Augusztus 30-ig kötelező regisztrálni a jövőre induló cégkapura

A cégkapu tulajdonképpen az Ügyfélkapu vállalkozások számára készült verziója. 2018. január 1-jétől kezdve a hivatalok ezen keresztül kommunikálhatnak és küldhetnek hivatalos iratokat a vállalkozásoknak, mely ugyanolyan jogi hatással bír majd, mintha leveleztek volna.

A cégkapura minden gazdálkodó szervezetnek (ezen szervezetek listája elérhető a http://ekozig.mo.hu/…/Cegkapu_regisztracio_csatolando_dokum… linken) kötelező regisztrálni 2017. augusztus 30-ig bezárólag, továbbá be kell jelenteniük az elektronikus kapcsolattatásra szolgáló elérhetőségeiket (email-címeiket) és telefonszámaikat az úgynevezett Rendelkezési Nyilvántartásba. Erről bővebben az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben lehet tájékozódni.

A regisztrációt a cég törvényes képviselője végezheti el, amennyiben a képviseletre két személy együttesen jogosult, a regisztráció a két képviseleti jogosult egybehangzó akaratnyilvánításával tehető meg, mely esetben az egyik jogosult lesz a regisztráció létrehozója, a másik pedig a jóváhagyója.

A regisztráció a https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/kaulogin.html oldalon kezdeményezhető.

A felületre való bejelentkezés után a cég képviselőjének azonosítása jelenleg Ügyfélkapu vagy Részleges kódú telefonos azonosítás útján történhet, majd ez követően válik elérhető a tényleges regisztrációs felület. Az általános szerződési feltételek elfogadása után ezen a felületen kell igazolni a képviseletre való jogosultságot, valamint megadni a cég adószámát és regisztrálni a kívánt email címet. Végül regisztrálni kell egy természetes személyt, akit a cég cégkapu megbízottjának szeretnénk kijelölni, vagyis aki a jövőben kezeli majd a cég számára a Cégkaput, illetve elvégezi a szükséges adminisztrációs teendőket. 
A sikeres regisztrációt követően letölthető a regisztráció beérkezéséről szóló visszaigazolás, melyet elektronikusan is továbbít a rendszer a megadott email címre.

Forrás: Pánszky Ügyvédi iroda

Lépj velünk kapcsolatba!