A Kopp-Skrabski-díjak átadásával zárult a Kopp Mária Emlékév

Novák Katalin köztársasági elnök, Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár és Böjte Csaba ferences szerzetes is beszédet mondott azon az emlékesten december 2-án, amelyen Kopp Mária orvos-pszichológusra, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alapítójára emlékeztek Budapesten. A civil szervezet a Kopp-Skrabski-díjak átadásával a családokért és közösségekért végzett kiemelkedő szakmai munkát is elismerte. 

Kopp-Skrabski-díj nyertese egyéni kategóriában Dr. NAGY NATÁLIA kárpátaljai egyetemi oktató; közönségdíjas STEINBACH ÉVA mentálhigiénés szakember. A Kopp-Skrabski-díj nyertesei házaspár kategóriában Dr. KAPITÁNY ÁGNES és Dr. KAPITÁNY GÁBOR szociológusok, az MTA doktorai. Közönségdíjasok Dr. MEZŐ FERENC pszichológus és Dr. MEZŐ KATALIN gyógypedagógus.

tudományos Kopp-Skrabski-díj junior nyertese PERGE ANNA rehabilitációs szakember, tanársegéd; közönségdíjas Dr. POLCZ PÉTER informatikus kutató, egyetemi oktató. 35 év feletti kategóriában nyertes Dr. SZŰCS KINGA BEATRIX teológus; közönségdíjas Dr. SZABÓ-TÓTH KINGA szociológus, egyetemi oktató.

Kopp Máriáról emlékezett meg beszédében Novák Katalin köztársasági elnök is, aki kiemelte: Kopp Mária talán először mutatott rá arra, hogy van dolga az államnak – és nemcsak az államnak – ott, ahol kevesebb gyermek születik, mint amennyiről a fiatalok álmodnak.

Évtizedekkel ezelőtt felismerte azt, hogy „a jövőnk múlik azon, kitartunk-e a család mellett”. Nemcsak a problémákra hívta fel a figyelmet, hanem segített megoldásokat keresni és megtalálni a válaszokat – mondta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tíz éve elhunyt alapítójáról az államfő.

„Tíz éve lépten-nyomon Kopp Mária örökségével találkozunk, és magam is részese lehetek az öröksége építésének” – mondta Novák Katalin, majd példaként a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal való szoros együttműködést említette. Úgy folytatta: a pszichológus, orvos örökségének építéséhez a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) megalapítása is nagyban hozzájárult 2018-ban, a családok évében.

Skrabski Fruzsina, a Mozgalmat 2009-ben megalapító Kopp Mária lánya elmondta: „Sokunknak nagyon hiányzik ő, pótolni ugyan nem lehet, de továbbvinni, amit elkezdett, azt lehet. Anyukám, Kopp Mária, apukámmal, Skrabski Árpáddal együtt elindítottak egy missziót. És mi, az egész ország folytattuk.”

Böjte Csaba, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom egyik legnagyobb országos rendezvényének, a Gyereket a magasba! akciónak a mindenkori fővédnöke is beszédet mondott az emlékesten. „A legjobb orvosság a gyerek, csak használat előtt jól fel kell rázni! Ettől az ember jó tíz évvel tovább él! Egyszóval jó dolog gyereket vállalni, nevelni, arra biztatok mindenkit, ne sokat várjunk!” – mondta, felidézve, hogy az általa vezetett gyermekotthonokban is mennyire fontos a gyerekek számára a közvetlen érintés, a magasba emelés, a velük való játszás. 

Az eseményen bemutattak egy Kopp Máriáról szóló dokumentumfilmet is Borsody István rendezésében.

A Kopp-Skrabski-díjat azon személyiségek kapják, akik támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemléletért, mások boldogulásáért, a kívánt gyermekek megszületéséért kiemelkedő tevékenységet végeznek az élet legkülönbözőbb területein. Így volt már a nyertesek között lelkész, párterapeuta, szülész-nőgyógyász, hátrányos helyzetű gyerekeket segítő alapítvány vezetője, szociális munkás, színész és költő.

HÁTTÉR

Prof. Dr. Kopp Mária (1942-2012) orvos, pszichológus, klinikai szakpszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének alapító igazgatója és tudományos igazgatóhelyettese, a Semmelweis Egyetem és az MTA Mentális Egészségtudományok társult kutatócsoport vezetője. A magyar népesség életminőségét, a testi és lelki egészség összefüggéseit vizsgálta évtizedeken át. A Népesedési Kerekasztal szervezője és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom megalapítója. Több mint 300 tudományos cikk és 11 könyv szerzője. 2012. április 3-án hunyt el.

A Kopp-Skrabski-díj Kopp Mária orvos, pszichológus és férje, Skrabski Árpád mérnök, szociológus nevét viseli. A házaspárként együtt kutató és alkotó szakemberek számos társadalomlélektani, magatartás-szociológiai munkát jelentettek meg. Országos reprezentatív felméréseket végeztek a magyar egészségi állapot és életminőség pszichoszociális háttértényezőinek feltárása céljából. A díj olyan emberek tevékenységét ismeri el, akik a másik boldogulásáért, testi-lelki egészségéért, kisebb vagy nagyobb közösségekért dolgoznak az élet legkülönbözőbb területein. A díj egyéni, házaspár és tudományos kategóriában kerül átadásra. Bővebben: https://www.haromkiralyfi.hu/kopp-skrabski-dij-2022

A tudományos Kopp-Skrabski-díjat a Richter Gedeon Nyrt. támogatta. Az eseményt a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. 

Lépj velünk kapcsolatba!