Testedzés és önmenedzsment

Álmodni sem mernél róla, mi mindenre vagy valójában képes! A szilárd elhatározás, kitartás és önfegyelem valóban csodákra képes. De ha létezik siker, van-e receptje? Ha van receptje vagy receptjei, melyek a legfontosabb összetevők? Hogyan formáljuk nyers ötleteinket? 1. Tisztában vagyok a céllal Tudom, hogy miért csinálom, amit csinálok, azaz van egy kép a fejemben arról, amit el […]

Álmodni sem mernél róla, mi mindenre vagy valójában képes! A szilárd elhatározás, kitartás és önfegyelem valóban csodákra képes. De ha létezik siker, van-e receptje? Ha van receptje vagy receptjei, melyek a legfontosabb összetevők? Hogyan formáljuk nyers ötleteinket?

1. Tisztában vagyok a céllal

Tudom, hogy miért csinálom, amit csinálok, azaz van egy kép a fejemben arról, amit el akarok érni. Változtatni szeretnék önmagamon és a jelenlegi helyzetemen. Ha tökéletesen meg volnék elégedve önmagammal és a helyzetemmel, legfeljebb azért csinálnék bármit is, hogy ne unatkozzak, vagy azért, mert valaki más kényszerít rá.

 Az edzőterembe járók 90%-a valójában tökéletesen elégedett önmagával, ezért nem is akar igazán változni. Többnyire olyan homályos kifejezéseket használnak céljuk megjelölésére, mint „kicsit formásabb akarok lenni”, „kicsit szeretnék leadni hasból”, vagy rögtön negatívan közelítve: „nem akarok olyan nagy lenni”, „nem szeretnék olyan vastag bicepszet”.

Az emberek életük nagy részét munkával töltik, hogy pénzt keressenek. Mégis, a legtöbben megragadnak azon a szinten, mint az átlagos edzőterembe járók: „kicsit magasabb fizetést szeretnék”, „jobb állásra vágyom”, vagy negatívan: „nem akarok gazdag lenni”, „nem szeretnék BMW-t”.

Tehát nincsenek megfogható, pontos elképzeléseik arról, mit akarnak elérni, s közben a valóságban beérik a lehető legkevesebbel.

 2. Tisztában vagyok a paraméterekkel

Ha már megvan a célom, kell egy rövid lista azokról az alapvető dolgokról, amiket mindenképp meg kell tennem. Ezek a dolgok egyszersmind változtatások, amelyeket önmagamon (saját hozzáállásomon és életvitelemen) kell végrehajtanom.

Ha például fogyni szeretnék húsz kilót, meg kell változtatnom étkezési és sportolási szokásaimat, mivel ezek lényeges paraméterek. Nem elég a kóla helyett vizet inni, leszokni a csokiról vagy lift helyett a lépcsőt használni. Ezek mind hasznos lépések, de az összkép szempontjából nagyon kevés befolyással bírnak. Ha az a cél, hogy „icipicit jobbá tegyem a közérzetem és icipicit veszítsek a súlyomból”, akkor válóban elég icipici változtatásokat tennem az életmódomban, felhagyni egy-két rossz szokásommal. Ha azonban le akarok fogyni húsz kilót – azt hiszem, egyet érthetünk abban, hogy ez egy jelentős változás -, az összes rossz étkezési és életmódbeli szokásommal fel kell hagynom, vagyis felül kell vizsgálnom egész életvitelemet.

Így a fontos paraméterek a táplálkozás egésze, az összes testmozgás, illetve a minőségi pihenés. Ezekre kell folyamatosan figyelnem.

 3. Előre gondolkozom

Tisztában vagyok vele, mit kell tennem nap, mint nap a célom eléréséhez. Ahhoz, hogy minden nap mindent megtehessek, előre kell gondolkodnom, terveznem.

Maximalistaként napi teendőimet alárendelem a célomnak. Nem csak azt tudom pontosan előre mikor, mennyit, és hogyan fogok edzeni, de azt is mikor, mennyit és mit fogok enni, mikor, mennyit és hogyan fogok pihenni. Van egy vázlatom a következő napról, hétről, hónapról.

Mindamellett rugalmas vagyok: ha valami nem úgy alakul, ahogy terveztem, akkor újragondolom a tervem – és nem adom fel azt. A célhoz vezető út nem feltétlenül sikerekkel van kikövezve. A siker kulcsa pedig nem feltétlenül a lehengerlő győzni akarás, sokkal inkább a kudarcok megfelelő kezelése, vagyis a rugalmasság és a kitartó fejlődni akarás.

 4. Fejlődni akarok

Ahogy mondani szokás, nem csak a cél a fontos, a megtett út is számít. Ha vakon törtetek előre, előbb-utóbb elbukok. Folyamatosan értékelnem kell önmagam, az eredményeim és a kudarcaim. Csak így maradhatok rugalmas.

A fejlődés eleve rugalmasságot feltételez: nyitottságot az átalakulásra, változásra. Elképzelhető, hogy újabb tapasztalataim fényében át kell értékelnem eddigi módszeremet, és új szemléletmódomat egy még újabbra kell cserélnem.

Sokan fordulnak hozzám azzal, hogy mondjam meg nekik a „tutit”, hogyan fogyhatnak le vagy építhetnek esztétikus izomzatot gyorsan. A helyzet az, hogy nincsen „tuti” módszer. Vakon követni az utasításokat könnyű, de hosszú távon eredménytelen – mi lesz, ha nem ad senki utasítást?

Ezért a javaslatom: cselekedj, tapasztalj, értékelj, tanulj, fejlődj! … s mindeközben maradj motivált!

Füleki Péter

Lépj velünk kapcsolatba!