Legyél jobb vezető

A Magyar Coahszemle legfrissebb lapszáma „A vezető” azoknak szól, akik a szakmájukat magas színvonalon művelik, és mindig új módszereket és inspirációt keresnek. Ha még jobb vezető szeretnél lenni, akire az emberek odafigyelnek, és szívesen követik, vagy eredményesebben szeretnéd segíteni ügyfeleidet, akkor mindenképpen olvass tovább!

Kiknek szól a lapszám?

  • Vállalkozások és vállalatok vezetőinek
  • Vezető pozíciókban dolgozóknak
  • Szervezetfejlesztőknek, coachoknak, trénereknek
  • HR szakembereknek

Milyen tudást kapsz, ha letöltöd? 

  • Hogyan segít a coaching személet a vezetési feladatok sikeres ellátásában?
  • Hogyan segítsünk családi vállalkozásokat?
  • Mi áll a sikeres változásmenedzsment hátterében?
  • Szervezeti átalakítás nagyvállalatoknál? A Danone példája.
  • Vezetői csoportok motiválása, inspirálása.
  • Az első magyarországi, felsővezető nők körében végzett kutatás eredményei.

Kik írtak a Magyar Coachszemle „A vezető” című lapszámába?

Szerzőink elismert szakemberek, akik a coaching és a szervezetfejlesztés területén értek el sikereket. Minden cikkünket szakmailag lektoráljuk, ezért csak olyan cikkeket találsz lapszámainkban, amelyek garantáltan magas minőségűek, és hasznos, hasznosítható tudást tartalmaznak.

 

Tartalomjegyzék

FŐSZERKESZTŐI BEVEZETŐ: Dobos Elvira – Örvényesi Rita —4 

IRÁNYOK
Madai Kriszta – Kállay Natália: A coach szemléletű vezetés pillérei — 6
F. Korcz Judit: Mesés vezetés — 13

HÁTTÉR
Szöllősy Ágnes: Ki az ügyfelem? A cég – a tulajdonos – vagy a család — 21
Szabó Tamara: Kreativitás és vezetés. Paradoxonok feloldása a kreatív potenciál működtetéséhez – magunkban, másokban, szervezetekben — 34
Dr. Kurucz Attila – Dr. Remsei Sándor: Vezetni csípőből vagy fejből kell?! — 39

INSPIRÁCIÓ
Kocsis Tibor: A vezető hatodik érzéke — 51
Bölcskei Mónika: Az okos és a bölcs vezető — 57
A titok az, hogy mindenki megtalálja a helyét a csapatban. Interjú Hegedüs Balázzsal — 61

KUTATÁS
Kelló Éva: A gender és coaching kapcsolata. Felsővezető nők körében végzett első magyarországi kutatás eredményei — 66 

ESETTANULMÁNY
Szabó Gabi: Amikor egy vezetői csoport megrázza magát. És valami újat csinál. Coaching-Sharing-Learning csoport tapasztalatai — 72
Gulyás Eszter – Kun Andrea – Szabó Zsófia: Lift helyett sziklafal kapaszkodókkal. Egy coacholó vezető képzési program hatásai a Danone szervezeti kultúrájára — 80

SZERZŐINK — 85
A MAGYAR COACHSZEMLE SZERKESZTŐSÉGE — 89 

Szerzőink

Bölcskei Mónika
HR közgazdász, pedagógus, akkreditált tréner, business coach, akció tanulócsoport facilitátor.

Az elmúlt 15 évben mint HR tanácsadó, akkreditált tréner, coach és facilitátor a vezetőfejlesztésben tevékenykedik.  7 éves nemzetközi önkéntes tréneri tapasztalattal is rendelkezik, mindemellett 2 évig egy speciális iskolában tanított ADHD-s gyerekeket. Erőssége a tudatosság. Szakmai életcélja az élethosszig tartó tanulás-tanítás maximalizálása és támogatása. A Coaching Camp egyik megálmodója, és a három főszervező egyike.

Dr. Kurucz Attila
Teljesítmény- és folyamatmenedzsment specialista, IACM referencia tanácsadója, business coach és mediátor.

Közgazdászként végzett és a komplex vállalati teljesítménymodellekből doktorált. Coaching végzettségét a Dr. Kollár Coaching Iskolában szerezte, így módszereiben is az ontológiai coaching és a design-thinking módszereket alkalmazza. Jelenleg szakértő tanácsadóként és támogatóként dolgozik. 10 éves tudományos és gyakorló tanácsadói tapasztalattal támogatja a vállalatokat és vezetőiket, hogy hatékonyabban és könnyebben végezzék munkájukat. 2016 szeptemberétől a győri Széchenyi István Egyetem oktatója, a vállalati gazdálkodás és szervezetfejlesztési tárgyak felelőse. Úgy látja, hogy a stratégiai elgondolás és a napi taktika egyaránt fontos, hogy működőképes hétköznapokat teremtsünk, mind a szervezeteknek, mind az embereknek.

Dr. Remsei Sándor
Vállalati tanácsadó és tréner, válságmenedzsment és stratégiai menedzsment specialista.

Közgazdászként végzett és exportpiaci elemzésből doktorált. Jelenleg vezetői tanácsadóként és szakértő látogatóként dolgozik. Több mint 20 éves vállalati tapasztalattal és 16 év tudományos munkássággal a háta mögött segíti a vállalatok vezetőit stratégiai döntéseik meghozatalában és mindennapos munkájukban egyaránt. Több felsőoktatási intézményben oktatott vezetési, szervezési és menedzsment tárgyakat. Jelenleg a győri Széchenyi István Egyetem docense. Meggyőződése, hogy a vállalatok életében, főként a KKV szektorban nagyon nagy szükség van a stratégiai gondolkodás fejlesztésére, valamint a különböző vezetési szintek közötti szakmai kommunikáció kiszélesítésére a továbbfejlődés érdekében, és ebben egy tapasztalt tanácsadóknak és/vagy egy jól képzett coachnak legalább akkora szerepe van, mint a belső munkatársaknak.

F. Korcz Judit
Tréner, teamcoach, facilitátor, coach, drámapedagógus, kulturális menedzser.

Egészben szeretek és tudok dolgozni. Ez azt jelenti számomra, hogy a meglévő tapasztalataimhoz, tudásomhoz építem hozzá az újat. Hiszek abban, hogy az élet minden területén emberek vannak, egyetemes emberi problémákkal és örömökkel. A coach hivatás számomra annak a lehetősége, hogy közelről figyelhetem az emberi fejlődést. Minden, ami most valóság, valaha egy álomképpel kezdődött. Számomra a legizgalmasabb munka: azoknak a fejlődését támogatni, akik ezeket az álomképeket valósággá tudják tenni.  A mesék mindig fontos szerepet játszottak az életemben. Az Önismereti Mesecoachingot két éve álmodtam valósággá. November elején jelenik meg az első regényem, melynek címe: Tulipános mesék – Lili.

Gulyás Eszter
HR Menedzser, Danone Kelet-Közép Európa

11 éve csatlakozott a Danone csapatához, mely alatt erőforrás és teljesítmény menedzsmentért, képzés-fejlesztésért, különböző funkciók HR partneri támogatásáért és a transzformáció időszakában HR folyamatok harmonizációjáért felet. Jelenleg a közép-kelet-európai régió Marketing, Ellátási Lánc, Kutatás Fejlesztés és a magyar kereskedelmi funkciók vezetőit támogatja üzleti partnerként. Új kihívás számára a szervezetfejlesztés, melynek keretén belül a központi és lokális változásirányítási szempontok egyesítése és a kulturális különbözőségekre való építkezés a fókuszterülete.

Kállay Natália PCC
Üzleti, executive coach.

2004 óta dolgozik szervezetekben, egyéni folyamatokban felső- és középvezetőkkel. Az elmúlt 5 év során csoportos és csapat coaching folyamatok kapcsán került szervezetfejlesztési és vállalati coaching kultúra építő projektekbe is. Ügyfelei között start up cégek, kis- és középvállalkozások valamint multinacionális cégek is megtalálhatóak. Hankovszky Katalinnal közösen a Brief and Simple – Solution Focus in Organisations című szervezetfejlesztési esettanulmány könyv társszerkesztője, és szerzője. 2014 óta az ICF nemzetközi vizsgáira készülő coachokat támogat egyéni mentorálási folyamatokban. Fontosnak tartja a pszichológusokkal közös munkákkal való kísérletezést, ennek jegyében pszichológus kollégákkal coaching szupervíziót tart. Cikkei az index ego rovatában jelennek meg.

Kelló Éva
Executive & business coach, eredeti végzettségét tekintve közgazdász és szociológus.

Több mint 15 év felsővezetői tapasztalattal a háta mögött 2009-ben szerzett coach diplomát, majd 2010-ben kvalifikált coach képesítést. 2009 óta dolgozik coachként elsősorban multinacionális vállalatok felsővezetőivel. 2011-ben elnyerte az ICF Hungary „Az Év Coacha” díját. Egy 2011-ben végzett kutatás szerint a 30 legismertebb magyarországi business coach egyike volt. 2014-ben az Akadémiai Kiadónál jelent meg a Coaching alapok és irányzatok című könyv, melynek ötletgazdája, szerkesztője és társszerzője volt. A felsőoktatásban vendégelőadóként tart előadásokat. Folyamatosan képzi magát, jelenleg diplomamunkáját írja a Corvinus Egyetemen.  Tagja az Üzleti Coach Egyesületnek, az ICF Magyar Tagozatának és a Magyarországi Coach-Szervezetek Szövetsége Etikai Tanácsadó Testületének. Publikációi jelennek meg online és nyomtatott szakmai felületeken.

Kocsis Tibor
Szakmai tanácsadó és softskills tréner.

Több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezem a felsővezetői, sport élvonalbeli edző és coach szférában. A Julius Meinl Szlovákia kereskedelmi igazgatójaként, a Julius Meinl Hungary Kft., illetve a Hamé Hungária ügyvezetőjeként dolgoztam. Diplomás táncpedagógusként végeztem, majd tánc és mozgásterápia tanulmányokat folytattam. Jelenleg a Laban/Bartenieff and Somatic Studies International (LSSI) 2 éves mesterkurzus végzős növendéke vagyok. Munkám legfontosabb küldetésének az emberi egyéniség, tehetségek kibontakoztatását és láthatóvá tételét tartom. Törekszem arra, hogy az adottságok halmazát hozzam tudatos testközelbe az egyénhez, és hogy a teljesség húzza alá az egyén személyiségét.

Kun Andrea
Szervezetfejlesztő, coach, az Ascon Consulting tanácsadója.

Több, mint 15 éves szakmai pályafutása során külső és belső tanácsadóként, HR projektvezetőként dolgozott működés- és szervezetfejlesztési projekteken, programokon. Kiemelt szakterületei: egyéni és csoport coaching, folyamatorientált működés és szervezetfejlesztés. A szervezetfejlesztés mellett terápiás munkát is végez. Gestalt alapon dolgozik. Az egyedi, az adott szervezethez igazodó megoldásokban, az erősségekre koncentráló fejlesztő munkában hisz.

Madai Kriszta PCC
Akkreditált coach, diplomás szupervizor, coach képző.

2006 óta dolgozik coachként szervezetekben és privát ügyfelekkel egyaránt, 2011 óta coachokat támogat szupervíziós folyamatokban. A nemzetközileg akkreditált ACTP és ACSTH coach képzéseket adó CoachAkadémia egyik alapító oktatója és vezető trénere. A Károli Gáspár Református Egyetem Szupervizor és Szupervizor Coach képzésein és a METU üzleti edző képzésén megbízott egyetemi oktató. 2013-2015 között a nemzetközi ECVision munkacsoport tagja és az ECVision Szupervízió és Coaching Fogalomtár és Kompetenciaprofil társszerzője. Előadóként részt vett az ICF 2014 évi budapesti, az ECVision 2014 évi brüsszeli és 2015 évi bécsi, az Oxford Brooks University 2015 évi coaching szupervíziós és a Stretch 2015 évi budapesti konferenciáin.

Szabó Gabi PCC
Coach, kiképző pszichodráma vezető, változásmenedzsment tanácsadó.

Az International Coach Federation akkreditációjában PCC szintű coach. A Magyar Pszichodráma Egyesület kiképző pszichodráma vezetője. Az Australian College of Psychodrama „Psychodrama Practitionere”. A British Know-How Found által kiképzett változásmenedzsment tanácsadó. Okleveles megoldásfókuszú Brief és Team coach. 25 éve foglalkozik szervezetekkel, vezetőkkel, csoportokkal. Több, mint háromezer órát töltött személyes, és közel kétezer órát team és csoport coaching munkával. Több egyetem meghívott előadója coaching témában. Egyik úttörője a pszichodráma szemlélete, módszertana coaching és tréning munkában való alkalmazásának. Nevéhez fűződik a Coaching-Sharing-Learning módszertan és a cselekvésorientált coaching eszközöket tanító Watson Coach Iskola.

Szabó Tamara
Coach, facilitátor, tréner.

Több, mint tíz éve dolgozik multinacionális környezetben, koordinátori-vezetői szerepkörökben, jelenleg belső kommunikációval foglalkozik. Ez idő alatt a szervezeti működés számos aspektusával került kapcsolatba, a stratégiai tervezéstől a játékosításon át az innovatív működés elterjesztéséig. 2010 óta foglalkozik aktívan coachinggal, 2012-ben megszerezte a Nemzetközi Coach Szövetség akkreditációját. Egyéni, csoportos és team coachként, facilitátorként, trénerként a Legacy csapatának tagja.

Szabó Zsófia
Szervezetfejlesztő, coach, az Ascon Consulting partnere.

Immáron 17 éve dolgozik szervezetekkel, vezetőkkel, csoportokkal. Munkáival a hosszútávú jól-létet, szervezeti hatékonyságnövelést és személyes integritást támogatja. Dolgozik coachként, szervezeti kultúrafejlesztőként, csoportvezetőként és nagyobb folyamatokban változási konzulensként. Csoportanalitikus és tranzakció-analízis alapokon dolgozik.

Lépj velünk kapcsolatba!