2015/5

Kapcsolatok és kötődések
2015/5.

Tartalomjegyzék

A MAGYAR COACHSZEMLE KÜLDETÉSE — 4
FŐSZERKESZTŐI BEVEZETŐ – ÖRVÉNYESI RITA: KAPCSOLATOK ÉS KÖTŐDÉSEK — 5

ESETTANULMÁNY
Nemes Antónia: Káin, Ábel és a coaching… — 6

HÁTTÉR
Sándor Jenő: Kapcsolat a belátás és a cselekvés között — 13
Talpra állunk — interjú Dr. Juhos Andreával és Dávid Péterrel — 19

IRÁNYOK
Gaál Roland: Olyan, mint a Karácsony — szimbólumok és tanácsadás — 23
Chrenóczy-Nagy Judit: Veszedelmes viszonyok — 30
Hegyi Nóra: Úristen, megint meeting! —- 39

VÉLEMÉNY
Tegyi Enikő: Táncos, taxisofőr és gyengéd bulldog… — 45 

SZERZŐINK — 47
A MAGYAR COACHSZEMLE SZERKESZTŐSÉGE — 49 


Szerkesztői bevezető

A karácsonyt megelőző hetekben a szeretetről, családról, kapcsolatokról szóló cukorszirup észrevétlenül folyik be a mindennapokba. A szemekbe könnyeket csaló „szeressük egymást” reklámok, a negédes dallamok, a mesébe illő képek és a közösségi média frázisokba hajló idézetei a lelkiismeretre túlzottan is hatva emelik ki a kapcsolatok fontosságát. A vallásból a mindennapi kultúrába átemelve igyekeznek évente néhány hétre mindenkiben felébreszteni a szeretet mindenhatóságát.

Vajon az év végi ünnepek elmúltával mennyi marad a színes és mézeskalács-illatos cukormázból? Vajon a társadalmi elvárások által diktált ünnepi készülődés és rohanás, ajándékhajhászás és nagytakarítás során mennyire tudjuk megélni az igazi kapcsolódást? Mennyire tudunk ilyenkor elcsendesedni és önmagunkhoz kapcsolódni? Mennyire tudunk egyáltalán önmagunkhoz és ügyfeleinkhez, munkatársainkhoz kapcsolódni? Megmarad-e mindvégig a felszínes cukormáz, vagy készek vagyunk saját kötődéseinkkel, kapcsolatainkkal és önmagunkkal mélyebben foglalkozni?

Idei utolsó lapszámunk szerzői saját tapasztalataik, módszereik, munkájuk és érzéseik szűrőjén át vizsgálják meg a kapcsolatokat. Az általuk vezetett coaching-folyamatok során az önmagunkra és az ügyfelünkre irányuló állandó és folyamatos figyelem, kapcsolódás és bizalom erejét és lehetőségeit emelik ki, de több írás foglalkozik a csapattagok egymáshoz való viszonyával, a kapcsolatok által befolyásolt munkahelyi helyzetekkel és tapasztalt viselkedési mintákkal is.

Az ünnepeket követő csendesebb időszak éppen alkalmas lehet az elmélyülésre, a cikkek áttanulmányozására, és a kapcsolataink újragondolására.

Ehhez kívánunk békét, nyugalmat és örömteli ünnepeket a Szerkesztőség teljes csapata nevében!

Örvényesi Rita
társ-főszerkesztő

Lépj velünk kapcsolatba!