Coaching eszközök kémiai vegyjelekkel

Komócsin Laura megkerülhetetlen alakja a hazai coaching szakmának. Többek között könyveket, szakmai rendezvényeket, térítésmentesen letölthető coaching gyakorlatokat köszönhetünk neki. Néhány hete azzal az ötletével állt elő a legnépszerűbb közösségi média felületen, hogy elkészíti a coaching eszközök periódusos rendszerét. Az ötletet tett követte és mára már mindenki számára elérhető ez az új eszköz. Ennek apropóján beszélgettünk Laurával.

Elég sűrű életet élsz… Coacholsz, egyetemi képzést szervezel, CSR programokért felelsz… Hogyan jött az ötlet, hogy egy új eszközt találj ki?

Most tavasszal megkaptam a Magyarországi Coach-szerveztek Szövetségének Coach Szakmáért Díját, ami gyakorlatilag egy életműdíj. Amikor kiderült, hogy én kapom ezt az elismerést, a pszichológusomhoz vittem a kérdést, hogy egyáltalán átvegyem-e a díjat. Ugyanis számomra két fontos ember, Erős Ila és az édespám is nem sokkal azután halt meg, hogy átvette az életműdíját. Egy ilyen díj egyébként is egy teljes szakmai pálya elismerése és én még azt érzem, hogy 46 évesen szeretnék még valamit letenni az asztalra és még tovább vinni a magyar coaching szakma hírnevét. A díjat mindenesetre átvettem, de az öröm mellett egy hatalmas hiányérzet is keletkezett bennem.

Hiányérzet? Mivel kapcsolatban?

Hogyan kerülhetnénk fel mi, magyar coachok még inkább a nemzetközi coach térképre? Azon kattogott az agyam, hogy mit csinálhatnék még? Könyvet már írtam, rengeteget coacholtam, iskolát indítottam… de mit lehetne még tenni, És akkor a hosszú gondolkodás közepette egyszer csak az jutott eszembe, mi lett volna, ha annak idején másképp döntök és kémiatanár lett volna belőlem? Akkor most mit csinálnék? Felvillant előttem a periódusos rendszer, ami összefoglalja a kémiai alapjait. És tudtam, ez az, amit szeretnék megvalósítani a coaching szakmában is.

Egy periódusos rendszert?

Igen, egy átlátható rendszert a coaching eszközökhöz! Az egyik könyvemben 150 coaching eszközt gyűjtöttem össze, amiket a coaching folyamat különböző szakaszaiban lehet felhasználni. Bár már jó pár éves ez a kiadvány, mégis, a coaching üléseimre készülve még mostanság is bele-belelapozok a könyvbe, ötleteket gyűjteni, inspirálódni. De milyen jó lenne, ha nem kellene lapozgatni, keresgetni, hanem egy áttekinthető táblázatban ott lenne az egész. Tudtam, hogy olyasvalami jutott eszembe, ami talán még senkinek. A DIADAL coaching modellt, ami 6 fázisra osztja fel a coaching folyamatot (Diagnózis, Iránykijelölés, Alternatívák, Döntés, Alkalmazás, Lezárás) egyoldalas, koherens, táblázatos formába rendszerezem! Izgatottan belevetettem magam a rendszerező munkába, és flowban alakítgattam a táblázatot. Egy hétvége alatt egy kockás papíron összeraktam a 1.0-ás struktúrát, majd kiposztoltam, hogy várom minden lelkes ötletelő segítségét, aki szívesen megnézni, mit és hogyan rendszereztem össze eddig és visszajelzést ad arról, hogy milyennek találja.

Sokan jelentkeztek?

Ötvenen írtak, az ő visszajelzéseik és javaslataik alapján dolgoztam át a rendszert. A tesztelők között voltak vegyészek, kémia tanárok, coachok, HR-esek is. Büszkén mondhatom, hogy amit a visszajelzések alapján összeraktam, az a kémiai elemek Mengyelejev-féle periódusos rendszerének mintájára készült eszköz, ami mind tapasztalt, mind kezdő coachoknak segít a coaching folyamat gördülékenyebbé tételének érdekében.

Érthető a táblázat a kémiában kevésbé jártas coachok számára is?

Persze. A periódusos rendszer 18 oszlopa között a coaching eszközök úgy vannak felosztva, hogy egy oszlopon belül hasonló elemek szerepeljenek. Ilyen oszlopok például a vizuális eszközök, kreatív írás különböző fajtái, vagy az üzleti világ és az executive vagy business coaching keretében is használható eszközök. Az első és az utolsó oszlop különleges olyan szempontból, hogy a bennük rendszerezett coaching eszközök elegendőek ahhoz, hogy egy coaching folyamatot sikerrel le lehessen zárni. A köztes eszközök használata akkor ajánlott, amikor a coachnak és ügyfelének több ideje van nagyobb fókuszt fektetni a coaching bizonyos fázisaira. A periódusos rendszer színjelölést is tartalmaz. A narancssárga színnel jelölt eszközök team coaching folyamatban is alkalmazhatóak. A periódusos rendszer alatti két sorban, a kémiai periódusos rendszer lantanoidák és aktinoidák sorainak helyén a coaching folyamat jégtörői és a coaching folyamat fázistól függetlenül használható eszközök vannak. Ahogy a mellékelt képen is látható, a táblázatnak 6 sora van, pont úgy, mint ahogy a DIADAL modellnek a 6 fázisa. A legalsó sorba kerültek a Diagnózis fázis eszközei, mint például shadow coaching, a 360 fokos értékelés, a SWOT… Alulról a 2. sorban vannak az Iránykijelölési eszközök, mint a SMART cél, pozitív vizualizáció…. Alulról a 3.-ban találhatók az alternatíva gyűjtéshez hasznos eszközök, mint a lexikon felütés vagy a klasszikus „És még?” kérdés. Alulról a 4. sort a döntési eszközök kapták, ahol természetesen ott van a pro-kontra elemzés és a végén ott áll az akcióterv. Alkalmazás fázisban gyakran használt a skálázás, hogy hol tart most az útján a coachee. No és ne feledkezzünk meg a legfelső sorról, a lezárás fázisáról, amiből persze kihagyhatatlan az összegzés és az ünneplés.

Hol elérhető ez a rendszer?

Ingyenesen letölthető a honlapunkról magyar és angol nyelven is. Nagyon örülnék, ha ennek az eszköznek messze földre híre menne és Magyarország már nem csak a coach szó eredetével (Kocs község) de ezzel az új eszközzel is felírná magát a coaching világtérképére. Az álmom az, hogy ahogy minden kémiát tanuló íróasztalán megtalálható a Mengyelejev féle periódusos rendszer, úgy legyen a coachingot tanulóknál elérhető a világ minden táján a coaching eszközök periódusos rendszere. És ezért tenni is fogok.

Lépj velünk kapcsolatba!