2016/4

A vezető
2016/4.

FŐSZERKESZTŐI BEVEZETŐ: Dobos Elvira – Örvényesi Rita —4 

IRÁNYOK
Madai Kriszta – Kállay Natália: A coach szemléletű vezetés pillérei — 6
F. Korcz Judit: Mesés vezetés — 13

HÁTTÉR
Szöllősy Ágnes: Ki az ügyfelem? A cég – a tulajdonos – vagy a család — 21
Szabó Tamara: Kreativitás és vezetés. Paradoxonok feloldása a kreatív potenciál működtetéséhez – magunkban, másokban, szervezetekben — 34
Dr. Kurucz Attila – Dr. Remsei Sándor: Vezetni csípőből vagy fejből kell?! — 39

INSPIRÁCIÓ
Kocsis Tibor: A vezető hatodik érzéke — 51
Bölcskei Mónika: Az okos és a bölcs vezető — 57
A titok az, hogy mindenki megtalálja a helyét a csapatban. Interjú Hegedüs Balázzsal — 61

KUTATÁS
Kelló Éva: A gender és coaching kapcsolata. Felsővezető nők körében végzett első magyarországi kutatás eredményei — 66 

ESETTANULMÁNY
Szabó Gabi: Amikor egy vezetői csoport megrázza magát. És valami újat csinál. Coaching-Sharing-Learning csoport tapasztalatai — 72
Gulyás Eszter – Kun Andrea – Szabó Zsófia: Lift helyett sziklafal kapaszkodókkal. Egy coacholó vezető képzési program hatásai a Danone szervezeti kultúrájára — 80

SZERZŐINK — 85
A MAGYAR COACHSZEMLE SZERKESZTŐSÉGE — 89 

Főszerkesztői bevezető

Kedves Olvasóink!

Mérföldkőhöz érkezett a Magyar Coachszemle, az egyetlen hazai, magyar nyelvű coaching szakfolyóirat. Közel hét éve született meg a szakmai tudásmegosztást szolgáló folyóirat alapításának ötlete. Néhány hónap tervezés és gondolkodás után 2012 nyarán elkészültek az első cikkek, publikációk, a lapot bejegyezte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság. Kidolgoztuk a publikációkra vonatkozó szakmai irányelveket és lektorálási rendszert, majd a szakmai és formai kritériumoknak megfelelve megszereztük az ISSN-számot is. Hamarosan az Országos Széchenyi Könyvtár is archiválni kezdte a Magyar Coachszemle szakmai lapszámait. Az online felület is elindult, ahol folyamatosan nőtt a látogatók és a letöltések száma. A jelenleg is látható webes felület jelentős arculati megújulást jelentett a kibővült szerkesztőség életében. A kezdetektől zászlónkra tűztük a szakma minőségbiztosításának szolgálatát, és a szakmán belüli és a határterületekkel való folyamatos kommunikációt, ezért elindítottuk a laphoz kapcsolódó Magyar Coachregisztert, amelyből a szakma képviselőiről, illetve az Eseménynaptárt, amelyből a szakmával kapcsolatos programokról tájékozódhatnak Olvasóink. Mindemellett a kevésbé szakmai tartalmakra, inkább gyakorlati útmutatásra vágyóknak is kínálunk olvasnivalót életvezetési témákban „Life”, üzleti témákban pedig „Business” rovatunkban a folyóirat online felületén.

Most, 2016 végén a Magyar Coachszemle ötödik évfolyamát zárjuk. Büszkék vagyunk arra, hogy több, mint 150 kiváló szerző szakmai tudását oszthatjuk meg a coachokkal, vezetőkkel, HR-szakemberekkel, és a coaching iránt érdeklődőkkel.

A közel 1000 coaching témájú szakmai cikk és tanulmány, amelyeknek megírását folyóiratunk ösztönözte, és a több, mint 1.000.000 oldallátogatás azt igazolják, hogy a Magyar Coachszemle sikeresen állja meg a helyét a magyar szaklapok piacán.

És ahogy az életben általában hét évente nagyobb változás következik be, nincs ez másként a Magyar Coachszemle szerkesztőségében sem. 2016 januárjától a kiadói jogokat a Magyar Coach Egyesület gyakorolja. A szerkesztőségben lázasan folyik a munka, a következő, immár hatodik évfolyam tematikus tervezése zajlik.

A jövőben a Magyar Coachszemle szakmai, ISSN-számmal rendelkező lapszámai jelképes díj ellenében érhetőek olvasóink számára. Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy eddig társadalmi felelősségvállalásként és szakmai elhivatottsággal végzett munkánkat magasabb minőségben tudjuk elvégezni a szerkesztőségen belül. Bízunk abban, hogy támogatói és előfizetői konstrukcióink közül mindenki megtalálja a maga számára megfelelőt, s azon dolgozunk, hogy a hatodik évfolyam cikkei, írásai megfeleljenek a Magyar Coachszemle által fémjelzett magas szakmai minőségnek.

Jelen lapszámunk cikkeit nagy izgalommal vártuk és olvastuk, hiszen a téma „A vezető”. Szerzőink ezúttal sem okoztak csalódást, sőt, úgy érezzük, hogy talán minden eddiginél több hasznos elméleti és gyakorlati tudás gyűlt össze ebben a lapszámban. Meggyőződésünk, hogy mind coachként, mind HR-szakemberként, mind pedig vezetőként értékes eszközökkel, ötletekkel, példákkal, adatokkal gazdagodhatnak Olvasóink a konkrét eseteket, folyamatokat, kutatásokat bemutató és feldolgozó cikkeken keresztül. Bízunk benne, hogy a Magyar Coachszemlét olvasó szakemberek minél többet tudnak majd felhasználni ezekből a mindennapi munkájuk során!

Dobos Elvira és Örvényesi Rita
főszerkesztők

Lépj velünk kapcsolatba!