Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat

A családbarát szemlélet nem stratégia, hanem alapérték

Egy informatikai kisvállalat, egy építőipari cég és egy barkácsáruházlánc nyerte Az Év Családbarát Vállalata fődíját. Az elismeréseket pénteken a Budapest Music Centerben tartott gálán adták át, ahol beszédet mondott Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is. Azon kívül, hogy a fődíjas cégek magyar tulajdonban állnak, abban is megegyeznek, hogy mindegyikük az elsődleges célok között tartják számon munkavállalóik és családjaik jólétét.

A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és munkaerőpiaci programja, a Balansz Program már évek óta díjjal jutalmazza azokat a cégeket, amelyek családbarát jó gyakorlatokat vezetnek be és ezeket innovatív módon a munkatársak igényei szerint alakítják. Nathan Seifert, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének gazdasági főtanácsosa elmondta, jó érzés tudni, hogy a cégek érzik: segíteni kell a családosokat. Személyes életpéldából kiindulva azt tanácsolta: annak érdekében, hogy a családunkra tudjunk koncentrálni, minimalizálni kell a zajt magunk körül.

Skrabski Fruzsina, a mozgalom vezetője arról beszélt, az alapítvány kutatása kimutatta, a családbarát cégek jobban alkalmazkodnak a változásokhoz, jobb a munkaerőmegtartó képességük. Mint mondta, a díj kilenc éves története során már több mint száz cég kapott családbarát címet. Novák Katalin miniszter, a gála fővédnöke elmondta: a munkavállalókra való odafigyelés maga a családbarát szemlélet. Kiemelte, hogy a családalapítás előtt állókra is figyelni kell, esélyt adni arra, hogy építhessék magánéletüket.

Ujvári Enikő, a Balansz Intézet vezetője, a zsűri elnöke elmondta: „Mivel tavaly és idén drasztikus változást láttunk a fejlett országok munkaerőpiacán, nemzetközi szinten is megnőtt a munka-magánélet téma iránti érdeklődés. Az idei pályázók között nagyon sok termelő, kereskedelmi és logisztikai cég volt, ez is azt jelzi, hogy minden szektorban fontosak a családbarát intézkedések.”

Az Év Családbarát Vállalata fődíjasai 2021-ben:

A kisvállalati kategória fődíjasa a Devmads Kft. Klajkó Dóra HR-vezető a díj átvétele után kiemelte: a családbarát szemlélet nem stratégia, hanem alapérték.

A középvállalati kategória fődíjasa a VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari KftA díjat Boross Ottó ügyvezető igazgató vette át. 

A nagyvállalati kategória fődíjasa a Praktiker Kft. A díjat Márton Katalin, a cég HR igazgatója vette át.

A nyertesekről készült fotók letölthetők INNEN

Kisvállalati fődíjas: Devmads Kft. Ainformatikai cégnél a családi kötelékek erősítésére az törvényes évi szabadságon felül születésnapon és karácsony előtt ajándékszabadságot kap minden kolléga. A munkahely rugalmassága nemcsak a munkaszervezésre igaz, az iroda kialakításánál szempont volt, hogy a gyerekek egy-egy napot együtt tölthessenek a kollégákkal. Az év során ötször tartanak családos eseményeket. Rendszeresen mérik a kollégák elégedettségét, kikérik véleményüket. A COVID védekezésben is a fizikai és mentális odafigyelés széles skálájával támogatják a kollégákat. 

Középvállalati fődíjas: VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. Amagyar tulajdoni hátterű 103 fős építőipari vállalkozás a gyermekek születését munkaidő-kedvezménnyel támogatja. Példaértékű a magas színvonalú Balaton parti céges nyaraló a munkatársak számára. Gyermekbarát irodai légkörben a gyermekeket bármikor fogadják. A vállalat egy munkavállalónál egy örökbefogadást is nagyvonalúan és empatikus módon támogatott. Számos helyi civil szervezetet és alapítványt támogatnak.  

Nagyvállalati fődíjas: Praktiker Kft. A1645 fős magyar nagyvállalat már többször elnyerte a Családbarát vállalat címet, így fejlődésüket és elkötelezettségüket a zsűri már ismerte. „Számíthatsz Ránk!” programjuk fókuszában a kollégák és családjuk áll, jogi, pénzügyi, pszichológiai, egészségügyi tanácsadást nyújtanak számukra. „Lojalitás Programjuk” keretén belül ötletes kuponokkal ajándékozzák meg kollégáikat. Anyagi és egyéb juttatásokkal minden nagyobb életesemény alkalmával és az év minden jeles ünnepén megemlékeznek a kollégákról és családjukról. Egyedi élethelyzetekre segélyalapból külön támogatásra van lehetőség. Az irodai munkatársaknak nagyfokú rugalmasságot, a fizikai dolgozóknak jelenléti bónuszt adtak a pandémiás helyzet kitörése óta.

A gálán a fődíjak mellett kiosztották a Családbarát Vállalat címeket is. Ezt a következő cégek kapták idén: Alcoa Shared Services Hungary Kft., Auchan Magyarország Kft., Budapest Bank, CE Glass Industries, CIB Bank Zrt., Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepe – Citi Hungary, Cognizant Technology Solutions Hungary Kft., CompuTREND Zrt., Criterion Csoport, Diageo, Duna-Dráva Cement Kft., EGIS Gyógyszergyár Zrt., evosoft Hungary Kft., Gloster Infokommunikációs Nyrt., HR Partner Consulting Kft., Karrier Hungária Kft., Magyar Közút NZrt., MOL Nyrt és hazai leányvállalatai, Morgan Stanley, Murexin Kft., Nagel Hungária Kft.,  Nemzeti Mobilfizetési Zrt., NI Hungary Kft., Philip Morris Magyarország Kft., Shell Hungary Zrt., Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft., Swiss Post Solutions GmbH Magyarországi Fióktelepe, Tamási-Hús Húsipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Tata Consultancy Services Ltd. Magyarországi Fióktelepe, Telenor Magyarország Zrt., Tesco-Global Áruházak Zrt., Thermo Fisher Scientific Budapest, Tigra Kft., Városliget Zrt., Vodafone, XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. 

Lépj velünk kapcsolatba!