Az esettanulmányok ereje – Komócsin Laura: Toolful Coach

Könyvajánló Komócsin Laura: Toolful Coach című könyvéhez, mely a Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek I. című könyv angol nyelvű kiadása.

Kicsiny magyar coach-világunknak ma már idegen nyelvű terméke is van. Azt hiszem, ez a tény már önmagában megérné, hogy írjunk róla. Ezen túlmenően viszont azért is érdemes bemutatnunk Komócsin Laura új könyvét, mert az eredeti magyar kiadáshoz képest egy újabb lépcsőfokot, a szakmai igényesség magasabb szintjét testesíti meg.

A Toolful Coach a magyarul már megismert 150 coaching eszközön túl 13 folyamatmodellt és 68 esettanulmányt is tartalmaz. Ezek különlegessége az, hogy az üzleti témák mellett bőségesen akad life-coaching esetleírás is, így egymás coaching világába is betekintést kaphatnak a külföldön jellemzően külön-külön specializálódó business és life coachok is. Míg a magyar nyelvű kiadásban az eszközök csak a coaching folyamat – magyarul DIADAL, angolul SPARKLE modellre felfűzött – egyes lépései szerint lettek csoportosítva, az angol nyelvűben már coaching-területek szerint is keresgélhetünk. Az eszközök nevei előtt kis szimbólumok jelzik, hogy a life-coaching, karrier-coaching, business-coaching és executive coaching területek melyikéhez kapcsolható a legbiztonságosabban az adott eszköz, illetve esettanulmány.

Hála Zita Delevic (a Dél-Kaliforniai ICF Tagozat elnökének) alapos szerkesztő munkájának, az angol kiadás nagyszerűen strukturált, igazi kézikönyv jellege van. Legyen az olvasó akár coach, akár HR-munkatárs vagy esetleg egy coaching szemléletű vezető, bármikor leveheti a polcról és a coaching folyamat adott fázisának megfelelően kényelmesen kikeresheti az ügyfél karakterének, elakadásának, illetve saját hangulatának megfelelő eszközt. Az átlátható forma és a könnyű visszakereshetőség ellenére én azt mondom, érdemes egyszer könyvként is végigolvasni, hogy tudjuk, mikor hol keresgéljünk majd. Erre bíztat minket egyébként az a kilenc nemzetközileg elismert coach-guru is (köztük Sir John Whitmore PhD, Jonathan Passmore és Graham Alexander), aki lelkes ajánlást írt a könyvhöz.

Amikor Szabados Andreával elvállaltuk Laura könyvének angolra fordítását, már tudtuk, hogy mi is coachinggal szeretnénk foglakozni. A fordítói munka közben szinte benne éltem a szituációkban és észrevétlenül sajátíthattam el az elméleti tudást. Jó néhány eszközt kipróbáltam magamon, és mivel jól működtek, megerősödött bennem az érzés és a szándék, hogy magam is coachcsá váljak. Hiszem, hogy ez a sajátélmény is segít megteremteni hitelességemet, és hogy a készen kapott eszközök továbbfejlesztése, kombinálása végtelen teret ad a kreativitásnak. Innen pedig már csak egy lépés, hogy coachként magam is valós esettanulmányok gyűjtésébe fogjak és ügyfeleim profitáljanak egy-egy jól megválasztott eszköz használatából.

Az október 12-i budapesti könyvbemutatón a könyv akár kézbe is vehető, átlapozható lesz. Az eseményre ezen a linken regisztrálhatnak: http://toolfulcoach.com/book-presentation/vagy info@toolfulcoach.com

Gallen Rita

Gallen Rita vagyok, 2011-ben végeztem a DIADAL képzésen Komócsin Lauránál. A Toolful coach társfordítójaként váltam igazán elkötelezetté a coaching iránt . A Noble Manhattan Buda Support Group alapító tagjaként fontos célom a coaching minél szélesebb körű terjesztése Magyarországon. Holisztikus szemlélettel rendelkező Business coachként kedvenc témáim: női vezetők coachingja, WLB, karrier-coaching, asszertív kommunikáció-fejlesztése, érzelmi intelligencia fejlesztése. Hitvallásom Márai Sándor tollából: “Csak az ember tud segíteni a másik emberen.Csak egy ember tud erőt adni a másiknak, ha bajban van.”

Lépj velünk kapcsolatba!