Magyar Coachszemle

Bemutatkozik a CoachSzemle Szerkesztősége – Örvényesi Rita

Cikksorozatunkben bemutatjuk azokat a tagjainkat, akik aktívan részt vesznek a Magyar Coachszemle szerkesztésében, a háttérben folyó munkálatokban. Elsőként a Magyar Coachszemle egyik alapító tagjával, Örvényesi Ritával beszélgettünk.

Örvényesi Rita
  1. Milyen volt az első találkozásod a coachinggal?

A coachinggal való első találkozásom nagyon különleges volt. 2008-ban marketing igazgatóként juttatási csomagban kaptam 20 óra coachingot önfejlesztésre.

A coachom Joó Lajos volt, akit mai napig mesteremnek, és most már barátomnak is tekinthetek. Az ő munkájának érdeme, hogy coach lettem.

2. Mikor jött az elhatározás, hogy te is ezt szeretnéd csinálni?

A vezetőfejlesztési folyamat felénél már biztos voltam abban, hogy ezt a módszertant meg akarom tanulni. Ez egybeesett azzal, hogy megfogant a harmadik fiam, ezért a folyamat második része már az utódom bevonásával és az ügyek átadásával telt. A terveket tett is követte, a Metropolitan Egyetem (akkor BKF) Coach-Üzleti edző szakirány második évfolyamában diplomáztam.

  1. Milyen tapasztalatok azok, amiket a legnagyobb becsben tartasz?

Legnagyobb becsben azt a team-coaching folyamatot tartom, amikor az érettségi előtt álló középső fiam és osztálytársai kértek fel hivatalosan, hogy egy fél éves folyamat keretében készítsem fel őket egy versenyre. Dolgoztunk az együttműködésen, a csapatban jelen levő konfliktusok feloldásán, a felelősségvállaláson.  A harminc fős osztály nyitottsága, befogadása, haladása azóta is megmelengeti a szívemet, és egy fotón azóta is őrzőm a táblára, krétával felírt „szerződésünket”.

Ezen kívül nagyon szívet melengető az, hogy dolgozhatom a siket és nagyothalló közösséggel. Részt veszek a jelnyelvi tolmácsok továbbképzésében, a siket jelnyelvi oktatók utánképzésében és képzésében. Vannak csapatépítők és esetmegbeszélő alkalmak is.

  1. Mi az a 3 dolog, amit a szakmában a legvonzóbbnak találsz?

Hű, ez nehéz kérdés. A kulcsfogalmaim fontossági sorrend nélkül: bizalom, a coaching-partner sikere, értsünk itt bármit siker alatt, ami az ügyfélnek fontos, ezért dolgozik rajta, és a folyamatos önfejlesztés.

  1. Mi volt az eddigi legnagyobb felismerésed coachként?

Nagy felismerésem nem volt, inkább úgy mondanám, hogy egyfajta folyamatosan növekvő megerősítés és növekvő elköteleződés van bennem. Mindehhez társul a hitem. Az ügyfélben, a folyamatban és a módszertanban való hitem.

  1. Mit üzennél azoknak, akik épp gondolkodnak azon, hogy coachnak tanuljanak?

Akik azon gondolkoznak, hogy coachnak tanuljanak, azt üzenem, hogy 

  • oklevelet adó képzést válasszanak, 
  • sokkal klasszabb az egész, mint amilyennek az elején látszik,
  • mindig kövessék a tanulásban is a megérzéseket, hogy mikor és milyen önfejlesztésre van szükség!

Lépj velünk kapcsolatba!