A XXI. század trénere – beszámoló online konferenciáról

Szirtesi-Nagy Réka: „Az első tréneri online konferencia jó példa arra, hogy érdemes bátornak és kreatívnak lenni az online térben és bízni a résztvevők nyitottságában és hozzájárulásában.”

Nagyon jól felépített, izgalmas, inspiráló nap volt, tele sok apró tapasztalással, ötlettel, lehetőséggel, mint egy tágas téren berendezett, színes, mozgalmas, illatokkal és fényekkel teli bazár, ahol mindenki talál valami érdekeset és hasznosat a hétköznapokra. Felemelő volt megtapasztalni a résztvevő szakemberek nyitottságot, egymást segítő hozzáállását, ebben a versengésre alapuló világban az együttműködés, az egymástól tanulás attitűdjét.”

19 workshop tartó, 15 izgalmas program, 184 résztvevő, 5 szervező: a Tréneri Edzőtábor Egyesület első online konferenciáján egy perc üresjárat sem volt. Mi, szervezők azzal a szándékkal állítottuk össze a programot, hogy a résztvevők egy ízelítőt kaphassanak az elmúlt 1 év által hozott új tréningszokásokból és -lehetőségekből.

A workshopok témájukat tekintve az improvizációtól a hazugságig, a történetmeséléstől a játékosításig, az irodalomterápiától a mediációig rendkívül szerteágazóak voltak. Az elképzelésünk az volt, hogy minden résztvevő találjon új információt, élményt, megélést, megerősítést a program valamelyik elemében, és mindenki tapasztaljon meg olyasmit a nap során, amire rácsodálkozik, aminek megörül, amitől lelkes vagy éppen energikus lesz.

A klasszikus konferenciáktól eltérően a program első eleme az úgynevezett Keynote Speaker helyett egy Keynote Player személyében öltött testet, és rögtön az elején nekiálltunk játszani. A résztvevők kis csoportokba mentek, más bőrébe bújva beszélgettek a spontán kialakult asztaltársaságukkal, és az egész gyakorlat eredményét egy Padletben összegyűjtve még ma is a könnyeiket törölgetik a nevetéstől, ha a létrejött helyzetekre, válaszokra ránéznek.

A konferencia során három blokkban lehetett 5-5 workshop közül választani, így a bőség zavarával való megküzdés után minden résztvevő 3×60 percet tölthetett el kollégák társaságában. A workshopok között nagyon sok tombola nyeremény kihúzására került sor, a résztvevők pedig már meg is kapták a gazdag ajándékcsomagokat, játékokat, könyveket, tréningeszközöket.

A tréneri szakma folyamatosan követi a megrendelői oldal igényeinek változását, így a konferenciáról sem maradhatott ki a HR szakma képviselőit megszólaltató kerekasztal beszélgetés, ahol a trénerek kiválasztásának szempontjairól, elvárásokról, igényekről és trendekről meséltek a meghívott vállalati partnerek.

A konferencia egyik meglepetése az Év Trénere Díj meghirdetése, amelynek keretében keressük azokat a kiemelkedő eredményeket és programokat, amelyekre azok kitalálói különösen büszkék, és amelyekből a tréneri szakmát képviselők tanulhatnak, inspirálódhatnak.

Visszajelzések:

“Ez a konferencia bebizonyította számomra, hogy online térben is lehet minőségi, érdekes és kreatív tréninget tartani. Olyan területekkel ismerkedtem meg, amelyeket bármely korosztálynál tudok hasznosítani… sikerült új szemmel látnom az online teret.” 

“Nagyon szerettem hogy ilyen sokan érdeklődtünk hasonló témák iránt, hogy mindenki lelkesen vett részt a programokon. Azt gondolom, hogy sikerült közösséget teremteni, és ezt a közösséget meg is mozgatni. Nagyon várom a következő hasonló lehetőségeket, együttgondolkodásokat.”

“A Tréneri Edzőtábor konferencia nem egy hagyományos esemény volt és nem csak azért, mert online került megrendezésre, hanem azért is, mert ez valójában egy egész napos intenzív tréning volt trénerek számára. Megmozgatta a testünket, lelkünket, szürke állományunkat. Hálás vagyok, hogy részt vehettem!”

A visszajelzések alapján a konferencia egyik leginkább erőteljes hozadék a közösség megerősítése volt: nagyon sokat azt emelték ki, hogy a többi trénerrel kapcsolódni öröm, elégedettség, hála és lelkesültség. Az együttműködés rendkívüli és felemelő volt: tréner kollégák tanultak egymástól a programokon, alázattal és kíváncsisággal vettek részt egymás programjain, adtak visszajelzést és fogalmaztak meg fejlesztési pontokat saját maguk vagy éppen a workshopot tartók számára. A közösség ereje, a közös értékrend és a fejlődő szemlélet tökéletes példája volt ez a konferencia: a nagy létszám ellenére egy biztonságos közeg volt, ahol lehetett hibázni és újragondolni, átértékelni és befogadni a másiktól érkező visszacsatolást, vagy éppen őszintén nyitottnak lenni egy másik ember akár nagyon eltérő nézőpontjára. Büszkék vagyunk rá, hogy ennek a közösségnek a tagjai vagyunk, és bizakodóak, hogy a következő általunk szervezendő programra is ugyanilyen sok kolléga lesz kíváncsi. Érdekes tapasztalat volt számunkra, hogy a tréner kollégák mellett nagyon sok coach, teamcoach, pedagógus és vezető vett részt a programunkon.

Lépj velünk kapcsolatba!