Magyar Coachszemle

Mini projektor, kitűnő teljesítmény

Kipróbáltuk: Vivitek Qumi Q5 pico projector
Az elmúlt időben egyre több coachnak vagy trainernek igénye, hogy egy könnyű, kicsi és hordozható vetítőt vihessen magával bármely trainingre vagy team-coaching ülésre, esetleg megbeszélése. Nem volt ez másként nálunk sem, így vásároltunk egy Vivitek Qumi Q5 típust. A projektort főképp a méreteihez képesti kiváló képminősége és LED-es kialakítása miatt választottuk.

Kipróbáltuk: Vivitek Qumi Q5 pico projector
Az elmúlt időben egyre több coachnak vagy trainernek igénye, hogy egy könnyű, kicsi és hordozható vetítőt vihessen magával bármely trainingre vagy team-coaching ülésre, esetleg megbeszélése. Nem volt ez másként nálunk sem, így vásároltunk egy Vivitek Qumi Q5 típust. A projektort főképp a méreteihez képesti kiváló képminősége és LED-es kialakítása miatt választottuk.

A valóban használható pico vetítők viszonylag új területnek számítanak a projektorok világában, hiszen a legkorábbi használható fényerővel rendelkező eszközök csak 2009 környékén jelentek meg. Mára elérte a technológia azt a szintet, hogy ezek a projektorok luxus-játékszerek helyett reális áron beszerezhető munkaeszközökké váltak.

Számos alkalommal okozott már számunkra nehézséget egy-egy training vagy team coaching során, hogy nem volt semmi olyan felület elérhető, ahol könnyedén oszthattunk volna meg információt a résztvevőkkel, hiszen a legváltozatosabb helyeken dolgozva a felszereltség is igen változónak bizonyult, így nyilvánvalóvá vált, hogy teljesen függetlenné kell válnunk a helyi felszereléstől. Lássuk, hogy miért is jelent számunkra megoldást ez az aprócska eszköz.

Igen, aprócska. Pontosabban szólva 162x102mm alapterületű, és mindössze 32mm vékony, azaz könnyedén egy tenyéren tartható, vékonysága miatt pedig majdnem bármilyen notebook táskába a számítógép mellé süllyeszthető a kiegészítő. A tömege nem éri el a fél kilogrammot sem. Ez mind ígéretesen hangzik, hiszen mobilitás és méretek tekintetében ideális eszköz helyszíni vetítéshez, prezentáláshoz. Vajon mit nyújt képminőség terén?

Kiválóan teljesít a kis eszköz akár meglehetősen nagy vetítési távolság estén is, hiszen a hivatalos dokumentációban megadott 3 méternél jóval messzebbről, 6 méterről a plafonra vetítve is bőven olvasható és értékelhető képet adott. A negatívumok közé tartozik, hogy a kis méret miatt nem kapott optikai zoomot, így a képméret változtatására az egyetlen mód a távolság módosítása. A projektor támogat számos előre definiált képmódot, melyek közül az RGB és a TV elnevezésű profilok adják a szem számára legtermészetesebbnek ható képet, de ezek a projektorhoz adott távirányítóval vagy az eszköz saját érintőgombjaival könnyen állíthatóak. Egyszerű, kicsit a kétezres éveket idéző, de logikusan felépített OSD menüt kapunk, ahol számos beállításra nyílik lehetőségünk. Játszhatunk egy sor képbeállítással, de ami talán fontosabb, hogy egészen kielégítő minőségű digitális keystone beállítást kapunk. A keystone funkcióval egészen tág keretek között állíthatjuk a kép trapézkorrekcióját, így akár egészen meredek vetítési szögekben is olvasható és élvezhető képminőséget produkál az eszköz. A projektort érdemes a natív felbontásán, a 16:10 arányú 1280×800 pixelen hajtani, így kaphatjuk az ideális eredményt. Ez a felbontás tökéletesen elég filmezésre is, hiszen 1280×720 felbontású (720p) filmeket nézhetünk rajta natív felbontásban.

A pico projektorok jellemző problémája a felbontás mellett jellemzően a gyenge fényerő volt, de ez a vetítő a maga 500 ANSI lumenes fényerejével közepesen világított előadóteremben is éles, határozott képet vetít. Sötétebb szobában nem elképzelhetetlen akár 4-5 méterről sem vetíteni vele, hiszen így is tű éles eredményt kaphatunk. A projektor ugyanakkor nem igazán alkalmas komolyabb játékra, hiszen érezhetően magasabb input laggot érzékelhetünk, mint egy TN+ paneles monitornál. Ezen kívül egy csepp utánhúzás is megfigyelhető, de ez csak a filmek legdinamikusabb akciójeleneteinél fedezhető fel, hétköznapi vagy prezentációs feladatokra tökéletesen megfelel az eszköz által nyújtott kép.

A gépre HDMI és D-SUB csatlakozón keresztül küldhetünk képanyagot, ami több, mint kielégítő. Ezáltal a legrégebbi notebookoktól a legmodernebb, HDMI kivezetéssel rendelkező táblagépekig bezárólag használható az eszköz.

Hibának róható fel az akkumulátor hiánya, hiszen a gép önmagában csak 230 voltos hálózatról képes üzemelni külső tápegységgel. Külön beszerezhető hozzá akkumulátor, viszont így a méretbeli előnyt veszítjük el, szóval számunkra tökéletesen megfelel a hagyományos konnektor.

Összefoglalva a kis Qumi Q5 könnyedén beilleszkedett a csapatunkba, hiszen kicsi, könnyű, kellemes minőségű képet vetít. Mindemellett könnyen kezelhető, a legtöbbször csak a fókusz és a keystone beállítására kell szánni fél percet, a többi beállítást érdemes nem piszkálni, hiszen megjegyzi az utolsó konfigurációt. Igen hasznos kiegészítőnek bizonyult, hiszen nagyjából bárhol a saját felszerelésünkkel dolgozhatunk, nem vagyunk a hely adottságaihoz kötve. A projektor Magyarországon a DNN Professional Graphics-nál vásárolható meg.

Lépj velünk kapcsolatba!