15 coach, avagy add tovább, ahogy Marshall Goldsmith teszi

Ki ne ragadná meg a lehetőséget és tudná mentorának  Marshall Goldsmith-t, a hires szakembert, aki  nem csak  a coaching szakma csúcsa, de több népszerű, toplistás könyv irója is, és kapcsolati tőkéje nyilvánvalóan számokban szinte kifejezhetetlen?

Ki ne ragadná meg a lehetőséget és tudná mentorának  Marshall Goldsmith-t, a hires szakembert, aki  nem csak  a coaching szakma csúcsa, de több népszerű, toplistás könyv irója is, és kapcsolati tőkéje nyilvánvalóan számokban szinte kifejezhetetlen?

Nos, a lehetőség jelenleg szinte bárki számára adott. Goldsmith ugyanis a '15 Coach' elnevezésű program keretében arra tett felhivást, hogy a jelentkezők közül  a szerencséseknek átadja mindazt, amit tud. Teljesen ingyen.

A felhivás arra fókuszált, hogy a szakemberek megosszák a guruval arra vonatkozó terveiket, milyen formában képzelik el visszaadni a közösségüknek az ő megszerzett tapasztalataikat.

A történet pedig innentől önálló életre kelt és meghaladta a hozzá fűzött reményeket, hiszen több, mint 10 000 coach, vezető, gondolkodó, vállalkozó és HR-szakember jelentkezett a világ minden szegletéből arra a 15 pozicióra, ami bizonyosan karrierformáló lesz a kiválasztottak számára.

Mivel a '15 Coach' projekt – a nem várt siker folyományaként – közben átváltozott '100 Coach' projektté, mindenki fellélegezhet.  Legalábbis egy kis időre, hiszen közeleg az újabb válogatás. De nézzük a már ismert tényeket:

Az első körben kiválasztott 25 ember láthatóan a szakmai életük csúcsának közelében járnak, ami egyrészt elrettentő eredmény volt azok számára, akik fiatalok vagy éppen váltanak, esetleg hátrányos környezetben dolgoznak, másrészt viszont ez a formálódó stratégia része. Ők lesznek ugyanis azok, akik segitségével a maradék 75 jelentkezőt szelektálják majd. ( Az is lehet, hogy később ők is közzétesznek majd egy hasonló felhivást, hiszen ez Goldsmith nem titkolt célja is egyben.)

A szűrés igyekezett minél több területet érinteni igy lehet, hogy  a kiválasztott 25 szakember teljesen eltérő háttérrel rendelkezik.  Ime a kategóriák és szervezetek, amit a jelöltek képviselnek:

Thinkers 50, Sixth Annual WBCS, kis vállalkozások, startup vállakozók és családi vállalkozók, csúcsegyetemek (Kellogg, Harvard Medical School, Harvard Business School, Dartmouth Tuck School, Duke University) Internal development, Line leaders, Magazinok, Nonprofit szervezetek.

A következő válogatásról, annyit már bizonyosan lehet tudni, hogy az alábbi kritériumok mentén fog zajlani:

25 jelentkező számithat majd jó hírre Közép-Kelet, Ázsia és/vagy  Afrika területéről, újabb 25 embert vonnak be a projektbe az USA-ból és Európából, valamint esélyt kapnak a fiatalabbak is, akik nagy valószinűséggel egy harmadik világbeli országból kerülnek majd ki.

Akik palyáztak és végül nem kapnak visszajelzést, azoknak talán vigasz lehet az, hogy várhatóan robbanni fognak a hasonló programok, és nagy valószinűséggel lesz még mód arra, hogy akár egy Marshall Goldsmith kaliberű mentorhoz is szerencséjük legyen a jövőben.

Addig is, találjuk meg a leghatékonyabb és legkreativabb módját annak, hogy továbbadjuk mi is mindazt, amit már megtanultunk!

Csurgó Krisztina

Lépj velünk kapcsolatba!