2016/3

Pénz
2016/3.

Tartalomjegyzék

A MAGYAR COACHSZEMLE KÜLDETÉSE — 4
SZERKESZTŐI BEVEZETŐ – CSETNEKI CSABA: AZ ÖRÖK TABUTÉMA — 5

HÁTTÉR
Csillag Zoltán: A pénzügyi döntésekkel kapcsolatos irracionalitás — 6
Dr. Kiss Olga: Coaching ROI dilemmák — 13
Hegedűs Szilárd – Dr. Kurucz Attila Adókerülés: adóparadicsomok, avagy az off-shore-ság nyomában — 19
Dr. Gál Tímea – Árváné Dr. Ványi Georgina: Mennyit ér egy üzleti diploma? — 28

IRÁNYOK
Dr. Kollár Csaba: Az információbiztonság-tudatosság fejlesztése a (felső)vezetők körében coaching és tanácsadás módszerével — 35

INTERJÚ
„A rossz vezető tönkreteszi a vállalatát és az embereit gazdaságilag és erkölcsileg is” Interjú Dr. Tomka Jánossal — 50

SIKERTÖRTÉNET
Interjú három sikeres nővel — 53

BESZÁMOLÓ
Dobos Elvira – Ruszák Miklós: Coaching Camp 2016. Két nap, két nézőpont — 59

VÉLEMÉNY
Leicthman Ágnes: Szenvedély és profit 61 Papszt Krisztina: Megbirkózol a lottónyereménnyel? — 64

SZERZŐINK — 68
A MAGYAR COACHSZEMLE SZERKESZTŐSÉGE — 71 


Az örök tabutéma – szekesztői bevezető

Pénz. Az örök téma. Megkérdezve kollégákat, barátokat, ügyfeleket a következő asszociációk jelentek meg: „A pénz a szükséges rossz; az energia áramlása; az elvégzett munka megérdemelt jutalma. Univerzális fizetőeszköz; munkánk ellentételezése; átkos és koszos; életünk elengedhetetlen része; Nagy összeveszések és félreértések forrása.”

Számos hiedelem, előítélet és egzisztenciális kérdés, félelem húzódik meg a pénz kérdésköre, és annak megítélése mögött.De a pénz az egyik legerősebb tabutéma is egyben. Büszkének lenni, szeretni, beszélni róla mind a mai napig kényes téma, pedig nem tudunk nélküle létezni, mindennapi megélhetési szükségleteinket, hivatásunkat, de még hobbinkat sem tudjuk nélküle elrendezni.

Mind egyéni, mind csoportos munkákban, akár vegytiszta coachingban, akár összetett fejlesztési folyamatokban is előkerül. Ügyfeleink kérdéseinek, problémáinak és elakadásainak nagy részében ez (is) mélyen gyökerezően van jelen. De nem kevésbé izgalmas és rendszeres téma ez szupervízióban, mentoringban, szakmai beszélgetésekben sem, hiszen nem kis beruházás coach-szakmai képződésünk, tudásunk elsajátítása, szinten tartása és továbbfejlesztése. Ki ne találkozott volna azzal a kérdéssel pályája során, hogy hogyan is árazza be magát és szolgáltatását, vagy éppen mennyit is kérhet el akkor, amikor az ügyfél kérdése pont a pénz, a megélhetés…

Ebben a lapszámunkban ezt a témát kívántuk körbejárni, kollégáinkat és szerzőinket hívva segítségül, hogy betekintést nyerjünk abba, miként is közelíthető meg a tabuk világa. Hogyan tárhatók fel a pénzzel kapcsolatos félelmeink, miként is van jelen és befolyással ez akár magán, akár szakmai életünkre. A sikerek jól mérhetőek pénzben, a bukások talán még jobban és fájdalmasabban. De a pénz minden döntésünkben, attitűdünkben, gondolatunkban jelen van.

A Magyar Coachszemle szerkesztősége nevében jó olvasást, szakmai elmélyülést és gyarapodást kívánok, s hiszem, hogy a mostani cikkek is gondolatébresztően hatnak a nyári szabadság idején is.

Csetneki Csaba
szerkesztő

Lépj velünk kapcsolatba!