EYCB_PANORAMA_04s.jpg

Coaching Camp – megszokott hangulatban, új időpontban és helyszínen

Három évvel ezelőtt Bölcskei Mónika és Wieland Veronika, trénerek, coachok, facilitátorok azzal a céllal hozták létre a Coaching Camp-et, hogy legyen egy olyan közös eseménye a hazai coach közösségnek, ahol módszertanokat, tapasztalatokat oszthatnak meg egymással, próbálhatnak ki a gyakorlatban.

EYCB_PANORAMA_04s.jpgOlyan rendezvényt álmodtak meg, ahol a szakmai tartalmak elsajátításán túl, a szünetekben is van idő beszélgetni, kapcsolódni és ezáltal a Campen való részvétel élmény és feltöltődés. 2013-ban már az esemény nevéből is adódott a camp jelleg, amit a három éven át június végén a Velencei tó partján tartottak. Ez idő alatt több mint 280 résztvevő közel 50 különböző programot, módszert ismerhetett meg, s próbálhatott ki. Minden évben volt valami újdonság, azonban a tapasztalatok és résztvevői visszajelzések alapján a szervezők idén gyökeres változtatások mellett kötelezték el magukat. Az idei rendezvényről kérdeztük a szervezőket.

Egyre több hasonló esemény, konferencia, workshop van. Mit gondoltok, miben más a Coaching Camp, mint egy kétnapos konferencia? Mi az, ami a korábbi években bevált, ezért idén is ragaszkodtok hozzá?

A Coaching Camp (CC) több mint egy egyszerű coach-seregszemle, vagy egy hagyományos konferencia. Azt gondolom nem túlzás kijelenteni, hogy életérzéssé vált, egymásra figyelő, egymástól tanuló, megosztásokat lehetővé tevő fórummá nőtte ki magát. Egy többnapos rendezvény, ahol tényleg mindenre jut idő, a rendezvényen, az esti közös vacsorán és még a napközbeni szünetekben is. Ez egy olyan jellemző, amihez ragaszkodunk. A camp idén is kétnapos lesz, mert hisszük, hogy a rohanó világban érdemes megállni egy picit, nézőpontot váltani, és megújult erővel továbblépni – indokolta döntésüket Bölcskei Mónika, a CC egyik megálmodója és főszervezője.

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, nemcsak arra van szükség, hogy a résztvevők aktívak legyenek a workshopokon, hanem az esti átbeszélés, feldolgozás, és a másnapi újragondolás, és beépítés is ugyanolyan fontos. Ezáltal válunk igazán többé az újdonságoktól.

A másik tényező, amit most is garantálunk a résztvevőknek, az a gyakorlatorientáltság. Hiszünk a cselekvések általi tanulásban, hiszünk a vizualitásban, és erősen építünk az önreflexióra is – fogalmazta meg Mónika ezt a fontos szakmai alapfeltételezést.  Idén is lesz néhány előadás, de a program gerincét továbbra is a 90 perces vezetőedzői workshopok alkotják.

Az eredeti cél, hogy a Coaching Camp név alatt egy kétnapos gyakorlatorientált rendezvényt hozzatok létre továbbra is érvényben van. Mégis mi vezetett benneteket arra, hogy gyökereiben változtassatok a koncepción? Azok, akik már a korábbi években is részt vettek, idén miben számíthatnak másra?

Eddig is minden évben volt valami újdonság, de most egy igazán nagy lépésre szántuk el magunkat. Az elmúlt évek tapasztalata és résztvevői visszajelzések segítettek bennünket abban, hogy idén új nézőpontból tekintsünk arra a „misszióra”, amiért három éve a Coaching Camp-et létrehoztuk. Kiemelt célunk, hogy idén nyissunk minden irányba. Ezt segíti a budapesti helyszín, a június eleji időpont, a coach-nap mellett a coaching szemléletű vezetőket is megszólító tematikus programnap és a tavalyinál is kedvezőbb részvételi díjak is.

Azt tapasztaltuk, hogy egyre határozottabb igény mutatkozott arra, hogy a coach-tábort hozzuk közelebb Budapesthez. Megfogadtuk és új helyszínt jelöltünk ki a térképen – mondta Bognár Balázs, a program másik főszervezője.

A másik, sarkalatos pont a június végi időpont volt, amit idén szintén sikerült áthidalnunk.

Idén két héttel korábban, június 2-3-án az Európai Ifjúsági Központban szervezzük a Camp-et.  A helyszín adottságai lehetővé teszik, hogy „elfoglaljuk” az épületet, és az összes teremből élvezhessük a dunai kilátást a gyönyörű Parlamenttel. A grillkertben ugyanakkor most is zenével kísért grillvacsorával várunk minden résztvevőt. A közös vacsorával és az alacsonyabb összegű részvételi díjjal is az a célunk, hogy a rendezvény minden szakmabelinek és szervezetből érkező résztvevőnek egyaránt elérhetőbb legyen – összegzett Balázs.

Számos lényegi változást említettetek, elsősorban a körülmények kapcsán. Mindemellett az esemény tematikája és a tervezett program is más lesz a korábbi években megszokottnál?

DSCN0103.JPGRöviden úgy foglalnám össze, hogy igen, az egyik nap a coachoké, a másik a coaching szemléletű vezetőké lesz – vette át a szót Wieland Veronika, a Coaching Camp másik megálmodója és főszervezője.

Már a kezdetektől szerettük volna jobban bevonni a közös munkába a coaching szemléletű vezetőket, nagyon nehezen találtuk meg velük a „közös nyelvet”. Azonban sok belső, vállalati ügyfelet kiszolgáló HR szakember és coach közvetítésével mostanra sikerült megfogalmazni az új irányt. Ami nem más, mint „egyfajta párbeszéd elindítása” – a coaching szakma mentén – a coachok és a coaching szemléletű vezetők között. Reményeink szerint ehhez kínál egy nagyon jó, rugalmas platformot a Coaching Camp – mondta Veronika.

Mit jelent ez a tematikus két nap a gyakorlatban? Az első napon inkább csak coachoknak, a második napon pedig a szervezetek, cégek képviselőinek szól?

Azt gondolom, a sikeres coaching elengedhetetlen feltétele, hogy a két célcsoport szorosan együtt dolgozzon. Értsék egymás igényeit, elvárásait, a folyamat során teljesen egymásra tudjanak hangolódni, és támogassák egymást.

A Camp tekintetében gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy az első nap a coachok, coach-pályára készülők számára jelent bemutatkozási, ismerkedési, tanulási lehetőséget, a második nap pedig arról fog szólni, hogy mit jelent a coaching megjelenése a szervezetekben, hol hogyan értelmezik, miként használják, hogyan tartják életben, hogyan fejlesztik ezt az eszközt.

De fontos, hogy nem két különálló napról beszélünk, hanem épp azt vállaltuk, hogy ”nyelvújítók”, fejlesztők leszünk és segítünk összehangolni a két, ma még sok esetben egymás igényeire nehezebben vagy kevésbé reflektáló oldalt, hogy ebből hosszútávú, sikeres együttműködés alakulhasson ki – mondta Veronika.

Arra bíztatnánk mindenkit, hogy látogasson el a megújult Coaching Camp honlapra, vagy kövessen minket a Facebookon, ahol folyamatosan frissülő hírekkel, programmal, vezetőedzői bemutatkozókkal várunk minden kedves érdeklődőt.

Lépj velünk kapcsolatba!