Lukács Adrienn: Használd azt, ami a tiéd – az intuíció mozgósítása egy kicsit másként

Mindannyian voltunk már úgy, hogy azt éreztük, a jelen helyzetünkből való kimozduláshoz, vagy egy aktuális problémánk megoldásához valamilyen korszakalkotó, de minimum kreatív ötletre volna szükségünk. 

Vártuk és vártuk az isteni szikrát, a múzsa csókját, ami sehogy sem akart érkezni. Mind átvitt, mind szó szerinti értelemben körbe-körbe jártunk, így pedig nehéz irányba állni és elmozdulni a megoldás felé. 

Az ilyen helyzetben az intuíciós képességünk segítségül hívása abban támogat minket -vagy klienseinket-, hogy kilépjünk a körből és szabadon kalandozzunk a gondolataink, érzéseink és ötleteink között. De hogyan hívhatjuk elő egyik pillanatról a másikra, ha éppen az a probléma, hogy nem akar „szólni” hozzánk?

Az eszköz

Évekkel korábban -még mielőtt coachinggal kezdtem volna foglalkozni-, a neten böngészve jött velem szembe az Intuiti nevű játék, amit egy olasz grafikus készített alapvetően kreatív szakmában dolgozók számára. Ennek a kifejezetten a kreatív ötletelést támogató eszköznek első ránézésre semmi relevanciája nem volt az életemben, de mivel nagyon fogékony vagyok a vizuális dolgok iránt, úgy éreztem, hívnak ezek a színes, kissé abszurd ábrák. Valami súgott belülről és én hallgattam rá. 

Maga az eszköz egy pakli színes kártya, elfér a zsebemben is, mégis számomra hatékony segítségnek bizonyul, hogy akár a személyes életemben, akár a coaching munkámban gyorsan és hatékonyan mozgósítsam az intuitív gondolkodást, mint természetes, mégis talán elvontnak és misztikusnak tartott támogató eszközt.

A játék izgalmas keveréke az ősi és a modern világképnek: a régi tarot kártyák archetípusait (császár, varázsló, szerelem, bolond, stb.)  jelenítik meg újragondolt formavilágban. Minden egyes kártyán egy színes kép található, illetve valamennyi laphoz tartozik egy rövid történet is.

Az használata rendkívül egyszerű:

 1. Képpel felfelé kiterítjük a lapokat magunk elé.
 2. Megfogalmazzuk, mi zajlik épp bennünk.
 3. Erre reflektálva húzunk egy lapot és hangosan beszélünk a választásunk miértjeiről.
 4. Ezt követően felolvassuk a választott laphoz tartozó néhány soros történetet.
 5. Hangosan kimondjuk mindazt, amit a hallott szöveg elindított bennünk.

Az egész játékra annyi időt fordíthatunk, amennyi jól esik: néhány perces gyors gondolat összerendezésre ugyanúgy alkalmas, mint arra, hogy egy minket foglalkoztató témába hosszasan belemélyedjünk. 

Az eszköz szinte korlátlan lehetőségeket rejt a személyes használathoz. Ahhoz azonban, hogy coaching folyamatban Kliensekkel is alkalmazzuk, mindenképpen szükséges alaposan elmélyülni a használatában és a különféle kirakási módokban, amihez egy nagyon részletes (angol, illetve olasz nyelvű) kézikönyv is készült.

Üzenet önmagunkról, önmagunkról

Az Intuiti koncepciójának lényege, hogy

 • egyszerre stimulálja a gondolatokat, érzelmeket és testi érzeteket, 
 • játékosan szólítja meg a tudatalattit és az intuíciós képességet, 
 • így ad teret a szabad asszociációnak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a lapok közül mindig azt választjuk – intuitív módon-, ami éppen akkor reflektál a saját belső világunkra: érzéseinkre, gondolatainkra, hiedelmeinkre, vagy éppen, félelmeinkre, esetleges gyenge pontjainkra.

Az intuíciónk üzenetének tudatos és hatékony „csatornázáshoz” ez a támogató játék azért ad óriási segítséget, mert bármiféle gyakorlás vagy különösebb magyarázat nélkül azonnal működésbe hozza a képzeletünket. Segít könnyebben megfogalmazni a gondolatainkat, érzéseinket a minket foglalkoztató elakadással kapcsolatban az által, hogy (látszólag) új nézőpontot, autentikus információt kapunk önmagunkról -és itt a csavar-, egyenesen önmagunktól.

Coaching folyamatban alkalmazva abban is segíti a Klienst, hogy rövid időn belül képessé váljon a szabadabb önkifejezésre és a játék közben könnyedén utat találjon a kevéssé vagy egyáltalán nem tudatos gondolataihoz, érzéseihez, vagyis a mélyebb önvalójához.

Rálátni arra, ami ott van, legbelül – egy konkrét eset

Egyik kliensem, Péter azért keresett fel, mert személyes céljait szerette volna pontosabban látni és fókuszáltan haladni feléjük, de valami mintha visszafogná őt ebben. Elképesztő energiával és akarattal volt jelen már az első ülésen, én mégis azt éreztem, valami mintha hiányozna a képből.

A második ülésen is hasonló érzésem támadt, bár semmi nem támasztotta ezt alá abból, amit és ahogyan mondott. Az elérendő célja pontosítása érdekében meginvitáltam a kártyákkal való játékra, és arra kértem, hogy válasszon 1-1 lapot, ami számára arra reflektál, hogy

 • Hogyan látja a jelenlegi helyzetét?
 • Hova szeretne eljutni?
 • Mi lehet az, ami akadályozza ebbe?
 • Mi segíthet abban, hogy elérje?

Mikor az akadályokról kezdtünk el beszélgetni, a kapcsolódó történetre reflektálva kimondta -a közös munkánkban először-, hogy a közelmúltban személyes veszteség érte. Ezt az élményét pedig nem csak hogy nem dolgozta fel, de még arra sem volt ereje, hogy közelebb lépjen hozzá. 

Gyászolt. És ezt kimondva önmaga számára, sikerült azt is tisztázni: jelenleg azzal tudja a személyes céljait a legjobban szolgálni, ha előbb a gyászát feldolgozza. 

Néhány hónappal később, a veszteségének elgyászolása után Péter ismét jelentkezett nálam és egy eredményes folyamatban tudtunk dolgozni a személyes fejlődésén.

A kártya Matteo di Pascale olasz grafikus “találmánya”, a kreativitásról alkotott gondolatairól és a kártyákról az alábbi cikkben írt egy összefoglalót:

https://medium.com/int%C3%B9iti-stories/our-whole-concept-of-creativity-is-wrong-dfa14d110c88

Lépj velünk kapcsolatba!