Kiszámíthatóság versus változás

Te mikor érzed magad biztonságban?

Nagyon sok dolgot fel lehet sorolni. A kulcsfontosságú, hogy ezek mind a Te komfortzónádon belül vannak. Ismered őket, kiszámítható, biztonságot nyújt számodra.

  • Amikor minden napod kiszámítható és következetesen felépített
  • Tudod azt, hogy minden hónapban megérkezik a bankszámládra egy fix összeg
  • A megszokott útvonaladon közlekedsz
  • Van párkapcsolatod
  • Vannak barátaid, akikre mindig számíthatsz
  • Van megtakarításod a nehezebb időszakokra
  • Nem lépsz ki a munkádból, amíg nem találtál egy jobbat
  • Olyan dolgokat csinálsz, amiket már ismersz
  • Védőfelszerelést hordasz sportoláshoz
  • Megbízható autót vezetsz
  • A megszokott helyekre mész nyaralni, vacsorázni….

 Minden, ami a megszokott dolgokon kívül helyezkedik el és valamilyen változást, újdonságot hoznak az életedbe azok a komfortzónádon kívül helyezkednek el. Miért félnek sokan a változástól?

  • Negatív kimenetele lehet
  • Nem biztos a kimenetel, következmény
  • Valamilyen kockázatot hordoz magában

Olyan döntést kell hozni, amivel nem találkoztunk és ezért nagyobb felelősséget hordoz magában. Jók vagy rosszak a változások? Ez mindenkinek más és mást jelent egy adott szituációban is. Hogyan lehet számodra előnyös, jó egy változás, ami elsőre rossznak tűnik?

Amikor ez élet dob egy citromot, csinálj belőle limonádét! 🙂 Nézd meg mit tudsz belőle kivenni, mi lehet benne számodra jó.

Induljunk ki egy karrierben bekövetkező változásról, mondjuk leépítésről. Sokan a munkájukban pótolhatatlannak hiszik magukat és azt hiszik az ő pozíciójuk stabil. Alkalmazotti létem ideje alatt kb évente kerültem átszervezési vagy leépítési helyzetekbe. Azonban mindig úgy jöttem ki belőle, hogy pozitív lett számomra a kimenetel, mert én annak fogtam fel. Volt, hogy jobb pozícióba kerültem, valamikor rosszabba. Új dolgokat kellett tanulni, új embereket ismertem meg. Jövedelmem is több alkalommal ingadozott. Leépítésemet is izgatottan vártam, és örömmel írtam alá a felmondó papírokat, hiszen egy teljesen új életre készültem, amit jelenleg is élek. Mi kellett ehhez? Most megosztom veled:

Legyél nyitott az újdonságokra! Nem ellened vannak az újdonságok, hanem érted és másokért, még hogyha ez sokszor hihetetlen is számodra.

Tudd az erősségeidet, értékeidet! Ismerd önmagadat, hogy miben vagy jó, hiszen ezt tudod kamatoztatni bármikor az életben.

Fejleszd magad! Nem elég, hogy jó vagy valamiből, ez múlandó, folyamatosan fejleszd magad és legyél napról napra jobb. Szakmailag és emberileg egyaránt szükséges, hogy hosszú távon is sikeres, eredményes legyél.

Építs kapcsolatokat és ápold azokat! Nem kell mindenkivel jóba lenned, viszont szükséges, hogy legyen a környezetedben olyan emberek, akikkel erősíthetitek egymást és a nehéz időkben is számíthattok a másikra.

Vállalj felelősséget! Legyen az bármilyen feladat vállalj benne szerepet, felelősséget, így erősíted a felelősségvállalási hajlandóságodat és egyre jobban fogsz tudni döntéseket hozni.

Ne hezitálj,dönts gyorsan! Sokan maradnak le lehetőségekről, mert hezitálnak, halogatnak a legjobb pillanatot várják. Olyan soha nem lesz, hogy tökéletes pillanat, hozz döntést és teremtsd meg magadnak a körülményeket. A rossz döntés is jobb döntés, mint a nem döntés, hiszen így lehetőséget és tapasztalatot dobsz el magadtól.

Próbálj ki újdonságokat! Szerezz élményeket és próbálj ki új dolgokat, így biztosan folyamatosan tágul a komfortzónád és az önismereted is folyamatosan fejlődni fog.

Ne félj a kudarctól/sikertől! Sokan jobban félnek a sikertől, mint a kudarctól. Ne korlátozd be magad és élj olyan lehetőségekkel, amik számodra még hihetetlenek.

Tanulj a hibákból, kudarcokból! A kudarcokat sokszor nehéz megélni, azonban a nehézségekből tudni kell tanulni és újra és újra felállni. A sikeres emberek mindig tanulnak a hibákból, így legközelebb valószínűleg már jobb döntéseket hoznak és pozitívabb eredményeik lesznek. Ne hátrálj vissza, ha valami nem jó történik. Éld meg és menj tovább az utadon!

Változásokra szükség van!

Képzeld, csak el milyen lenne az életed, ha Edison feladja a kísérletezéseit és ma sincs villanykörte. Rengeteg olyan eszköz, technikai újítás van, ami a te életedet is jobbá teszi. Ha a pár ezer év alatt senki, nem mert volna változtatni, újítani még mindig az ősember szintjén lennénk. Fogadd el, hogy a változás jó dolog és ahányszor viszolyogsz, az újdonságoktól fogadd el, hogy később ez még sokkal jobb lesz!

Kiszámíthatóságra szükség van!

Az életünk működéséhez szükséges, hogy legyenek rutin cselekvéseink, hiszen elég küzdelmes lenne a hétköznapi életünk is. Akár egy úton átmenés is nagy kihívás lenne, ha nem lennének meg a már idegi pályáinkba rögzül mechanizmusaink. A stabilitás érzéséhez is szükségünk van rá.

Egyik sincs a másik nélkül!

Azért csinálunk változásokat, hogy a saját biztonságunkat építsük, életünket tegyünk számunkra élvezettel telire, biztonságossá. Amikor pedig valamivel nem vagyunk elégedettek, többre vágyunk, akkor pedig bekapcsol a változás utáni igényünk, ami cselekvésre ösztönöz.

Az életünkben folyamatosan változnak az emberi kapcsolataink, események, karrierünk, tudásunk, felelősségünk, szerepköreink, szokásaink, motivációnk…. Az adott életszakaszainknak megfelelően a prioritások változásával semmi nem tekinthető állandónak és ez nem is elvárható. Az is változik, hogy mi igazán fontos számunkra az életben.

Törekedjünk az egyensúlyra és a változásokat tanuljuk meg megfelelően kezelni az életünkben.

Magyar Kitti

Lépj velünk kapcsolatba!