A négy fő terület

Az önismereti munka során fontos, hogy őszinte válaszokat adjunk magunknak. Néha azonban nehezünkre esik a rendszerezés és áttekintés. Gyakran előfordul ez a gond, ha épp az egyensúlyt nem találjuk az életben. Pontosan megfogalmazni sem tudjuk, mi hiányzik, mi nem jó. Csak a „valami nem jó” érzése vagy némi elégedetlenség motoszkál bennünk. Ilyen helyzetekben segít egy nagyon egyszerű modell, az élet 4 fő területét befoglaló ablak. A titok épp az egyszerűségében rejlik.


Az ablak minden negyedébe egy olyan életterületet nevezünk meg, amely fontos számunkra. Például: család és gyerekek, munka, barátok, hobbi, pihenés, párkapcsolat. Nincs is más tennivalónk, mint esténként visszaidézni, értékelni a napunkat. Kivel találkoztunk? Kit hívtunk fel? Merre jártunk? Mit csináltunk? Melyik cselekedetünk melyik szegmensbe kerül a 4 fő terület közül? Az ablak rajzolását esténként érdemes megismételni egy héten keresztül.

Az ábrákra tekintve könnyen észrevehető az egyensúly hiánya vagy egyes területek túlzott telítettsége, mások üresen tátongó négyzetei. Abból, hogy melyik életterület van túlterhelt állapotban és melyiknél hiányzik az odafigyelés és összpontosítás, még nem adódik automatikus megoldás. Mindenki maga tűzi ki a célját, mindenki magának határozza meg a célok eléréséhez vezető időtávot és lépéseket is.

Lépj velünk kapcsolatba!