Változik az ICF Coaching oktatások akkreditációs struktúrája

Kérdés: Milyen oka van az ICF akkreditációs változásainak?

Válasz: Az ICF Coaching Oktatási Igazgatósága (ICF Coaching Education Board of Directors) 2020-ban elindított egy munkacsoportot, amely áttekintette és továbbfejlesztette az ICF jelenlegi akkreditációs folyamatát. A munkacsoport nemcsak az akkreditáció filozófiáját értékelte és képzelte újra, hanem a struktúrát, az irányelveket, a folyamatot is, ezzel közelítve a világ jelenlegi vezető akkreditációs gyakorlataihoz.

Kérdés: Mikor lép a frissített akkreditációs struktúra a jelenlegi modell helyébe?

Válasz: Az újragondolt struktúra 2022. január 1-jén lép életbe, amikortól minden akkreditációs jelentkezést az új struktúrához igazítanak. A jelenlegi modell szerinti akkreditációs jelentkezéseket 2022. január 7-ig fogadják el.

Kérdés: Miért változik az ICF Coach Képzés elnevezés ICF Coaching Oktatásra?

Válasz: Az Akkreditációs program munkacsoport, valamint más partnerek visszajelzése alapján, az ICF úgy gondolta, hogy a “képzés” szó nem annyira befogadó (inkluzív), mint az “oktatás”, amivel globálisan korlátozná magát, hogy elmagyarázza, mivel foglalkozik.

Kérdés: Mit jelentenek az új akkreditációs elnevezések a jelenlegi akkreditációm esetében?

Válasz: Az ICF Coaching Oktatás lecseréli mind az ACTP, mind az ACSTH elnevezést. Az akkreditációs névváltozások célja, hogy minden kolléga számára – a leendő coachok esetén a rendszerbe lépésük első pillanatától kezdve a professzionális coachokig – mellőzzük a szakmai zsargon használatát és laikusok számára is érthetően kommunikáljon, mind (felső)oktatási, mind pedig piaci kontextusban.

Az 1-es szintű (Level 1) akkreditációt (korábban ACSTH) azon képzőknek ajánlja az ICF, akik legalább 60 órás képzést kínálnak, valamint ezt tekinti az ACC minősítéshez vezető útnak.

A 2-es szintű (Level 2) akkreditációt (korábban ACTP) azon képzőknek ajánlja az ICF, akik legalább 125 órás képzést kínálnak, valamint ezt tekinti a PCC minősítéshez vezető útnak.

A 3-as szintű (Level 3) akkreditációt (ami egy teljesen új szint) azon képzőknek ajánlja az ICF, akik legalább 75 órás, haladó képzést kínálnak, valamint ezt tekinti az MCC minősítéshez vezető útnak.

Kérdés: Mik az 1-es szintű akkreditáció új követelményei és mi van akkor, ha a képzésem jelenleg nem felel meg ezeknek?

Válasz: Az 1-es szintű akkreditáció az ACC minősítéshez vezető képzés. A képzők kötelesek legalább 60 oktatási órát 10 óra mentor-coachinggal ajánlani, valamint 5 megfigyelt ülést és ACC szintű teljesítményértékelést.

A jelenleg ACSTH akkreditációval rendelkező képzők, akik 60 óránál kevesebbet ajánlanak, 2022. dec. 31-ig bővíthetik óraszámukat 60 órára, valamint hajthatnak végre további változásokat, amelyekkel meg tudnak majd felelni az új követelményeknek.

Az ICF Coaching Oktatás minden, jelenleg akkreditációval rendelkező képzővel felveszi majd a kapcsolatot és létrehoz számukra egy egyéni fejlesztési tervet, aminek segítségével meg tudnak felelni az új Level 1 elvárásoknak.

Kérdés: Mit várnak el a Level 1 akkreditált szolgáltatóktól, akik jelenleg a vizsgákat bírálják?

Válasz: Bármely Level 1 akkreditációjú képzés oktatója, vizsgáztatója legalább PCC vagy MCC minősítéssel kell rendelkezzen, valamint el kell végezzen egy kötelező tréninget. A tréningről további információk később várhatók.

Kérdés: Hogyan képezhetem ki magamat/oktatómat az ACC vizsgák értékeléséhez?

Válasz: Az ICF Minősítési Igazgatósága (Credentials and Standards) jelenleg azon dolgozik, hogy megszülessenek az ACC minősítési szint új kompetencia-követelményei, melyek már megfelelnek az új kompetencia-modellnek, elkészülte 2022. év során várható. Ez szolgál majd az ACC teljesítmény-értékelések alapjául, amihez az ICF útmutató anyagokat fejleszt az értékelők számára.

Kérdés: Milyen mentorcoachinggal kapcsolatos követelmények vannak az egyes új szinteken?

Válasz: Mindhárom szinten 10 óra mentorcoaching szükséges, ami legalább 3 hónapig tart.

Level 1 szinten a mentorcoachnak legalább ACC minősítéssel kell rendelkeznie (és legalább egyszer meghosszabbította már minősítését) vagy PCC vagy MCC minősítése van.

Level 2 a mentorcoachnak PCC vagy MCC minősítéssel kell rendelkeznie.

Level 3 a mentorcoachnak MCC minősítéssel kell rendelkeznie.

Kérdés: Mik a CCE szintű akkreditáció új követelményei és mi van akkor, ha a képzésem jelenleg nem felel meg ezeknek?

Válasz: A CCE szintű akkreditáció olyan tananyag esetén alkalmas, amely kiegészítő vagy továbbképzési tudást ad. Szakmai fejlesztések számára tartjuk fenn, és mint ilyen, csak a minősítések meghosszabbítására használható, valamint nem ajánlható coaching alap(ozó)képzésként.

Egyetlen CCE szintű akkreditáció sem haladhatja meg a 40 órát, azonban többször 40 órát össze lehet kötni egy egységes képzési tervbe.

Az ICF Coaching Oktatás minden, jelenleg akkreditációval rendelkező képzővel felveszi majd a kapcsolatot és létrehoz számukra egy egyéni fejlesztési tervet, aminek segítségével meg tudnak felelni az új, CCE elvárásoknak.

Kérdés: Kell-e a jövőben hangfelvételt benyújtaniuk a résztvevőknek, amikor ICF minősítésre pályáznak?

Válasz: A Level 1 szolgáltatóknak minden új követelménynek meg kell felelniük, beleértve, hogy 2 hangfelvételt adnak be és értékelnek sikeresen, ezért a jelentkezőknek a jövőben be kell adniuk hangfelvételeket a minősítési folyamat során.

Egy Level 2 akkreditációjú képzést sikeresen elvégzőknek nem kell hangfelvételt beadniuk, hiszen a vizsga már most is része ennek a fajta akkreditációnak.

Egy Level 3 akkreditációjú képzést sikeresen elvégzőknek továbbra is be kell adniuk felvételt MCC minősítési kérelmükhöz, mert jelenleg a Level 3 akkreditáció esetén nem előírás a képzés keretében zajló vizsga.

Kérdés: Amikor valaki a jövőben minősítésre jelentkezik, továbbra is elfogadják az ACTP/ACSTH tanúsítványokat?

Válasz: Igen, azok, akik ACSTH vagy ACTP akkreditációjú programot végeztek, továbbra is és időkorlát nélkül használhatják tanúsítványaikat a minősítésre való jelentkezés során a jelenlegi folyamatoknak megfelelően.

Kérdés: Hogyan befolyásolják a változások az akkreditációk hosszabbítását?

Válasz: Az akkreditációs változások nem érintik azok hosszabbítását. Ahogyan korábban jeleztük, az akkreditációk hosszabbítását 2022. év közepéig fenntartjuk, így az eredeti ütemezéshez tarthatod magad.

Kérdés: Kihez forduljak, ha kérdésem van az új akkreditációs struktúra értelmezésével?

Válasz: Kérdéseidet küldd az ICF Coaching Oktatási csapatnak a support@coachingfederation.org e-mail címre.

Lépj velünk kapcsolatba!