A kapcsolódás ereje

Az elmúlt időszakban gyakran került szóba az elszigetelődés témája, sokan hiányolták a személyes kapcsolatokat. Az újranyitás szükségszerűen magával hozza az újrakapcsolódást is.
Mivel az utóbbi két évben ezt a készséget kevésbé tudatosan használtuk, célszerű lehet áttekinteni, miként töltekezhetünk a saját belső erőnkkel való kapcsolódásból?

Két példa

Bevezetésként nézzünk két példát a sportból, a pekingi téli olimpiai játékokról: mindkét sportoló fiatal lány, mindketten az aranyérem küszöbén álltak. Egyikük, a német Katharina Althaus a női síugrásban nyert ezüstérmet a nagy sáncon, amit élete eddigi legnagyobb sikerének könyvelhetett el.

A másik sportoló a 4. helyezést kudarcként megélt orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva, a döntő kűr előtt nem bírta feldolgozni a rá nehezedő lelki nyomást. Önbizalmát alaposan aláásta a vele szemben megindított dopping vizsgálat és a pszichikai nyomás.

Kamila Valijeva a 2022-es téli olimpián6
Katherina Althaus7

Egyikük sem lett aranyérmes, – mégis teljesen más a két történet. Mi lehet a közös nevező az esetükben?

Én a saját, belső erejükkel való kapcsolódást tartom a döntő választópontnak: Katharina Althaus coachingot kapott annak érdekében(1), hogy kapcsolódni tudjon belső erőforrásaival, míg Kamila Valijevát trénerei a nehéz helyzetében támogatás nélkül magára hagyták, a teljesítmény-kényszert egyidejűleg fenntartva, ami csak növelte az amúgy is meglévő stresszt(2).

Számomra az első tanulság tehát az, hogy kifelé csak akkor számíthatunk kimagasló teljesítményre, ha előtte befelé kapcsolódni tudtunk a belső erőforrásainkhoz, amelyekből a döntő helyzetben erőt meríthetünk.

Ezt támasztotta alá Katharina Althaus nyilatkozata is, amely megtalálható a lenti linken. A Bild Magazinban(1) megjelent írás címe: az ezüstérmes síugró mentális trénere egy ló. A cikkben a versenyző ezt nyilatkozta: „azelőtt kész idegroncs voltam. Ez azonban a lóval töltött alkalmaknak köszönhetően idővel jelentősen javult.” A cikk kihangsúlyozza Katharina Althaus lelki erejét, aki a versenyben az egyre romló szélviszonyok közepette is hozni tudta a legjobb formáját és megemlíti, hogy a lovas coachingban célirányosan dolgoztak a magabiztosság témáján.

A lovas coaching hatásmechanizmusa

Mivel több évtizedes lovasmúlt után éppen tíz évvel ezelőtt kezdtem el lovas coachinggal vezetőfejlesztésben dolgozni, számomra nem meglepő a módszer eredményessége. A következőkben szeretném röviden bemutatni a saját modellemet, amely összecseng a síugrónő tapasztalataival.

A lovakkal való együttműködés amellett, hogy élményt nyújt, számos önismereti felismeréssel is szolgál. Adódhatnak olyan helyzetek, amikor minden gördülékenyen megy, szinte csak gondolni kell a lónak adandó segítségekre, máris végrehajtja azokat, de az is előfordulhat, hogy nem megy át a szándékom. A kétféle kimeneteli lehetőség felkínálja azt a coach kérdést, hogy mi lehet az eltérés a belső hozzáállásomban? Ezt megválaszolva a modell négy alapelemét, a fókuszt, a megértést, a kiegyensúlyozottságot és a magabiztosságot azonosíthatom be.

Induljunk ki a fókuszból, hiszen bármilyen külső, vagy belső adat észrevételéhez az szükséges, hogy a jelen pillanatot megélve ráirányítsuk a figyelmünket. A lóval való együttműködés alapfeltétele a jelenlét, a szónak a coachingban használt értelmében. Lovas coaching esetén azonban nem csak a coach részéről elvárás, hogy az ügyfelére fókuszáljon, hanem itt hozzáadódik az a többlet, hogy az ügyfélnek is ki kell alakítania ugyanezt a ló irányába. Így tehát kétszeres fókuszról beszélhetünk, ami a coach dolgát is megkönnyíti, hiszen más szinten lehet dolgozni egy olyan ügyféllel, aki benne él a pillanatban. A lovak azt is megtanítják, mi történik, ha az ügyfél elveszíti a fókuszt: amint azt Bernd Osterhammel leírja a Lovas Suttogó Vezetőknek c. könyvében, ilyenkor eltűnik az együttműködésből a könnyedség és a harmónia (3), szétszórtság, – vagy a polaritás másik végén – túlterheltség jelenik meg. A tapasztalati tanulás nagyszerű lehetősége, hogy az ügyfél rögtön ki is próbálhatja, miként tudja ezeket a nemkívánatos hatásokat megszüntetni azáltal, hogy „egyszerűen csak” helyreállítja a jelenlétet és a fókuszt.

Amint ezek az előfeltételek adottak, megnyílik a lehetőség a megértésre. Ha az ügyfél az „itt és mostban” működik, akkor jobban tud figyelni a lóra, a kezdeti távolságtartás átalakul tisztelettel vegyes kíváncsisággá, amely lehetőséget ad a kísérletezésre, felfedezésre, tapasztalati tanulásra. A felismerések leszűrésének és az együttműködésnek ugyanakkor elengedhetetlen feltétele az értő figyelem, szintén nemcsak a coach részéről, hanem az ügyféltől a ló irányába is.

A sikerélmények hatására az ügyfél egyre könnyebben hangolódik rá a lóra, megéli a belső béke és tudatosság érzését, ami megnyugtatólag hat a lóra. A ló visszajelzései ugyanakkor nagyban segítik az ügyfelet, hogy eljusson a belső középpontjába, és onnan a Kathy Pike által is leírt hiteles énjéből (4), kiegyensúlyozottan működjön. Vagy, ahogyan Bernd Osterhammel fogalmaz (5): „a lovak azt tanítják: mindig kifejtesz valamilyen hatást, a kérdés csak az, hogy milyent.” Tehát a lovaktól egyaránt értékes visszajelzést kaphatunk arra nézve, hogy milyen működésmóddal (autentikus, vagy „false self”) cselekszünk, és arra is, hogy mennyire vagyunk ennek tudatában. Az így szerzett felismerések azután megteremtik a magabiztosság alapját.

Elérkeztünk tehát ahhoz a ponthoz, ami meghatározza, hogy a döntő pillanatban mennyire vagyunk képesek használni az erősségeinket, azaz „odatenni magunkat”. Ez a készség a magabiztosság, amelyet a lovak a velük való együttműködés minden egyes pillanatában fejlesztenek!

Magabiztosság versus önbizalom – lovakkal

A magabiztos szó jelentése: határozott, kétségek nélküli, a saját képességeiben, tudásában bízó személy (Forrás: lexiq.hu). A magabiztosság alapját tehát az a meggyőződés adja, hogy az illető tudja, hogy számíthat a saját erősségeire és tapasztalataira (mert azokat már kipróbálta.) Az angol confidence szó gyökere a latin fidere, azaz bízni ige, ami szépen kifejezi ezt a tudatosságot.

Az önbizalom fogalma azt tükrözi, hogy az egyén mennyire bizonyos a személyes ítéletében, képességeiben (Forrás: Wikipedia). Bár a magyar nyelvben a „bízni” szógyök itt is jelen van, de (az öreg lóról szóló vicc szóhasználatával élve) ez a fajta bizalom lehet vak (irreális), vagy akár vakmerő (túlzott) is, ha az illető nem megfelelően méri fel a saját képességeit. Az önbizalom tehát egyéni megérzést tükröz.

Lóval dolgozva az ügyfél ténylegesen ki is próbálja a saját működésmódját, így tehát közvetlenül magabiztosságra tesz szert, mivel már a gyakorlatból tudja, mi működött jól. Ez adja a biztos alapot az olyan váratlan helyzetekre is, ahol gyorsan, meggyőzően és hitelesen kell reagálnia. Ennek következménye lesz az a nyugalom és kiegyensúlyozottság, ami a saját belső erejével való kapcsolódás előfeltétele. A ló megtanít arra, hogy nem elég, ha „fejben ott vagyunk”, az is szükséges, hogy a hiteles énünkkel kapcsolódva, a belső középpontunk nyugalmából működjünk.

A lovas coaching különleges hatékonyságát tehát a belső erőforrásainkhoz való közvetlen kapcsolódás adja. Ennek megvalósulása pedig bőséges inspirációt nyújt arra, hogy a kihívásokat sikerélményként megélve hozzuk ki magunkból – és ügyfeleinkből – a legjobb teljesítményt.

Felhasznált irodalom:

(1): Melanie Haack, Frank Schneider: Silber-Springerin Althaus Ihre Mentaltrainerin ist ein Pferd https://www.bild.de/sport/olympia/olympia/olympia-2022-skispringerin-althaus-ihre-mentaltrainerin-ist-ein-pferd-79058612.bild.html Letöltés ideje: 2022.02.23.

(2): HVG.hu: Megdöbbent a NOB azon, ahogy Valijevával az edzője bánt: https://hvg.hu/elet/20220218_Kamila_Valijeva_Eteri_Tutberidze_edzesmodszerek Letöltés ideje: 2022.02.23.

(3): Bernd Osterhammel: Lovas Suttogó Vezetőknek. Ford.: Kovács Judit Erzsébet. Miskolc Z-Press Kiadó Kft. 2013

(4) Kathy Pike: Hope – From the Heart of Horses. New York. Skyhorse Publishing 2009.

(5) Bernd Osterhammel: Lovas Suttogó Vezetőknek. Ford.: Kovács Judit Erzsébet. Miskolc Z-Press Kiadó Kft. 2013, 73. oldal.

Képek forrása:

Kiemelt kép: Syposs Tímea: Professzor asszonyok.

(6) https://hvg.hu/sport/20220217_kamila_valijeva_mukorcsolya_tiszeker_agnes_pekingi_teli_olimpia Letöltés ideje: 2022. március 9.

(7) https://www.facebook.com/pgcallgaeu/ Letöltés ideje: 2022. március 9.

Lépj velünk kapcsolatba!