Lámpagyújtogatás a fejekben

Filmbemutató a Föld napján – mi így láttuk A Magyar Coachszemle szerkesztőségének tagjai április 22-én a Százados Miklós Lámpagyújtogatók című filmjének premier előtti vetítésén vettek részt. A nem mindennapi alkotás különleges élmény volt számunkra, amit hárman háromféleképpen éltünk meg. Amiben viszont mindannyian egyetértettünk: csakis ajánlani tudjuk a filmet. “Különleges üzenetcsomagot fogalmazott meg a Százados Miklós […]

Filmbemutató a Föld napján – mi így láttuk

A Magyar Coachszemle szerkesztőségének tagjai április 22-én a Százados Miklós Lámpagyújtogatók című filmjének premier előtti vetítésén vettek részt. A nem mindennapi alkotás különleges élmény volt számunkra, amit hárman háromféleképpen éltünk meg. Amiben viszont mindannyian egyetértettünk: csakis ajánlani tudjuk a filmet.

“Különleges üzenetcsomagot fogalmazott meg a Százados Miklós rendezésében mától látható kultúr sci-fi a földönkívülieknek. Vagy inkább mégis a földlakóknak? A magyar közélet, művészvilág, gazdasági élet vezető egyéniségei, véleményvezérei fogalmazták meg válaszaikat az élet nagy kérdéseire. Mindegyikük véleményében ott rejlett a különbözőség: az eltérő sorsok, családok, a kacskaringós életutak, a sokszínű tanulmányok, az életpályák által biztosított háttér, az eltérő vallás, ízlés, életmód. De mind a 42 szereplő (Mert az élet értelme mi más is lehetne, mint a negyvenkettő?) véleményében ott rejlett az azonosság is: az önbizalom fontossága, a tehetségben való hit és az annak kiaknázására való kötelezettség. A szeretet és az elfogadás, a motiváció és a hit, a tenni akarás és az ösztönös életigenlés fogalmazódik meg másként, és mégis ugyanúgy. Lámpásokat gyújtogatva a nézők fejében.”

Örvényesi Rita

“Inspiráló, mély, könnyed, nehéz, kérdések, válaszok, utak, gondolatok. Ezek a szavak jutottak eszembe Százados Miklós Lámpagyújtogatók című filmjéről. Biztos vagyok benne, hogy aki végignézte a 107 percbe sűrített üzenetet, amely a földi, emberi létezés kulcskérdéseire ad lehetséges válaszokat, az nem távozott üres kézzel a film premierjéről. És persze nem csak azért, mert a szervezők külön erre az alkalomra készítve címkézett sörrel és az űrutazáshoz stílszerűen fényes alufóliába csomagolt péksüteménnyel kedveskedtek a közönségnek. Gondolat-morzsákat is kaptunk az utazáshoz, amelyeket most már nekünk kell továbbfűznünk. A film különleges erénye, hogy ehhez valóban kedvet is kap a néző: az alkotás váltakozó ritmusa folyamatosan kizökkent a mindennapi mederből, és új megközelítésekre ösztönöz. A sokszor mozaikszerűen rövid vágások, cikázó, egymásba fűzött mondatok, gondolatok, a tekintetek, és a szellemes kerettörténet olyan kontrasztos és mégis egységes képpé áll össze, amiből valóban kirajzolódik valami rólunk, emberekről, amit érdemes célba juttatni. Ha nem is az űrbe, de itt a földön mindenképp.”

Dobos Elvira

“Bevallom, amikor megkaptuk a meghívót a premierre, nem igazán tudtam hova tenni ezt a filmet, aztán egyik délután a Cinema City honlapján érdekes filmek után kutatva ismét szembe jött velem. Megnéztem a trailert és még érdekesebb lett a film, de még kevésbé tudtam, hogy mi lesz ebből, ezért kissé kétségekkel küzdve, de érdeklődéssel telten mentem el a premierre. A film előtti megnyitón a szereplők elmondhatták a filmmel kapcsolatos érzéseiket, mindezt a film készítője Százados Miklós és Dombóvári István vezényletével, ami nagyon jól felvezette a produkciót. És hogy milyen volt a film? Az első pillanattól kezdve kifejezetten érdekfeszítő kérdések és válaszok, mindezt olyan strukturáltan és átgondoltan, hogy a majdnem két óra szinte észrevétlenül repült el. A film kitűnő egyvelege a tudomány – és elsősorban a csillagászat és fizika – lenyűgöző eredményeinek, és a tehetséges „hétköznapi” emberek kitartásának, amitől a néző olyan élményt kap, amit biztosan sokáig fog még emlegetni. A film megnézése után érdekes érzéseim voltak: azt hiszem kaptam rengeteg gondolatfoszlányt, s most már csak tőlem függ, hogy milyen egésszé áll össze.”

Ruszák Miklós

Lépj velünk kapcsolatba!