„Values are about the journey. Goals are the destinations. … Make the journey count.”

A Coaching Határok Nélkül programsorozat keretein belül Cherry Claus-Mullins jött január közepén Budapestre, hogy a magabiztosság és önbizalom témakörében worshopot tartson. Olyan technikákat, gyakorlatokat mutatott a résztvevő vezetőknek, HR-szakembereknek és coachoknak, amelyekkel javíthatják saját és mások énképét és önbecsülését.

A Coaching Határok Nélkül programsorozat keretein belül Cherry Claus-Mullins jött január közepén Budapestre, hogy a magabiztosság és önbizalom témakörében worshopot tartson. Olyan technikákat, gyakorlatokat mutatott a résztvevő vezetőknek, HR-szakembereknek és coachoknak, amelyekkel javíthatják saját és mások énképét és önbecsülését.

Mindenekelőtt Cherry az önbizalom definíciójával foglalkozott, amelyet a bennünk rejlő értékekre és az erősségeinkre építhetünk. Amikor az értékekről beszéltünk, nem a szokásos fogalmak kerültek előtérbe, amelyek alapján általában prioritásokat állítunk fel az életben, mint pl. a pénz, az egészség, a család. Sokkal inkább a belső értékeinkkel kellett azonosságot találnunk: az elfogadás, a kapcsolódás képessége, a kreativitás, a bátorság, a kíváncsiság, a felfedezés, az egyenlő bánásmód, a rugalmasság, a szabadság, a megbocsájtás képessége, az őszinteség, az alázat, az önfejlesztés, az önkontroll, – hogy a hosszú listából csak néhányat emeljek ki, amelyekre támaszkodhatunk az önbizalmunk alapjainak feltérképezésekor.

Sokan elveszítik önmagukat, miközben haladnak az útjukon. Elfelejtik, hogy kik szeretnének lenni, milyen személyes erősségeiket szeretnének az életükben érvényesíteni, és milyen elvek alapján szeretnének élni. Pedig ezek az értékek adják meg az élet értelmét: ha a belső értékeink alapján tudjuk a rövid, közép és hosszú távú céljainkat lefektetni, akkor az utazásunk sokkal kellemesebbé válik.

A nagy kérdések csak ezután jöttek: Képes vagyok-e egy általam fontosnak tartott értékért kiállni? Vagy pedig a kivárás játszmáját játszom? Tisztában vagyok-e azzal, hogy milyen árat fizetek ezért? Így akarom-e leélni az életem további részét is? Értem-e, hogy néhány célom bizonyos időhatárokhoz kötött? Mitől félek, és tudom-e kezelni ezeket a félelmeket? Milyen lépéseket tudok megtenni a valóság színpadán?

És az igazi nehézség nem is a kérdések megválaszolásában rejlik, hanem hogy a hétköznapi, gyakran tudattalanul választott „zombi-létben” felismerjük-e, hogy nem az úton, hanem az út mellett járunk, és hogy felelősek vagyunk az életünk alakításáért.

Cherry olyan mosolygós, pozitív szemlélettel bíró, nagyon őszinte asszony, aki a szaktudásán és a tapasztalatainak átadásán túl a járásával, az előadásmódjával, a hanghordozásával is bizonyította, hogy nem véletlenül őt hívta meg Ábri Judit, a CHN keretében az önbizalom témakörében. Mindannyian nagyon sokat tanultunk tőle önmagunkról és a lehetőségeinkről: hogy az önbizalom létrájának mely fokáról hova juttathatjuk el saját magunkat és másokat.

Pék Eszter

 

Pék Eszter, diplomás tréner, szervezetfejlesztő. Többféle szervezetben, a non-profittól a multi világig a pozitív hozzáállásommal és a globális látásmódommal menedzseltem a változást. Az a hitvallásom, hogy az egyén tudatosságának és önismeretének növelésével és a személyes céljainak a szervezeti célokkal való összehangolásával juthatunk el a közös sikerhez: visszahozhatjuk a munka örömét, és nagyobb szervezeti és egyéni teljesítményt érhetünk el. 

Lépj velünk kapcsolatba!