgok tehetnek a legboldogabbá.” 

Én magam is, soha nem gondoltam volna, hogy egyszer egy száraz falevélre írt szóért ilyen mértékben átjárja a szívem a hála. És ez a számomra aranyló színű, meleg fényű csodálatos érzelem ilyen jelentősen járul hozzá egyensúlyomhoz nap mint nap. 

Irodalom:

Dr. Buda László: Úton a neurózistól a lelki egyensúlyig In: Gutman Bea „szerk.” Mit tehetünk magunkért? A Nyitott Akadémia válogatott előadásai belső erőforrásainkról Kulcslyuk Kiadó 2022. 185-204.
James Norbury: Az utazás – Nagy Panda és Kicsi Sárkány, Ford: Laik Eszter. Budapest, 21. Század Kiadó, 2022. 95. oldal
Christina R. Wilson PhD: 14 Benefits of Gratitude
https://positivepsychology.com/benefits-of-gratitude/ (Letöltés időpontja: 2022. november 26.)
Joshua Brown – Joel Wong: How  Gratitude Changes You and Your Brain
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_gratitude_changes_you_and_your_brain (Letöltés időpontja: 2022. november 26.)
Megan Shupe: The Relationship Between Simple Pleasures and Trait Gratitude
https://dc.ewu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1227&context=theses(Letöltés időpontja: 2022. november 27.)
The Science of Gratitude White paper prepared for the John Templeton Foundation by the Greater Good Science Center at UC Berkeley
https://www.templeton.org/wpcontent/uploads/2018/05/Gratitude_whitepaper_fnl.pdf (Letöltés időpontja: 2022. november 22.)

Lépj velünk kapcsolatba!